To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Galant - Ogólne - pytanie o koszt i dostępność części

NaczelnyWR - 16-10-2011, 01:14
Temat postu: pytanie o koszt i dostępność części
witam, przymierzam się do kupna galanta ale obawiam się o koszt i dostępność części. konkretnie chodzi mi o sedana, silnik 2.0. czy są części które są niedostępne? musiałbym sobie je importować? i ile średnio rocznie wydajecie na eksploatacje tego auta? (nie licząc paliwa) czytałem że galanty nie są jakieś specjalnie awaryjne, ale boję się że jak kupie i coś w nim padnie to się nie podniosę;) orientuje sie ktoś czy dużo więcej bym wydawał niż jakieś a4 czy paska b5? pozdrawiam:)
mar111cin - 16-10-2011, 02:39

jest auto, są części ;)

a galanta po prostu trzeba chcieć ;)

robertdg - 16-10-2011, 08:51

Nie ma znaczenia jaki samochód kupisz w tej klasie, czy to będzie Misiubisi, VW, Audi, Volvo, Opel, Caterpillar, etc., w każdym z tych aut jak się coś zepsuje to możesz się nie podnieść, żyjemy w takich czasach w których nie ma problemu z dostępnością podstawowych fantów eksploatacyjnych, natomiast też jest spory dostęp do części z demobilu, ja jedynie podpowiem, że co byś nie wybrał to i tak będzie źle :P
KamilR10 - 16-10-2011, 12:33

A ja moge powiedziec ze nigdy nie mialem problemow z dostepnoscia czesci, zazwyczaj chodzilo o jakies lozysko czy wahacz, sa sklepy nawet na allegro, specjalizujace sie czesciami do aut japonskich. Ogolnie auto nie jest drogie w utrzymaniu, porownujac wymiane wahaczy, lub innych elementow w BMW czy Audi to Galant wypada lepiej. A druga sprawa jest to ze tak jak kolega pisal wyzej Galanta trzeba chciec, jak kazde auto ma swoje bolaczki :wink:
m6riano - 16-10-2011, 13:56
Temat postu: Re: pytanie o koszt i dostępność części
NaczelnyWR napisał/a:
witam, przymierzam się do kupna galanta ale obawiam się o koszt i dostępność części. konkretnie chodzi mi o sedana, silnik 2.0. czy są części które są niedostępne? musiałbym sobie je importować? i ile średnio rocznie wydajecie na eksploatacje tego auta? (nie licząc paliwa) czytałem że galanty nie są jakieś specjalnie awaryjne, ale boję się że jak kupie i coś w nim padnie to się nie podniosę;) orientuje sie ktoś czy dużo więcej bym wydawał niż jakieś a4 czy paska b5? pozdrawiam:)

Też miałem te obawy jak kupowałem auto 3 lata temu...wtedy juz nie było problemu z dostępnością części...teraz to jedynie jest problem z częściami tiuningowymi...o reszte sie nie martw...;-)

NaczelnyWR - 16-10-2011, 18:39

no to mnie uspokoiliście:) za jakiś miesiąc pewnie będę się tu częściej odzywać bo wtedy planuję zakup auta:)

mar111cin napisał/a:
jest auto, są części

no właśnie o to mi chodziło ;) bo w ostatnim miesiącu w łodzi widziałem 3-4 galanty, pasków dużo więcej widuję jednego dnia;)

wcześniej się przymierzałem do accordów, avensisów itp, ale jak zobaczyłem galanta to stwierdziłem że nie chce innego auta:D obawiałem się jedynie o dostępność i koszt części:)

pozdrawiam i dzięki serdeczne za odpowiedzi.

koliber124 - 19-10-2011, 00:28

Również niebawem będę częstszym tu gościem i pokażę wam.....mojego gala
pozdrawiam wszystkich mitsumaniaków
"GALANTA TRZEBA CHCIEĆ"

matii - 19-10-2011, 09:58

Tak jak chłopaki napisali problemów z częsciami nie ma! Choc cena nie których czasami jest mega ale od tego jest internet aby znaleść taniej :wink: Miałem kilka przypadków kiedy poszedłem do sklepu i jak powiedziałem o jakie auto chodzi to gośc oczami przewracał i od razu mnie przygotowywał na najgorsze :( ale to tylko dlatego że akurat trafiłem na takiego ulubieńca VW. Mam już "swoje" sklepy gdzie nie ma problemu z częsciami do miśka i tam chodze. A z resztą jest w polsce kilku chlopaków którzy sprowadzają tylko galanty na częsci wiec.. Co do a4 lub b5 to na pewno galantem bedziesz bardziej zadowolony! Ja np. jak widze b5 lub a4 to rzygac mi sie chce :P
ssemek85 - 19-10-2011, 11:13

Witam.. Popieram to co mówią koledzy :D GALANTA TRZEBA CHCIEĆ :D ja widziałem ten samochód pierwszy raz jakies 5 lat temu. od tamtej pory był morzeniem.. niecały rok temu kupiłem moje cacko.. akurat 2,5 V6. części sa bez wiekszych problemów jak nie od reki to na drugi dzien. A4 to jak lanos sa wszędzie i ma go każdy.. :badgrin: ja jak widze A4 to. to po prostu je wyprzedzam hi hi hi hi.. Pozdrawiam
custom - 19-10-2011, 11:47

ssemek85 napisał/a:
:D GALANTA TRZEBA CHCIEĆ :D

FAKT
matii napisał/a:
Ja np. jak widze b5 lub a4 to rzygac mi sie chce :P

nie przesadzasz :?: tak jak w galancie są lepsze i gorsze egzemplarze :wink:

ssemek85 napisał/a:
a jak widze A4 to. to po prostu je wyprzedzam hi hi hi hi.. Pozdrawiam

wszystkie 1.6 , 1.8 20v i 2.0 powyżej 1.8t miałbyś problem uwierz mi
masz link do mojej a4 1.8t
http://www.youtube.com/us...u/0/mJOPwWr371g 3 bieg
To tyle z OT

Co do głównego pytania dostępność części ok tylko osób sprzedających które posiadały by co najmniej podstawową wiedzę trochę brak :roll:

matii - 19-10-2011, 12:39

Nie. Nie przesadzam :D -no może troszeczkę :wink: Oczywiscie masz racje, sa egzemplarze gorsze i lepsze. Pisząc to porownuje auto z tego samego roku z tym samym przebiegiem... Mam kilku kolegów ktorzy jeżdża passatami lub audi. Ostatnio jechałem kolegi passatem do torunia jakieś 350km w jedna strone gdy przesiadłem sie do galanta zacząłem w nim po prostu odpoczywać jadąc spowrotem... Ale bez kitu prawdą jest to że: GALANTA TRZEBA CHCIEĆ :D

[ Dodano: 19-10-2011, 12:45 ]
PS. nie wydaje mi sie aby 2.5 V6 miało problem z 1.8t audi a raczej jestem tego pewien :lol:

ssemek85 - 19-10-2011, 12:46

przecież ja nie powiedziałem ze to złom czy coś.. tylko ze sa wszedzie i ma je każdy..

[ Dodano: 19-10-2011, 12:49 ]
[ Dodano: 19-10-2011, 12:45 ]
PS. nie wydaje mi sie aby 2.5 V6 miało problem z 1.8t audi a raczej jestem tego pewien :lol: [/quote]

nioe nie nie ma problemów z 1.8 T.. nawet powiem wiecej daje rade z 2.8 :)

matii - 19-10-2011, 12:56

Tez mi sie tak wydaje :) audi a4 1.6 to biore coltem 1.3 16v :mrgreen:
gołąb - 19-10-2011, 20:16

tak też mi się zdaje, że tylko s4/rs4 da radę bez problemu ...2.6 kiedyś miałem-to była porażka, a 2.8 niewiele szybsze...
Ceny części w galu- jak w każdym PORZĄDNYM aucie....nie są najtańsze, ale nie sypią się co chwilę

misiu-bisi - 21-10-2011, 20:54

a ja miałem problem-no i w końcu nie dostałem uszczelki kolektora ssącego do 2,0 4g63-urok jaki czy co?