[92-96]Galant E5xA - problem Z PŁYNEM W ZBIORNICZKU WYRÓWNAWCZYM
mixtura81 - 06-10-2011, 18:35 Temat postu: problem Z PŁYNEM W ZBIORNICZKU WYRÓWNAWCZYM witam panowie POMOCY nie wiem za co się zabrać. żadko jeżdzę poza miasto w dłuższe trasy po remoncie silnika ze 2 razy przez 4 miesiecy wyrwałem sie poza miasto. a gdy dzisiaj jak i wcześniej przejechałem dystans około 120 km ubywało mi mi płynu w zbiorniczku wyrownawczym.kiedy pokonywałem ta trase dzisiaj tj około 120 km robiłem przystanki i ptrzyłem czy nie ubywa mi płynu i powiem że było go aż za dużo poza max. ale nie pod sam korek i widac było że wylewal sie z weżyka który idzie bez żadnego zakończenia z zbiorniczka wyr. dojechałem do domu podnosze maska a tu płynu praewie nie widać. sprawdziłem węże oba ciepłe zadziwiła mnie chłodnica że była zimna a chłodnica od klimy gorąca.a gdy jeżdze po mieście płyn mam w super normie i przez cały miesiąc nie dolewam.dodam ze z rana po odpaleniu dodam gazu bulgocze za deską pewnie nagrzewnica ale grzać grzeje w środku ciepłem. dzięki za pomoc
pozdrawiam .
mario mario - 06-10-2011, 19:05
Zapowietrzony, albo termostat walnięty.
mixtura81 - 07-10-2011, 13:48
ale temperaturę trzyma cały czas 90 stopni
[ Dodano: 10-10-2011, 12:15 ]
i jak doradzi ktoś z was ??
agja - 10-10-2011, 15:22 Temat postu: problem Z PŁYNEM W ZBIORNICZKU WYRÓWNAWCZYM Ja też zauważyłem u siebie ten problem, dolałem płyn i odpowietrzyłem układ ale nie wiem czy robiłem to dobrze. Żona trzymała silnik na 1500 obr a ja odkręciłem śrubę przy termostacie (chyba to termostat klucz 12 mm) jak żona przy gazowała troszkę mocniej to wyleciał lekko brązowy już płyn wtedy szybko zakręciłem śrubę i jak wróciłem do domu a przejechałem ok 10 km. po mieście to płynu ubyło ale bardzo niewiele. mam nadzieję że to tylko to.
szpala85 - 10-10-2011, 17:23
agja, ja ostatnio wyjmowałem chłodnicę , wylałem cały płyn i założyłem z powrotem ..... dolałem płynu do chłodnicy + max do zbiorniczka i nic nie odpowietrzałem ..... sam się odpowietrzył ...
mixtura81, mi tez ucieka płyn ze zbiorniczka ..... ale ja mam już diagnozę .. chłodnica jest rozwarstwiona i cieknie ( ale tylko podczas jazdy jak ciśnienie wzrasta ) .... więc może przyjrzyj się jeszcze raz chłodnicy luknij tam na samym dole czy nie jest mokro
k@rol - 10-10-2011, 17:44
szpala85 napisał/a: | nic nie odpowietrzałem ..... sam się odpowietrzył |
dokładnie, układ w Galu sam się odpowietrza
viader - 14-10-2011, 09:04
Ja bym też wymienił korek ciśnieniowy bo jak zaczyna puszczać to różne dziwne akcje się dzieją, m.in. potrafi wywalić płyn przez zbiorniczek wyrównawczy. Sam miałem ostatnio taką akcję, koszt korka to kilkanaście złotych.
mixtura81 - 14-10-2011, 14:40
no też pomyslałem o korku od chłodnicy. tylko czy równiez mogło to by byc przyczyną ze chłodnica jest zimna ?
viader - 14-10-2011, 14:57
Co do chłodnicy to nie wiem, ale u mnie też bulgotało od jakiegoś czasu w podszubiu, aż w końcu wywaliło płyn przez zbiorniczek. Po dolaniu wody na krótkich odcinkach było OK, a przy trochę dłuższych + pałowanie kończyło się wyrzuceniem płynu. Jeśli auto się nie grzeje a tylko wywala ten płyn to zacząłbym od zmiany korka i obserwacji. Koszt 15zł jest na tyle niewielki, że nawet nie ma się co zastanawiać a z racji na wiek auta korek i tak dawno nadaje się do wymiany. U mnie gumki w korku były twarde i kruche jak plastik, więc nie dziwne, że to już nie trzymało.
Andrew - 14-10-2011, 15:00
Bulgotanie może również powodować zużyta pompa wody. Czasem jest to oznaka kończącej się uszczelki pod głowicą lub samej głowicy. Proponowałbym jak powyżej koledzy pisali, żeby zacząć od wymiany samego korka.
Markus6 - 15-10-2011, 22:06
Zimna chłodnica - termostat nie otwiera lub zamulona chłodnica
Wywalanie płynu - uszczelka pod głowicą lub jak w moim przypadku wżer w bloku silnika pomiędzy cylindrem a kanałem wodnym i spaliny dostawały się do płynu.
Odpal auto, otwórz zbiorniczek i zobacz czy z zanurzonej rureczki nie wydostają się bąbelki
mixtura81 - 16-10-2011, 17:44
planowanie i sprawdzanie głowicy robiłem wymiana uszczelki też była.zaczne od korka. no niektózy tez mówią ze może to byc przyczyną chłodnicy też bo fakt jest zimna.czy da radę jakimś środkiiem czy w jakis inny sposób odkamienić czy odmulić ta chłodnice bez wymiany na nową ?
viader - 16-10-2011, 19:06
Można spróbować zalać ją octem. Włączyć silnik, niech popracuje trochę aż się rozgrzeje. Po jakimś czasie kilkukrotnie przepłukać wodą.
mixtura81 - 17-10-2011, 13:00
a nie będzie miało takiegoś skutku ubocznego jak zaleje tym octem ?
Hugo - 17-10-2011, 13:58
mixtura81 napisał/a: | a nie będzie miało takiegoś skutku ubocznego jak zaleje tym octem ? | Nie, ale nie lej samego octu tylko rozcieńczony z wodą.
|
|
|