To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - Miejsca produkcji EA

macia - 23-11-2006, 20:13
Temat postu: Miejsca produkcji EA
1) Czy ktoś mógłby mi powiedzieć gdzie, w jakim kraju - bądź krajach - były produkowane rekiny EA 1999r i młodsze? Ostatnio usłyszałem nowinę, że tylko w USA. Często mówimy o wersjach amerykańskich, czyli chodzi o auta wyprodukowane z myślą o rynku USA. Czy były też takie wyprodukowane w Stanach, ale na rynek europejski (chodzi mi o prawdziwego rekina, a nie o tego przerośniętego, z tym nabrzmiałym, paskudnym kokpitem, sterczącymi zderzakami i silnikami przeważnie 2.4)?
2) Sprawa druga: z tego, co wiem pierwsza litera w VIN-ie np. J, oznacza kontynent, a nie kraj produkcji (dlatego J, to na przykład nie Japonia, ale Azja w ogóle, bo były produkowane w różnych krajach...). W takim razie jak sprawdzić po numerach samochodu, gdzie dokładnie został wyprodukowany?
Pzdr

Krzyzak - 23-11-2006, 21:58

1. w Japonii
2. ja słyszałem, że jednak kraj

roch_27 - 24-11-2006, 11:28

ad 1.
Galanty EA były produkowane w Japonii.

Spotkałem się również z informacją, że powyżej 2000 roku galanty były produkowane także w USA oraz Australii.
Chodzi tu o modele z wersją wyposażenia:
Galant A3 = DE,
Galant A4 = ES, GTZ oraz
Galant A5 = LS. :arrow: czyli wersje amerykańskie, które powiedzmy sobie szczerze cieżko nazwać EA :wink:

I tak z oznaczenia pierwszej pozycji w numerze VIN (dla galantów przeznaczonych na sprzedaż poza Europą):
J = Japan (MMC)
4 = USA (MMMA)
6 = Australia (MMAL)

ad.2
W tej kwestii mozna mieć różne zdania
Patrząc to co napisałem powyżej : J = Japan MMC, natomiast zaglądając do manuala w wersjach na UE :arrow: J = Asia czyli kontynent :wink: ale dalsze pozycje mówią o produkcji w Japonii (jeżeli dobrze pamiętam miasto Ozaki).
Co nie zmienia faktu, że jest made in Japan :mrgreen:

pozdro

Krzyzak - 24-11-2006, 12:53

roch_27 napisał/a:
(jeżeli dobrze pamiętam miasto Ozaki)

Okazaki

roch_27 - 24-11-2006, 14:18

Krzyzak napisał/a:
roch_27 napisał/a:
(jeżeli dobrze pamiętam miasto Ozaki)

Okazaki
no dokładnie :mrgreen:
macia - 24-11-2006, 20:06

roch_27 jeśli dobrze zrozumiałem, to EA z nadwoziem takim, jak Twoje były produkowane tylko w Japonii? Ich VIN powinien zawsze zaczynać się literą J. Wszelkie wersje amerykańskie powinny mieć 4 z przodu wobec tego....
I jeszcze jedno pytanie trochę z innej beczki: czy EA z tych roczników (99>) mają zawieszenie wielowahaczowe? Dzięki za info.

Krzyzak - 24-11-2006, 20:16

macia napisał/a:
I jeszcze jedno pytanie trochę z innej beczki: czy EA z tych roczników (99>) mają zawieszenie wielowahaczowe? Dzięki za info.

Tak

roch_27 - 15-03-2007, 11:45

macia napisał/a:
Wszelkie wersje amerykańskie powinny mieć 4 z przodu wobec tego....
dokładnie :lol: np 4A3A i dalej reszta nr VIN :wink:

pozdro

greentop - 06-03-2009, 13:24

Krzyzak napisał/a:
macia napisał/a:

Tak

A jak wygląda sprawa tylnego zawiasu w Galach z przed 99 roku - sztywa belka czy 2 wahacze? :roll:

Bartek - 06-03-2009, 13:39

Galant E5 i EA na rynki Japonia/Europa ma multi-linki..... Galant "EA" na stany ma zawias taki jak E3, czyli kolumny i trójkątne wahacze..... nie mam pewności odnośnie "E5" na stany.....
swinks_UK - 06-03-2009, 13:40

macia napisał/a:
roch_27 jeśli dobrze zrozumiałem, to EA z nadwoziem takim, jak Twoje były produkowane tylko w Japonii? Ich VIN powinien zawsze zaczynać się literą J. .... Dzięki za info.

Galanty VR4 (i inne modele Mitsubishi produkowane na rynek Azji, a więc i Japonii) miały japońską wersję VINu. Zaczyna się on od czteroznakowego oznaczenia modelu i siedmiu cyfr które oznaczały rok produkcji, wersję modelu, zakład produkcyjny. Sam "vin" japoński zdaje się, że już rozkodował PLPynton :wink: .
Przykładowy "azjatycki" vin: EC7A-0020553.

misjonarz. - 06-03-2009, 20:51

a ja niedawno słyszałem teorie że gale EA były montowane/produkowane w europie w Hiszpanii i/lub Holandii, anie tylko w Japonii
wawer82 - 06-03-2009, 21:44

Tutaj można znaleźć dużo ciekawych informacji : :wink:

http://www.mitsubishi-mot.../e/fact2005.pdf

Źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Mitsubishi_Galant

"Przez 25 lat samochód montowano jedynie w Japonii, w 1994 uruchomiono produkcję w Diamond-Star Motors (DSM) znajdującym się w Normal (Illinois)."

Jeśli się nie mylę to Galant EA był produkowany tylko w Japonii a potem tez i w stanach. Od miejsca produkcji zależała też nazwa(model). CHYBA :roll:

Galant EA to po prostu GALANT lub też Aspire bo jest bardzo podobny do EA jak i oczywiście Legnum a pozostałe to"
Mitsubishi Sigma
Mitsubishi Eterna
Mitsubishi Magna
Mitsubishi V3000
Mitsubishi Emeraude
Mitsubishi Grunder

Więc interesują nas tylko modele Galant,Aspire i Legnum które trezba sobie odszukać w podanym linku wyżej ;)

Kto to rozszyfruje to niech poda jakieś konkrety bo ja się juz pogubiłem w tym... ;)

roch_27 - 07-03-2009, 09:30

misjonarz. napisał/a:
a ja niedawno słyszałem teorie że gale EA były montowane/produkowane w europie w Hiszpanii i/lub Holandii
taką teorię możesz puścić w niepamięć, gdyż jest to nie prawda.
Tylko Japonia - mówię o naszym "europejskim" Galancie.
W Holandii to były składane SS i Cari ;)

wawer82 napisał/a:
Galant EA to po prostu GALANT lub też Aspire bo jest bardzo podobny do EA jak i oczywiście Legnum
to jest dokładnie Galant tylko na różne państwa i kontynenty nazwa została zmieniona :)

pozdro

Galant161 - 28-01-2010, 22:06

Hello Galant fans,

here you will find all the information to the Galant. Even where it was produced ....

Witam fanów Galant

Tutaj znajdziesz wszystkie informacje Galant. Nawet wtedy, gdy został on wyprodukowany ....

:arrow: Galant-History