Carisma - Techniczne - [Cari 1.9DI-D] carisma 2004r problem z amortyzatorem
tomi0112 - 15-10-2011, 13:38 Temat postu: [Cari 1.9DI-D] carisma 2004r problem z amortyzatorem Przy skrecaniu kol slychac dziwne odglosy dochodzace ze strony przednich kol...poprosilem kumpla zeby krecil a ja w tym czasie przyjrzalem sie temu... Juz wiem o co chodzi ale nie mam pojecia jak to naprawic... Przy skrecaniu porusza sie tez sprezyna w amortyzatorze... Kiedy ona sie naciagnie to przeskakuje taka dziwna plytka u gory amortyzatora i to tak stuka... Co z tym zrobic? Cholernie denerwujace to przeskakiwanie : /
plecho1 - 15-10-2011, 13:41
Na górze amortyzatora jest łożysko umożliwiające bezproblemowe obracanie się sprężyny, możliwe że się rozpadło i stąd ten problem.
benq - 25-10-2011, 20:43
Witam, mam ten sam problem. Byłem już z tym u jednego mechanika i wymienił mi łączniki stabilizatorów ale to nic nie pomogło. A z tym amorkiem to chyba muszę sam obadać bo szkoda mi znów kasy wywalać. Dzięki za podpowiedź wcześniej nie mogłem tego namierzyć
cns80 - 26-10-2011, 08:09
Górne mocowanie amortyzatora. Tam jest łożysko i ono jest do wymiany. Koszt chyba coś ok 100-150 zł. Robocizna zależy od rejonu Polski
MichuGdy - 26-10-2011, 16:42
j.w. Łożysko do wymiany, poduszkę również warto wymienić, aby problem po roku znowu nie wrócił. Części tylko oryginalne w tym przypadku wchodzą w grę, wszelkiej maści zamienniki to wyrzucanie pieniędzy w błoto. Można też poszukać z rozbitków kompletu mocowania w bdb stanie - ja tak uczyniłem i mam spokój.
tomi0112 - 22-11-2011, 19:06 Temat postu: Łożysko amortyzatora Carisma 2003r Znalazłem takie łożyska tylko, że są one od carismy przed liftem i nie wiem czy ryzykować...czy ktoś orientuje się czy będą one pasować? Będę wdzięczny za pomoc. Z góry dzięki:)
adaśko - 24-11-2011, 15:01
ja u siebie chciałem przełoży łożyska z cari przedliftowej do polifcie i niestety nieda sie bo w tej pierwszej są zwykłe łóżyska a w poliftowej ślizgowe przynajmniej ja tak u siebie miałem.
tomi0112 - 24-11-2011, 22:59 Temat postu: Łożysko amortyzatora Carisma 2003r w takim razie dzięki za podpowiedź:) muszę szukać takich po lifcie
Ppiotr - 01-12-2011, 21:52
górna łożysko zapieczone do wymiany
tomi0112 - 03-12-2011, 18:43 Temat postu: łozysko amortyzatora No dobrze. Jestem w trakcie naprawy...mam nowe łożyska górne te takie plastikowe. Zdemontowałem dwa amortyzatory z auta i po zrobieniu jednego okazuje się, że prawie wszystko jest ok...mianowicie kiedy skręcam kołami z górnej części amortyzatora dochodzi odgłos przeskakującego tłoczka...kiedy tylko pozujuje górną śrubę mocującą problem znika no ale przecież nie mogę jeździć z luźną śrubą... czy ktoś może wie o co w tym chodzi?
Ppiotr - 03-12-2011, 20:38
coś z moocowaniem lub cała poduszka masz na wierzchu to widać co się kręci co blokuje
tomi0112 - 04-12-2011, 09:02 Temat postu: lozysko amortyzatora Mozesz mi jeeszcze powiedziec czy to cos co jest w poduszce powinno sie obracac jak lozysko? Wydaje mi sie ze problem polega na tym... Tlok amortyzatora dochodzi bezposrednio do gornej poduszki i kiedy dokrece go dosyc mocno to nie ma silnych bo tlok obraca sie wraz z calym amortyzatorem i przeskakuje do gory przy poduszce... Jesli tak jest to to cos w poduszce amortyzatora powinno sie obracac jak lozysko...a nie robi sie tak...prosze o jakies podpowiedzi
[ Dodano: 04-12-2011, 10:44 ]
Nie wiem jak to się stało ale opuściłem auto z podnośnika i przestało przeskakiwać... Mam nadzieję, że to koniec kłopotów
Dzięki wszystkim
|
|
|