| 

| Carisma - Techniczne - Padła skrzynia biegów

Anonymous - 24-11-2006, 19:25
 Temat postu: Padła skrzynia biegów
 Ano było tak: ruszam z jedynki a że było ślisko koła zaczeły buksowac w miejscu więc wrzucam dwójkę
  a tu tylko obroty jak głupie do góry  i nie ma skrzyni. Brak jakichkolwiek odgłosów dokładnie jak bym chciał ruszyć bez biegu. zauważyłem że po wrzyceniu biegu i przygazowaniu wskazówka prędkościomieża symuluje prędkość.
 Brak wyrażnych odgłosów toważyszących w/w zdarzenu
  cięgna biegów wydają się całe i włanczanie i rozłanczanie sprzęgła też wydaje się w pożaądku   Można wrzucać biegi bez sprzęgła tylko wsteczny żęzi.
 Krzyzak - 24-11-2006, 19:34

wygląda na coś z mech. różnicowym i/lub półosią - ale napęd nie jest przekazywany na koła
 wystarczy, że 1 półoś się wypnie lub pęknie a auto już nie pojedzie
 Anonymous - 24-11-2006, 22:27

Tak jak napisał przedmówca: skoro prędkościomierz coś (poza zerem) pokazuje, to awaria jest za skrzynią. To chyba pocieszająca wiadomość.
 Anonymous - 25-11-2006, 09:13

sam demontaż skrzyni to 350,- naprawa jakies 1200,- może  1500,-
   W poniedziałek podholuje pod warsztat, obiecali że w wolnej hwili sprawdzą co to jest
   a potem za 2 może 3 tygodnie będą mieli czas oby się nim zająć
     Matejko - 25-11-2006, 09:52

jak na moj gust to przegub wewnetrzny sie chyba wysypal
 Anonymous - 25-11-2006, 10:58

| Matejko napisał/a: |  	  | jak na moj gust to przegub wewnetrzny sie chyba wysypal | 
 czy jest to do zrobienia bez dem. skrzyni
   Matejko - 25-11-2006, 14:21

nie mam pojecia, polosie da sie wyjac bez wyciagania skrzyni wiec chyba da sie tez to zrobic bez demontazu - tak wnioskuje ze to przegub bo opis zblizony do tego jak np wypadnie przegub, skrzynia chodzi a mechanizm roznicowy daje naped tam gdzie ma wiecej luzu
 Anonymous - 25-11-2006, 15:31

przeglądałem manuala i tam są dwa rodzaje skrzyń ktura z nich jest manualna

[ Dodano: 27-11-2006, 16:15 ]
 byłem w warsztacie niestety bez demontażu skrzyni się nie obejdzie podobno satelity mechanizmu różnicowego ale na sto procent będzie wiadomo po wybebeszeniu skrzyni biegów.

[ Dodano: 27-11-2006, 20:04 ]
 Czy ktoś dysponuje schematem skrzyni aby mi naocznie pokazać o co w tym chodzi

|  | 
 |  |