Sonata - IAT (err. 13) Hyundai Sonata 4G63 2.0i 8V
Karol208 - 25-11-2006, 11:04 Temat postu: IAT (err. 13) Hyundai Sonata 4G63 2.0i 8V Witajce.
Drazni mnie ciagle pojawiajacy sie blad 13( czujnik temp powietrza) mam 2 przeplywomierze i na jednym i na drugim wyskakuje ten sam blad.
Jak zresetuje kompa i odpale auto to dopiero po ok 5 km Pojawia sie ten blad ale auto zachowuje sie jak przed wystapieniem bledu.
Czujnik ten przemierzylem miernikiem w roznych temp. i wskazywal dobre parametry(rezystancje).
Mam jeszcze problem z wchodzeniem na obroty przy zimnym silniku. Gdy dodam gwaltownie gazu to przydusi sie lekko i dopiero sie zwija.
Na cieplym silniku tez to wystepuje ale przydlawienie jest mniejsze.
Przy stopniowym dodawaniu gazu( powolnym) przydlawienie nie wystepuje.
Dodam ze mam LPG tradycyjny BLOS bez klapy antystrzalowej .
Prosze o pomoc:)
Anonymous - 25-11-2006, 11:07
rezystancje zmierzyles tej czesci czujnika ktora podaje tylko temperature zasysanego powietrza, faktyczne dobre dzialanie przeplywki jest trudne do stwierdzenia.
polecam podlaczyc sie pod Palma i sprawdzic wartosc M(ass)A(ir)F(low)S(ensora) - przy jalowych obrotach powinno wynosic ok 50Hz
edit - moj blad- 13 jest od czujnika temp...
Karol208 - 23-05-2007, 21:31
Dalej nurtuje mnie ten problem.
Dodam ze przy jezdzie z podlaczonym palmem temp. powietrza jest ok do momentu osiagniecia normalnej temp silnika gdy jade na V biegu tak ok 100km/h. Przy obciazeniu ,,przyspieszaniu'' tak do 150km/h temp szybko zmienia swoje wartosci z dodatnich na ujemne (max -59C ) gdy obroty sie ustabilizuja przy tej predkosci to temp. powietrza wraca do normy. Przy obciazeniach na nizszych biegach nie wystepuja skoki temp.
Jesli ktos by byl chetny pomoc to moge wyslac loga z palma.
Przewody od przeplywki do ecu maja opor mniej niz 1om i sa drozne nie maja przebicia. Sytuacja wystepuje na 2 przeplywkach
Bartek - 23-05-2007, 22:12
Uszkodzenie leży po stronie ECU - naprawialem podobny przypadek
Karol208 - 24-05-2007, 20:49
Dziwne ze wkladalem wczesniej drugie ECU i tez walilo mi blad 13 . Teraz nie wloze tego drugiego ecu bo je sprzedałem. Czy to wina ECU czy mozliwe zeby drugie ECU bylo tez uszkodzone??
Idziwne ze auto na Pb ma opozniona reakcje na dodanie gazu ok. Na lpg lepiej wchodzi na obroty.
[ Dodano: 07-06-2007, 21:30 ]
Bartek napisał/a: | Uszkodzenie leży po stronie ECU - naprawialem podobny przypadek |
Bartku jak sie z toba skontaktowac bo pisze ale bez rezultatow.
Moze jakis inny fachowiec od ECU poradzil by sobie z moim ECU (jesli sa tacy )
|
|
|