Pajero II - Immo jak się go pozbyć
masonry - 10-10-2011, 20:13 Temat postu: Immo jak się go pozbyć Witam
Dzisiaj miałem dziwny problem z moim miśkiem.
Rano żona złamała kluczyk w stacyjce. Udało mi się wydłubać końcówkę i z połamanym pojechałem dorobić nowy kluczyk. Dorobiłem nowy kluczyk, przełożyłem kostkę od immo i okazało się że nowy kluczyk otwiera wszystkie zamki oprócz stacyjki.
Rozebrałem stacyjkę, odkręciłem kostkę z przewodami i przełacznikiem pod stacyjką i po włożeniu śrubokręta w przełacznik przekręcając go uruchomiłem rozrusznik. Auto oczywiście nie odpaliło bo kluczyk nie był w zasięgu pętli przy stacyjce. Po zbliżeniu kluczyka do stacyjki auto odpaliło. Jednak trzymala jeszcze blokada kierownicy.
Za dużo roboty z wywalaniem blokady kierownicy na chodniku, więc aby dojechać do domu wbiłem ułamany kluczyk w stacyjkę i przekręciłem ją śrubokrętem.
Przy próbie odpalenia okazało się że silnik jest zablokowany. Przy kreceniu rozrusznikiem zachowywał się identycznie jak by rozrząd był rozpięty. Robił kawałek obrotu wałem i stawał tak jakby dalej nie mógł przekręcić (akumulator sprawny). Jednak działo się to tylko na rozruszniku, gdy pchałem auto na biegu takiego blokowania nie było.
Gdy poskładałem stacyjkę do kupy i podpiąłem immo silnik pali na dotyk i nic się nie blokuje. Co to mogło być? Czy tak może blokować immo? Nie chce mi się wierzyć.
Może ktoś z kolegów wie gdzie znajduje się immo w miśku i jak jest podłaczone?
Faraonix - 10-10-2011, 22:00
Nie wiem jaki masz model silnika ale w dieslu masz bodajze modul na pompie wtryskowej. Ktos juz na forum pisal ze probowal sie tam dostac bo mu sie cos zwalilo i chcial napiecie do pomy na krotko ze stacyjki podac jak jest w wersji bez immobilizera.
zbyszekm2 - 10-10-2011, 22:03
imo jest na pompie wtryskowej z tyłu pod przewodami paliwowymi.
Pod nim jest zawór odcinający.
Polega na tym, ze w obudowie jest elektromagnes jak nie poda mu prądu to nie ruszy się zawór odcinający paliwo.
masonry - 16-10-2011, 20:00
Dziękuję z pomoc.
Dopiero dzisiaj miałem czas aby powalczyć z tematem.
Niestety stacyjki nie udało się uratować. Kupiłem drugą stacyjkę bez immo w zestawie z zamkami do drzwi. Niestety stacyjka nie pasowała. Myślałem że chociaż wkładkę uda się przełożyć, ale też nie pasowała. Więc poprzekładałem blaszki z kupionej wkładki do mojej i zadziałało. Immo nie chciało mi się odłączać bo słaby dostęp, więc kostkę z kluczyka od immo przykleiłem na stałe do cewki na stacyjce i działa.
Immo jest cały czas rozbrojone, tylko nie wiem czy czasem nie będzie rozładowywało akumulatora. Z tego co zdążyłem zauważyć immo komunikuje się z kluczykiem tylko przy uruchamianiu silnika, jak silnik odpali można kostkę wywalić i silnik będzie chodził aż się go nie zgasi. W innych autach w jakich grzebałem immo komunikuje się z kluczykiem co kilka minut i taki numer by nie przeszedł.
Jak ktoś z was rozbierał stacyjkę z immo to może będzie wiedział do czego są 2 czarne przewody podpięte do kostki przykręconej do stacyjki zaraz pod cewką immo.
Dwa przewody idą do cewki, dwa do żaróweczki i są jeszcze dwa i nie wiem od czego.
Stacyjka bez immo ich nie ma.
Pajero II long 2.8 silnik 4m40 95 rok
Mam jeszcze jedno pytanie, czy możecie polecić mi jakieś dobre świece żarowe do tego silnika?
Problem polega na tym że zimą padła mi jedna świeca więc kupiłem nową i ją wymieniłem.
Do dzisiaj ta nowa padła już 4 razy. Zawsze przepala się ta nowa, zamieniałem świece miejscami i nie pomogło.
Faraonix - 16-10-2011, 21:24
jak swiece to tylko NGK, przerabialem tansze odpowiedniki i padly, NGK mam juz 3 lata i dzialaja nadal ok
do 2.8 NGK CY 55
oryginaly ktore mi dobrali (po VIN) w Mitsubishi to ME203754
a odpowiedniki ktore znalazlem to:
Bosh 0250202121
Denso DG-306
Champion CH607
KHT CP05
KHT PM165
|
|
|