To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Cari 1.9TD] Pokrętło regulacji lampy

marcindy - 20-09-2011, 22:25
Temat postu: [Cari 1.9TD] Pokrętło regulacji lampy
Nie macie może pokrętła do ręcznej regulacji lampy? Dokładniej to pokrętło do prawej lampy przedniej, to bliżej chłodnicy.
Nie wiem gdzie się podziało moje, a na alledrogo niczego nie widzę. Silników tylko nie brakuje :/

Jeśli ktoś by miał z jakiejś rozbitej lampy, to chętnie bym przytulił takie znalezisko w rozsądnej cenie.

Chooper - 21-09-2011, 13:30

towar deficytowy.

Materiał niezwykle słabej jakości, po ok 10 latach rozpada się w rękach - zastąp czymkolwiek = wymyśl patent, aby od biedy w razie przeglądu mozna było kluczem podregulować.

marcindy - 21-09-2011, 13:45

Zamówiłem sobie nówki lampy (zamienniki DEPO) tak czy inaczej, a skoro deficyt, to coś wymyślę.

Dzięki.

SHARK1979 - 21-09-2011, 22:06

marcindy,
Fakt u mnie to samo plastik kruszeje i się rozpada,widziałem wiele takich Cari które mają w tym stanie regulacjie :roll: jakoś resztki uratowałem ale na to nie ma większej rady pozdr 8)

marcindy - 22-09-2011, 09:01

Zobaczę co da się zrobić.
Dzisiaj mam do odebrania te zamienniki i jeśli będą pasowały do zderzaka, blach i będą miały dobre rozłożenie światła, to zostaną zapewne, jeśli nie będą pasowały to oddam - nic poza czasem nie tracę.
Lampy oryginalne są już nieco zużyte (nawet jakiś wkręt leży w środku) i tak czy inaczej coś było z nimi trzeba robić.

A ciekawostka taka, że lampy są ustawione poprawnie :)
Odbłyśnik też nie lata - kolega jechał przede mną i patrzył. Ale nie mogę tego tak zostawić.

Jaro1974 - 22-09-2011, 11:39

marcindy, jak zamiennik nie będzie ci dobrze rozkładać światła to możesz zrobić małą przeróbkę pod warunkiem że szkła z oryginałów masz sprawne. Demontujesz szkło z zamiennika i zakładasz z oryginału i masz światła jak w oryginale. Ja mam tak zrobione więc pomysł jest sprawdzony.
marcindy - 22-09-2011, 13:29

Wiem. Myślałem nad tym.
Szkła są dobre, choć na pewno nie tak dobre jak nówki z fabryki. Nie chce mi się bawić w polerkę i malowanie. Doświadczenie mam z poprzedniego samochodu, ale wiesz....

Jaro1974 - 22-09-2011, 16:27

Ale tu nie musisz nic polerować. Demontujesz, umyć dobrze, w razie czego delikatnie pastą tempo od środka ich przeczyścić, i montować do zamienników. Roboty raptem na jedno popołudnie a wynik gwarantowany.
marcindy - 22-09-2011, 18:59

Założyłem DEPO.
Nie ma czego poprawiać poza prawym kierunkowskazem. Ma naderwany jeden zaczep i delikatnie się rusza, ale tak było i z oryginałem.
Lampy pasują idealnie zarówno do zderzaka jak i do atrapy, do kierunków również.
Światło o wiele lepsze, na razie ustawiłem według zaznaczonego profilu ze starych lamp i jest bardzo dobrze.
Jutro jadę na stację je ustawić konkretniej. A zaraz jadę na drogę zobaczyć jak to wygląda w rzeczywistości.

---
edit

A po przejażdżce...

Na drodze jest lepiej niż dobrze, choć stare lampy jakoś bardziej oświetlały lewą stronę na światłach drogowych. Nowe świecą znacznie dalej i jest o wiele jaśniej.
Jutro zobaczę jak to wygląda na ustawiaczu.

Jaro1974 - 22-09-2011, 19:52

A jak granica światło-cień? Wyraźna jest czy rozmazana?
marcindy - 22-09-2011, 20:22

Granica wyraźna zarówno na prawym jak i lewym reflektorze. Na drogowych plamy też nie są rozmyte, da się wyraźnie wychwycić granice.

Kurcze nawet nie mam dzisiaj telefonu z aparatem żeby pokazać jak to wygląda :/

Na razie dałem za reflektory 198zł w tradycyjnym sklepie i mam czas do wtorku na ich zwrot jeśli nie uda się ustawić świateł lub nie będą pasowały do nadwozia.
Ten drugi warunek spełniają i jeśli ustawienie przejdą bez problemu, to zostają u mnie.

Jaro1974 - 22-09-2011, 23:50

Z tym raczej nie będziesz miał problemu. Ja zaraz po zakupie i założeniu też pojechałem na stację diagnostyczną w celu ustawienia i problemów nie było.
marcindy - 23-09-2011, 11:50

Lewa ustawiła się idealnie, diagnosta nawet jej nie dotykał.
Prawa ma zbyt niskie załamanie, ale "da się jeździć" według diagnosty.

Wg mnie idzie do reklamacji. W poniedziałek dostanę inną :)

Jaro1974 - 23-09-2011, 12:26

Jak jest możliwość to trzeba reklamować. W tych zamiennikach to jest taka sztuka robiona że te lampy mogą być stosowane do ruchu prawostronnego i lewostronnego. Wszystko zależy na jaki rynek idą i jakie szkła mają zamontowane. A w gnieździe żarówki wkładają taką popierdułkę która ma za zadanie odpowiednio ustawić żarówkę w tym gnieździe. Sprawdź jeszcze tam może da się coś z tym zrobić.
marcindy - 26-09-2011, 17:23

Pewnie, że trzeba reklamować.
Nowa lampa kosztowała mnie 30 minut dłubania i już jest ustawiona jak w książce napisano.
Przy okazji nieco lepiej pasuje do kierunkowskazu.
Diagnosta jest pod wrażeniem tej chińszczyzny, a ja jestem zadowolony :)