To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Space Star Techniczne - [MSS DID] niedziała przeciwmgielny

kazek7518 - 21-09-2011, 18:43
Temat postu: [MSS DID] niedziała przeciwmgielny
witam mam problem ze światłem przeciwmgielnym tylnym nie zapala.czytałem na forum o czyszczeniu przełączników więc zrobiłem to i ładnie załącza kontrolkę przekażnik też słychac lecz żarówka nie zapala ,ma ktoś na tę przypadłoc jakiegoś pomysła :?: :?: :?: :?: :?:
plecho1 - 21-09-2011, 19:20

Najlepiej sprawdzać po kolei gdzie dochodzi napięcie, zaczynając powiedzmy od przekaźnika. Może nie łączy jakaś kostka po drodze lub jeśli lampa przeciwmgielna jest w klapie, to może przełamał się przewód na przejściu do klapy. Czasem, jeśli jest hak holowniczy, przestaje łączyć przełącznik w gnieździe elektrycznym haka służący do rozłączania światła przeciwmgielnego w aucie kiedy podpięta jest przyczepa. Może również nie łączyć kostka w samej lampie lub sama żarówka.
kazek7518 - 22-09-2011, 19:51

miałeś kolego nosa .dzisiaj rozebrałem gniazdo przyczepy i okazało się ,że ten ''dzyndzelek'' który rozłącza był przycięty wyczyściłem , nasmarowałem i wszystko gra .więc dzięki za podpowiedź.
plecho1 - 22-09-2011, 21:53

Już kilka razy się z tym spotkałem :)
Cieszę się że mogłem pomóc. Pozdrawiam.

franek333 - 26-09-2011, 19:43

Witam!
U mnie też nie działało.
W każdym bądź razie szukałem rozwiązania, oraz sprawdzałem gdzie kończy mi się prąd.
Po wyjściu z włącznika do przekaźnika prąd jest, a dalej do zestawu kości nad pedałami jest
, a dalej ślad się urywa. W bagażniku pod obudową są kostki i wolna ucięta wiązka przewodów - prawdopodobnie idąca kiedyś do gniazda przyczepy. Tam prądu nie szukałem bo już mnie szlag trafiał.
Po prostu pociągnąłem nowy kabel od lampy do gniazda przekaźnika wtykając w kostki zalutowane końcówki i przypiąłem je paskami samozaciskowymi do najbliższych przewodów.
PROWIZORA ALE DZIAŁA !

Mehu - 07-02-2012, 12:22

U mnie dziala ale czasami sie zacina ze nie moge wlaczyc albo wylaczyc, jakies sugestie ??? dziekuje
plecho1 - 07-02-2012, 14:37

Trzeba rozebrać przełącznik i przeczyścić styki, warto zabezpieczyć je wazeliną techniczną.
Mehu - 07-02-2012, 15:01

A jak i czym się to czyści ?
plecho1 - 07-02-2012, 16:56

Na stykach będzie nalot uniemożliwiający dobry styk, można je przetrzeć preparatem do takiego czyszczenia czy też drobnym papierem ściernym.
emkawu - 12-02-2012, 12:10

Mehu, Ja do czyszczenia wszelkich przełączników stosuję taki preparat "PHILIPS CONTACT SPRAY". Jest bardzo skuteczny i pomaga bez rozbierania przełącznika - wystarczy po prostu psiknąć do środka przez szczelinę, popstrykać kilkanaście razy i działa jak nowy.
Nie wiem czy jest on jeszcze w sprzedaży, bo swój kupiłem lata świetlne temu :) . Możesz generalnie kupić każdy taki spray do czyszczenia styków w sklepie dla elektroników. Preparatów typu WD 40 nie polecam, bo są trochę za "tłuste" i sprawdzają się bardziej do smarowania niż czyszczenia (chociaż producenci je zachwalają jako uniwersalne i do wszystkiego - a jak jest coś do wszystkiego to jest z reguły do D..Y)