To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Cari 1.8 GDI] sprzęgło problem

dawidekz - 30-09-2011, 20:36
Temat postu: [Cari 1.8 GDI] sprzęgło problem
Witam,
Przeczytałem większość wątków dotyczące problemów ze sprzęgłem, ale wolę się upewnić.
Dziś w drodze w pewnym momencie pedał sprzęgła wpadł maksymalnie w dół i przy ponownym wciskaniu chodził bardzo miękko ( ciągłym ). Skutkowało to tym, że zmiana biegów była bardzo trudna. W dalszej części drogi zauważyłem, że sprzęgło działa prawidłowo przez jakąś sekundę po wciśnięciu, czyli jeśli jadę kawałek drogi np. na dwójce i szybko wciskam sprzęgło i trójka to jest ok. Jednak jeśli chwilę przytrzymam dłużej to jest sytuacja, że sprzęgło jest wciśnięte a zachowuję się jakby nie było. Czyli, np. dam wsteczny i chciałbym lekko ruszać na pół sprzęgle ( lub nawet przytrzymam na wciśniętym sprzęgle) to się nie da, zaraz po około sekundzie zaczyna jechać jakbym w ogóle nie trzymał tego sprzęgła. Albo jadę trójką przytrzymam sprzęgło 2-3 sek i dam gazu z wciśniętym sprzęgłem to przyśpiesza jakbym w ogóle go nie trzymał... Ślizgania sprzęgła przy normalnym przyśpieszaniu nie ma. Jak na szybko patrzyłem na płyn to też był.
Czy problem będzie leżał w wysprzęgliku?

pzdr.,
Dawid.

25020roman - 06-10-2011, 20:26

stawiam na to-zestaw naprawczy i do dzieła :wink:
fenix872 - 07-10-2011, 11:37
Temat postu: Re: sprzęgło problem
dawidekz napisał/a:
Witam,
Przeczytałem większość wątków dotyczące problemów ze sprzęgłem, ale wolę się upewnić.
Dziś w drodze w pewnym momencie pedał sprzęgła wpadł maksymalnie w dół i przy ponownym wciskaniu chodził bardzo miękko ( ciągłym ). Skutkowało to tym, że zmiana biegów była bardzo trudna. W dalszej części drogi zauważyłem, że sprzęgło działa prawidłowo przez jakąś sekundę po wciśnięciu, czyli jeśli jadę kawałek drogi np. na dwójce i szybko wciskam sprzęgło i trójka to jest ok. Jednak jeśli chwilę przytrzymam dłużej to jest sytuacja, że sprzęgło jest wciśnięte a zachowuję się jakby nie było. Czyli, np. dam wsteczny i chciałbym lekko ruszać na pół sprzęgle ( lub nawet przytrzymam na wciśniętym sprzęgle) to się nie da, zaraz po około sekundzie zaczyna jechać jakbym w ogóle nie trzymał tego sprzęgła. Albo jadę trójką przytrzymam sprzęgło 2-3 sek i dam gazu z wciśniętym sprzęgłem to przyśpiesza jakbym w ogóle go nie trzymał... Ślizgania sprzęgła przy normalnym przyśpieszaniu nie ma. Jak na szybko patrzyłem na płyn to też był.
Czy problem będzie leżał w wysprzęgliku?

pzdr.,
Dawid.

bardziej w pompie.
miałem podobnie tylko że u mnie w ogóle nie można było zmieniać biegów

hessboll2 - 07-10-2011, 13:09

:mrgreen: nie masz sie co martwic ja tez to przeszedłem niech ktos wciska sprzegło i zobacz czy na wysprzegliku nie cieknie tam sa takie gumki ktore sie zuzywaja i tam jest wyciek bynajmniej tak u mnie było koszt to 25 zł zetsawik naprawczy i potem chodzi jak nowka:) takze sie nie martw :mrgreen:
dawidekz - 07-10-2011, 22:24

Jednak wysprzęglik ;) przy wciskaniu sprzęgła aż psikało. Po rozebraniu, guma na tłoczku była przerwana. Zestaw naprawczy 16 zł. i na tą chwilę wygląda, że wszystko jest ok :) . Kilka dni poobserwuję czy nic się nie dzieje.
Dzięki za porady.

pzdr.
Dawid.