Pajero II - [2.8 TD] Zbieżność kół.
Goliasz - 24-10-2011, 10:54 Temat postu: [2.8 TD] Zbieżność kół. Witam,
jakieś półtora miesiąca temu ustawiałem zbieżność w pajero na kołach stalowych, opony A/T – była ustawiona ok., tzn. kierownica była prosto. Później miałem wyjazd w dłuższą trasę i zmieniłem koła na aluminiowe z oponami szosowymi.
Po zmianie zauważyłem, że muszę kontrować kierownicą w lewo, żeby jechać prosto. Cały czas tak jeździłem, chociaż strasznie mnie to wkur…o. W piątek zmieniłem ponownie koła na stalówki A/T i wszystko wróciło do normy.
Skąd się wzięła taka różnica w kołach?
Zaznaczam, że koła miałem dobrze przykręcone, czyżby alusy były pogięte?
PiotrKw - 24-10-2011, 12:25
Odkształcone felgi ?? Raczej nie , odczuwać byś musiał bicie- drgania, na kierownicy , proponuję się przyjrzeć oponom czy mają nierówny bieżnik , z jednej strony . Czy jeżdziłeś poprzednio na tych alu , czy dla Ciebie są nowe.?? Wszystkie felgi takie same ??
Goliasz - 24-10-2011, 13:43
PiotrKw napisał/a: | Odkształcone felgi ?? Raczej nie , odczuwać byś musiał bicie- drgania, na kierownicy , proponuję się przyjrzeć oponom czy mają nierówny bieżnik , z jednej strony . Czy jeżdziłeś poprzednio na tych alu , czy dla Ciebie są nowe.?? Wszystkie felgi takie same ?? |
Wszystkie felgi są takie same - oryginał pajero II, mają najprawdopodobniej tyle lat, co samochód.
Samochód kupiłem z alufelgami i oponami deszczowymi kierunkowymi uniroyal 265/75/15. Pajero miał wyrobione drążki kierownicze, które wymieniłem, potem pojechałem na ustawienie zbieżności. W międzyczasie kupiłem stalowe mangelsy z oponami A/T 265/75/15, ale okazało się, że mam jeszcze uszkodzony amortyzator z przodu - wymieniłem oba na nowe i znowu pojechałem na zbieżność (na mangelsach) - ustawili ok.
Jeśli chodzi o opony na alufelgach to są już praktycznie zużyte - bieżnik max 3 mm, z przodu były nierówno zdarte - bardziej od wewnątrz - czyli była rozbieżność.
Jak wcześniej wspomniałem półtora miesiąca temu zmieniłem koła z powrotem na alufelgi, z tym, że koła przednie przełożyłem na tył, a tył na przód no i pojawił się problem z kierą - jak wyżej opisałem.
Czyżby rzeczywiście była to wina opon?
Kierownicę musiałem ustawić o jakieś 15 stopni w lewo, żeby samochód jechał prosto, troche dużo, jak na różnicę zdarcia bieżnika na oponie, chyba, że się mylę?
lukas 78 - 24-10-2011, 13:48
w p II ustawia się nie tylko zbiezność ale i kąty pochylen kół tu trzeba szukać przyczyny
ewentualnie jak kolega pisał nierówno zużyty bieznik na oponach
PiotrKw - 24-10-2011, 15:22
Stawiam na opony. Wg tego co piszesz , nic innego nie powinno być przyczyną. Przy oponie szerokości 265 duzo nie potrzeba aby zaczeło ściągać.
|
|
|