To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Cari 1.9TD] Carisma zgasła i już nie odpaliła

ariss84 - 12-10-2011, 10:12
Temat postu: [Cari 1.9TD] Carisma zgasła i już nie odpaliła
Witam!!
Wczoraj jadąc spokojnie 50km/h nagle Cari odmówiła posłuszeństwa i zgasła. Pędem udało mi się zjechać na parking, gdzie ponownie chciałem ją odpalić, lecz niestety to już się nie udało. Parking musiałem opuścić na holu. Może miał ktoś podobny przypadek i doradzi co sprawdzić, gdzie może tkwić przyczyna. Paliwo do pompy dochodzi, lecz po popuszczeniu śruby na wtryskiwaczu i kręceniu rozrusznikiem jest sucho. Czy za to może odpowiadać któryś zawór na pompie, czy może pompa zakończyła swojego żywota?? A może po prostu immobilizer coś odciął i dlatego pompa paliwa nie podaje? Tylko czy tak w trakcie jazdy immobilizer mógłby ot tak po prostu odciąć paliwo?? Będę wdzięczny za wszystkie wskazówki.
Dziękuję za podpowiedzi. Pozdrawiam

Anonymous - 12-10-2011, 18:44

pasek rozrządu sprawdziłeś?, jeśli jest w ,,okienku", spr czy pompa zaciąga ropkę, np z butelki, jeśłi nie zaciąga a pasek jest to spr zawór stop, przy załączeni stacyjki wyraźny pstryk winien być, jeśli zawór stop jest OK ukręcił się wałek pompy, then szukaj drugiej.
robertdg - 12-10-2011, 19:24

Zacznij od sprawdzenia zaworu stop na pompie, bo jeżeli pompa pobiera a nie podaje paliwa to możliwe, że poprostu zawór stop odmówił posłuszeństwa - wersja optymistyczna albo immo
ariss84 - 12-10-2011, 21:59

Dzięki koledzy za porady. Winowajcą okazał się bezpiecznik od zaworu stop, przez co zawór był ały czas w pozycji zamknięty. Po wymianie bezpiecznika Cari pali aż miło :D
robertdg - 13-10-2011, 07:18

Bezpiecznik od tak sam od siebie się nie pali, ja na Twoim miejscy poszukałbym przyczyny
ariss84 - 14-10-2011, 22:28

Wiem, że tak sam z siebie nie powinien się spalić. Jednak włożyłem drugi i jak na razie jest ok. Jak mi jeszcze raz wysiądzie to wtedy będę szukał przyczyny. Jeszcze raz dzięki za podpowiedzi :D
barthez2183 - 23-10-2011, 19:23

ariss84, możesz podpowiedzieć który to bezpiecznik? Mi też coś ten zawór szwankuje.
ariss84 - 24-10-2011, 11:00

Witam.
Z tego co pamiętam to jest to bezpiecznik 20A w komorze silnika oznaczony numerem 22. Powodem palenia tego bezpiecznika była u mnie sparciała izolacja końcówek przewodów na dole przy kostce.
Pozdrawiam