To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Problemy techniczne - Korek wlewu oleju - dymienie

Pyra20 - 13-10-2011, 21:06
Temat postu: Korek wlewu oleju - dymienie
Witam,

możecie mi wytłumaczyć pewne zjawisko, mianowicie - w niektórych samochodach po odkręceniu korka wlewu oleju wydobywa się dym. Oczywiście po rozgrzaniu silnika/przejażdżce. Oznacza to że silnik dobre czasy ma już za sobą? Dlaczego tak się dzieje ?

Z góry dzięki.

cabaniarz - 13-10-2011, 21:10

nie dym a para, wg mnie normalne zjawisko :wink:
plecho1 - 13-10-2011, 22:05

Jeśli dodatkowo czuć zapach spalenizny to silnik ma przedmuchy a jeśli nie to jest jak napisał cabaniarz.
Pyra20 - 14-10-2011, 13:25

przedmuchy czyli gdzieś jest jakiś wyciek/nieszczelność ?
plecho1 - 14-10-2011, 13:53

Jeśli czuć dyn - spaleniznę to albo tylko zużyte pierścienie główne, jeśli nie bierze przy tym oleju, albo też i tłoki z cylindrami. W wyniku czego kompresja, dym przedostają się do komory korbowodowej a dalej przez odmę czy kanały olejowe dostają się pod pokrywę zaworów.
zbyszek05 - 14-10-2011, 17:08

Silnik z którego cokolwiek się wydobywa po odkręceniu korka wlewu oleju albo wyjęciu bagnetu do sprawdzania ilości oleju jest wyeksploatowany ...po prostu .W zdrowym silniku nic nie powinno lecieć - chyba że na zewnątrz będzie -30 :biggrin: to będzie para a para parze nie równa...
PaczekDNA - 26-10-2011, 21:21

Dymek z gorącego oleju to raz.

A czy auto ma przedmuchy, można sprawdzić na włączonym silniku odkręcić korek i przystawić dłoń tak z 2cm nad wylotem i będzie czuć na dłoni ew. "powiew". Jednak nie należy się tym całkowicie martwić, jak autko ma swoje przejechane to wiadomo, że się wszystko w silniku wyciera.

Jednak jeżeli na korku od spodu jest biały osad może to oznaczać obecność płynu chłodzącego-uszkodzona uszczelka pod głowicą, dodam, że test "białego" korka- kilkakrotnie widziałem w oplach, na szczęście nie widziałem jeszcze tego w mitsu.