To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Cari 1.6] Diwne odgłosy !

Manti - 21-09-2011, 16:38
Temat postu: [Cari 1.6] Diwne odgłosy !
Witam, mam problem z Carismą 1.6 z 97r. Przy skręcaniu w lewo lub prawo słychać dziwne pyrkanie coś jak przegub ale przeguby mam wymienione nie dawno i raczej one odpadają. Słychać to przeważnie przy delikatnym ruszeniu kierownicą, przy pełnym skręcie tego nie słychać. I ten sam odgłos słychać gdy zdejmuję nogę z gazu auto spada delikatnie z obrotów i słychać ten sam odgłos co przy skręcie. Czy może ktoś coś doradzić, zastanawiam się czy nie jest to kolumna kierownicza?
lapass - 24-09-2011, 14:20

Może łożyska w mocowaniu amortyzatorów? Sprawdzić możesz tak: odpal auto, otwórz maskę i ktoś niech kręci kierownicą (najlepiej na asfalcie, żeby były duże opory). Posłuchaj w okolicach górnych mocowań czy nie chrobocze.
Manti - 24-09-2011, 14:31

A to się wymienia z całym mocowaniem? Orientujesz się jaki to koszt?
lapass - 25-09-2011, 20:19

W Twoim roczniku powinno być mocowanie z wprasowanym łożyskiem, chyba nie da się go wymienić osobno, trza całą poduszkę. Koszt poduszki: przykładowa aukcja na Aljegro. Koszt wymiany dość spory, bo trzeba rozmontować całą kolumnę. Do tego zaleca się wymieniać obie strony na raz.
Manti - 26-09-2011, 14:31

Spróbowałem tak jak mówiłeś, i nie skrzypią łożyska, to będzie coś innego.
lapass - 27-09-2011, 20:31

To może mechanizm różnicowy albo coś innego w skrzyni...? ale to niełatwo zdiagnozować i większość mechaników powie Ci: jeździć, aż się rozleci ;)
Manti - 27-09-2011, 22:36

Czyli jeździć aż się rozleci:)?
lapass - 29-09-2011, 21:10

Wiesz ile jest warta taka diagnoza na odległość? ;) Podsunąłem 2 teorie, bo oba tematy przerabiałem i objawiały się właśnie 'chrobotami'.