Galant - Ogólne - 2.0 vs 2.5
KubaM - 29-09-2011, 22:23 Temat postu: 2.0 vs 2.5 Szukam galanta dla siebie i ostatnio zacząłęm się wachać (bo byłem przekonany, że 2.0 jest sensowniejszym wyborem), bo przejechałem się 2.5 Przeczytałem wątek na temat spalania i w zasadzie nie ma koszmarnej jakiejś różnicy w spalaniu. Są jakieś inne aspekty przez które powinienem skłonić się bardziej w jedną ze stron?
Juiceman - 29-09-2011, 22:27
v6 jest silnikiem starej konstrukcji przez co bardzo dobrze znosi gaz; ) po za tym kultura pracy silnika, dużo przyjemniejsza jazda niby tylko 30 koników więcej ale naprawdę daje to radochę o dźwięku nie wspomnę
MATTNATTS - 29-09-2011, 23:04
Parę dni temu przesiadłem się na V6 ,wcześniej miałem 2.0 i muszę przyznać że radocha z jazdy jest o wiele większa niż w przypadku 2.0.Spalania też nie powinieneś się obawiać ,w moim przypadku 2.0 palił więcej niż 2.5.W cyklu mieszanym (300km autostrada 150km miasto) spalił 9.9l/100km.W samym mieście wychodzi mi 11.8l/100km, w 2.0 (nie był w najlepszym stanie) wychodziło mi 12-13l.Co do części nie są one aż tak wiele droższe niż do 2.0...
Dla mnie V6 jest jedynym słusznym wyborem i żałuje że kupiłem wcześniej 2.0.
KubaM - 29-09-2011, 23:11
@Mattnatts
Ok, a co do części to można jakieś kwotowe konkrety? Bo skoro jeździłeś obydwoma to już o spalaniu widzę na liczbach, to prosiłbym jeszcze o te części jeśli są takie co i tu i tu wymieniałeś (rozrząd?)
MATTNATTS - 29-09-2011, 23:27
Rozrząd do V6 będę wymieniał w tym tygodniu (850zł. u kumpla który jest mechanikiem), nie pamiętam dokładnie ile płaciłem w poprzednim Galu za niego bo był robiony wraz z innymi rzeczami typu:drązki kier,wymiana oleju,filtru.Co do ceny części wejdz sobie na allegro i sprawdz podstawowe podzespoły do 2.0 i 2.5.Będziesz miał najlepsze porównanie.
Tomek - 30-09-2011, 10:24
KubaM napisał/a: |
@Mattnatts
Ok, a co do części to można jakieś kwotowe konkrety? Bo skoro jeździłeś obydwoma to już o spalaniu widzę na liczbach, to prosiłbym jeszcze o te części jeśli są takie co i tu i tu wymieniałeś (rozrząd?) |
co do spalania, to zależy jak jeździsz
zazwyczaj nie odczujesz różnicy, jeśli chcesz z 2.0 wycisnąć to co z 2.5 to spalisz nawet wiecej
jak jezdzisz "normalnie" to różnica w spalaniu będzie 1-1,5 litra, czyli nic
co do cen częsci to: rozrząd w 2.5 będzie w tej samej cenie, może wyjść nawet taniej (mniej pasków)
reszta części nie ma różnicy - zawieszenie to samo, hamulce te same, itp
jedyna różnica w częsciach to tam gdzie jest ilosciowa różnica
zawory/popychacze - 16/24
świece - 4/6
uszczelki pod deklem - 1/2
problem może być jedynie jak ci padnie głowica, bo w V-ce masz ich dwie
KaWu - 30-09-2011, 10:25
KubaM, ceny rozrządów są porównywalne w 2 silnikach.
W zależności od producenta częsci zarówno do silnika 2,0 i 2,5 to ceny ok 800÷1000 zł.
Jeśli miałbym doradzić to bierz auto w lepszym stanie technicznym.
Jeżeli są oba ok - to weź 2,5 l. Spalanie może ~1,5 litra większe ale jest różnica.
W 2,0 silniku w Galu brakuje jednak mocy bo auto swoje waży, ~1,5 tony.
Poczytaj także archiwum - były już podobne tematy.
Acha i celuj w skrzynię Tiptronic
Juiceman napisał/a: | v6 jest silnikiem starej konstrukcji przez co bardzo dobrze znosi gaz; ) |
A 2,0 to nowsza konstrukcja
Cezar - 30-09-2011, 10:46
Przy V6 bedzie wieksza sklada za OC, ale kto by tam sie tym przejmowal
Szukaj V'ki, a nie pozalujesz
Juiceman - 30-09-2011, 12:25
KaWu napisał/a: |
Juiceman napisał/a: | v6 jest silnikiem starej konstrukcji przez co bardzo dobrze znosi gaz; ) |
A 2,0 to nowsza konstrukcja |
Czy nowsza to nie mam pojęcia ale tak czy siak ta kwestia bardziej przemawia za V6 nie ma się co tam zepsuć zbytnio
Tomek - 30-09-2011, 12:42
szkoda się rozpisywać w temacie, bo takich tematów było już parenaście
podsumuje to tak:
1. posiadacze 2.0 powiedzą Ci, że nie ma się co oszukiwać, przecież 2.5 to też nic specialnego do Galanta
2. posiadacze 2.5 powiedzą Ci, że co prawda 2.5 to nic specialnego, ale jest to jedyna sensowna opcja
KubaM - 30-09-2011, 13:09
W OC nie ma praktycznie żadnej różnicy. Policzyłem sobie z mDirect i wychodzi 1 zł miesięcznie więcej przy 2.5. Tak jak mówiłem, czytając wątek o spalaniu nie widzę też, żeby 2.5 znacząco więcej palił, więc ciężko mi znaleźć powód dla którego bym chciał 2.0 Ale tak jak napisał KaWu będę szukał w dobrym stanie technicznym po prostu.
Torp12 - 30-09-2011, 13:47
A ja Ci powiem tak. W grudniu zeszlego roku kupilem gala z 2.0. Jak jade sam to mocy mi wystarcza. Jak go obciazysz pasazerami czy kufer to faktycznie moglby troche lepiej isc.
Co do spalania to wszyscy pisza spalania przy normlanej ekonomicznej jezdzie... Depczac 2.0 w miescie nie przekracza 12 litrow, nawet bym powiedzial ze miesci sie kolo 11... Natomiast depnij sobie V6.... 16 wciaga jak nic... Duzo nie duzo, jak kto uwaza. Gdybym jezdzil wiecej w trasie kupil bym 2,5, do miasta chyba styka 2.0, a pare koni mozna zawsze dodac:]
SWEEPER - 30-09-2011, 13:59
Ja z kolei kupiłem 2.0 i było OK bo benzyny potrafił wciągnąć 9,8 w mieście, ale po jakimś roku jazdy przejechałem się 2,5 policzyłem i SWAP oczywiście + automat z tip tronic - kiem oraz gaz co prawda gala zaraz sprzedaje ale mimo wszystko to przez dwa lata jazdy 2,5 jestem tylko coraz bardzie zadowolony - POLECAM 2,5.
Tenenberg - 02-10-2011, 18:58 Temat postu: Re: 2.0 vs 2.5
KubaM napisał/a: | Szukam galanta dla siebie i ostatnio zacząłęm się wachać (bo byłem przekonany, że 2.0 jest sensowniejszym wyborem), bo przejechałem się 2.5 Przeczytałem wątek na temat spalania i w zasadzie nie ma koszmarnej jakiejś różnicy w spalaniu. Są jakieś inne aspekty przez które powinienem skłonić się bardziej w jedną ze stron? |
Fajnie że jest taki wątek. Zerknijcie proszę na to zestawienie KLIK
Wypadałoby jeszcze porównać słabszą wersję 2.0 z 2.5
Tak poza tym, to miałbym sporo pytań do użytkowników galanta. Opcja szukaj nie zaspokoiła moich ich wszystkich Przynajmniej na razie.
viader - 03-10-2011, 08:15
Dzwne to zestawienie. Ten gal 16V to nie jest przypadkiem E33GTI? Bo on miał 146KM, gale EA mają przecież 136KM...
|
|
|