To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - Padła skrzynia biegów

Anonymous - 24-11-2006, 19:25
Temat postu: Padła skrzynia biegów
Ano było tak: ruszam z jedynki a że było ślisko koła zaczeły buksowac w miejscu więc wrzucam dwójkę :shock: a tu tylko obroty jak głupie do góry :?: i nie ma skrzyni.
Brak jakichkolwiek odgłosów dokładnie jak bym chciał ruszyć bez biegu. zauważyłem że po wrzyceniu biegu i przygazowaniu wskazówka prędkościomieża symuluje prędkość.
Brak wyrażnych odgłosów toważyszących w/w zdarzenu :( cięgna biegów wydają się całe i włanczanie i rozłanczanie sprzęgła też wydaje się w pożaądku :?:
Można wrzucać biegi bez sprzęgła tylko wsteczny żęzi.

Krzyzak - 24-11-2006, 19:34

wygląda na coś z mech. różnicowym i/lub półosią - ale napęd nie jest przekazywany na koła
wystarczy, że 1 półoś się wypnie lub pęknie a auto już nie pojedzie

Anonymous - 24-11-2006, 22:27

Tak jak napisał przedmówca: skoro prędkościomierz coś (poza zerem) pokazuje, to awaria jest za skrzynią. To chyba pocieszająca wiadomość.
Anonymous - 25-11-2006, 09:13

sam demontaż skrzyni to 350,- naprawa jakies 1200,- może 1500,- :|
W poniedziałek podholuje pod warsztat, obiecali że w wolnej hwili sprawdzą co to jest :|
a potem za 2 może 3 tygodnie będą mieli czas oby się nim zająć :?: :(

Matejko - 25-11-2006, 09:52

jak na moj gust to przegub wewnetrzny sie chyba wysypal
Anonymous - 25-11-2006, 10:58

Matejko napisał/a:
jak na moj gust to przegub wewnetrzny sie chyba wysypal

czy jest to do zrobienia bez dem. skrzyni :?:

Matejko - 25-11-2006, 14:21

nie mam pojecia, polosie da sie wyjac bez wyciagania skrzyni wiec chyba da sie tez to zrobic bez demontazu - tak wnioskuje ze to przegub bo opis zblizony do tego jak np wypadnie przegub, skrzynia chodzi a mechanizm roznicowy daje naped tam gdzie ma wiecej luzu
Anonymous - 25-11-2006, 15:31

przeglądałem manuala i tam są dwa rodzaje skrzyń ktura z nich jest manualna :?:

[ Dodano: 27-11-2006, 16:15 ]
byłem w warsztacie niestety bez demontażu skrzyni się nie obejdzie podobno satelity mechanizmu różnicowego ale na sto procent będzie wiadomo po wybebeszeniu skrzyni biegów.

[ Dodano: 27-11-2006, 20:04 ]
Czy ktoś dysponuje schematem skrzyni aby mi naocznie pokazać o co w tym chodzi :?: