To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[92-96]Galant E5xA - [E54A 2.0 V6] Szyby paruja :/

kiler - 10-10-2011, 13:13
Temat postu: [E54A 2.0 V6] Szyby paruja :/
Witam :) posiadam galanta z 96 roku E54A i jak pada deszcz paruja mi szyby poczytałem na forum troche ale nie spotkałem sie z takim tematem w galancie... z tego co mi wiadomo filtra PP nie mam... jak włacze klime wszystko jest ok ale nie chce cały czas jezdzic na właczonej klimie bo nie o to chodzi. Wczoraj umyłem wszystkie szyby z zewnatrz i wewnatrz mam nadzieje ze to cos pomoze jeszcze na szybie przedniej mam jakas plame ktora sie pojawia jak zaczynaja parowac szyby i odrazu ja widac za cholere nie moge tego niczym zmyc nie mam pojecia co to jest. Dzis planuje wykrecic fotele i pożadnie odkurzyc auto. Jeszcze jakies pomysły ?? jest jakies miejsce gdzie zbieraja sie liscie czy jakis inny syf ??
szpala85 - 10-10-2011, 17:08

każde auto paruje w taka pogodę :wink: a jak jeszcze wsiądziesz mokry to juz kaplica ... ja daje nadmuch tylko na przednią szybę i tak na 27 C .... chwila moment i szyba odparowana ..... ale najszybszy sposobem to klima właśnie :wink: .....

jeżeli dywaniki i podłoga jest sucha to nie masz się czym martwić po prostu tak jest .....

a co do plamy na szybie to też kiedyś miałem .... użyłem Clina z Alkoholem i po sprawie :wink:

k@rol - 10-10-2011, 18:10

ja miałem dośc podobny problem, parowanie i plama tyle że plamę miałem podłużną i właśnie widac ją było tylko kiedy parowały szyby, okazało się że w jednym miejscu rozszczelniła mi się szyba(była kiedyś wymieniana) i po dużym deszczu zawsze pojawiała się para i pasek na szybie :| W końcu doszło do tego że ciekło żywcem, kropelka za kropelką... uszczelniłem i szyby już teraz parują jak w "normalnym" aucie :biggrin:
agja - 10-10-2011, 18:35

Może to głupie pytanie ale jak masz ustawiony obieg powietrza na zewnętrzny czy wewnętrzny . Bo jak na wewnętrzny to będą parowały
szpala85 - 10-10-2011, 18:39

o właśnie najważniejsze tak jak pisze agja, obieg musi być zewnątrz :wink: .... ale to oczywiste :mrgreen: przeca :wink:
k@rol - 10-10-2011, 18:44

zapomniałem dodac że podczas jazdy chyba nigdy nie parowały, chyba że obok siedział ktoś po paru piwkach... :wink: a nawiew zawsze mam z zewnątrz
szpala85 - 10-10-2011, 20:51

k@rol napisał/a:
chyba że obok siedział ktoś po paru piwkach... :wink:

no właśnie to też trzeba brać pod uwagę :mrgreen: wtedy paruje nie miłosiernie ..... i to wszystkie szyby ...... a tylnia to masakra :mrgreen:

kiler - 11-10-2011, 21:57

Paruja mi wszystkie szyby nie tylko przednia... umyłem szybe clinem z alkoholem i plama dalej jest... obieg mam ustawiony na zewnatrzny ale dzis tak patrzyłem i nie wiem czy czasem cos mi sie nie porabało tam i nie mam właczony obieg wewnatrzny chociaz niby jest wyłaczony. Musze zobaczyc czy to działa. Ostatnio kupiłem cos takiego jak antypara jakies tam mleczko czy cos ale za barzo do nie pomaga
plecho1 - 11-10-2011, 22:09

Może faktycznie padł mechanizm przestawiający obiegi wentylacji. Sprawdź też czy wentylacyjne wyloty powietrza w bagażniku nie są pozapychane.
kiler - 01-11-2011, 19:14

Panowie a gdzie w galancie jest ta klapka od owierania i zamykanie obiegu zewnetrzego ?? zebym wiedział gdzie to szukac. Wczoraj znowu zaczeły mi parowac szyby i juz mnie taki nerw bierze ze chyba sprzedam te auto :(
areksz121 - 02-11-2011, 14:28

Klimatronik, czy bez, to trzeba wymontować schowek i centralnie niemalże na wprost widać silniczek z przekładnią, która to steruje tę klapkę. W poprzednim Galu miałem ustawione "na sztywno" z zewnątrz, bo jakiś mądry wymontował ten mechanizm. U starszego w Galu od czasu do czasu pstrykało to ustrojstwo...przypadkiem znalazłem na forum, że to było przez wyzębioną jedną zębatkę w tej przekładni. Obróciłem w inną pozycję, tak, żeby nie trafiało na ten wyłamany ząb i spokój. Działa i nie pstryka :wink:
kiler - 03-11-2011, 08:43

Bez klimatronica... kurde myslałem ze nagrzewnice mam walnieta i dlatego paruja mi szyby ale kurde nie zawsze paruje... Dzis sprawdze czy ten silniczek otwiera ta klapke.