To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Włacznik krańcowy drzwi, oświetlenia, kontrolka

pompec - 11-02-2008, 23:54
Temat postu: [EAxx] Włacznik krańcowy drzwi, oświetlenia, kontrolka
zauważyłem u siebie dość dziwny objaw... mianowicie gdy otwieram którekolwiek drzwi to zapala się świało w środku... jak otwieram tylne lewe t zapala się światło przednie i tylne lewe... ale gdy otworzę tylne prawe drzwi to światło się nie zapala (ani przednie ani tylne prawe)... dodatkowo jak otworzę z centralny z pilota to pomimo otwarcia tylnych prawych drzwi i tak po 30 s. się zamyka... diagnoza błaby proosta: niedziałający czujnik otwarcia drzwi, gdyby nie fakt że... przy otwartych drzwiach przednich po otwarciu feralnych drzwi tylnych prawych lampka tylna prawa zapala się... jak to możliwe i czy ktoś się spotkał z takim zjawiskiem?
Marcino - 12-02-2008, 00:06

Nie łaczy czujnik w dzwiach, i głupieje pozniej
pompec - 12-02-2008, 00:08

Marcino napisał/a:
Nie łaczy czujnik w dzwiach

ale przy otwartych drzwiach przednich działa tak jaby łączył ładnie za każdym razem (lampka tylna prawa reaguje poprawnie)...

Ursus - 12-02-2008, 19:39

Zrób najpierw najprostszą rzecz, dzeki której cokolwiek wstępnie możesz sprawdzić, weź śrubokręt krzyżowy i zamień miejscami tylne czujniki drzwiowe i sprawdź jaki będzie efekt. 2 minuty roboty...
pompec - 12-02-2008, 22:48

sprawa już załatwiona... po zdjęciu gumy ochronnej czujnika zaiskrzyło... po dokręceniu śrubki problem ustał...
Marcino - 12-02-2008, 23:12

A nie mówiłem ze czujnik, trza wyczyścić i po robocie, a ty jakieś teorie tu nam serwowałeś o nieaktywnych drzwiach.
Pozdro

pompec - 12-02-2008, 23:16

Marcino napisał/a:
a ty jakieś teorie tu nam serwowałeś o nieaktywnych drzwiach

ja nic nie serwowałem tylko opisywałem rzeczywistość używając przy tym określenia "nie-aktywne" drzwi... zwracam uwagę na cudzysłów...

Psikus - 12-03-2009, 21:16

Odkopię: jak to jest w kombi( 2.0 przed-lift)?
1.po otwarciu drzwi przednich lampka z tyłu też ma się zapalić?
2.po otwarciu tylnych ma się zapalić nad lusterkiem czy tylko lampki tylne?
3.po otwarciu bagażnika ma się zapalić lampka przednia i tylna czy tylko tylna?

swinks_UK - 13-03-2009, 02:25

Nie jestem ekspertem, ale z doswiadczenia:
1. nie
2. tylko tylne
3. nic, tylko oświetlenie bagażnika

KaWu - 13-03-2009, 03:15

1. jw.
2. hmn, szczerze to nie wiem-pozniej sprawdze
3. widzialem ze po otwarciu klapy z tylu - zapala sie tez z przodu. Oczywiscie mozna wylaczyc w bagazniku lub z przodu.
ZTCW nie mozna tylko z tylu wylaczyc-i zawsze sie pala przy otwieraniu tylnych drzwi.

czekoladka_1981 - 13-03-2009, 08:20

Psikus napisał/a:
1.po otwarciu drzwi przednich lampka z tyłu też ma się zapalić?
2.po otwarciu tylnych ma się zapalić nad lusterkiem czy tylko lampki tylne?
3.po otwarciu bagażnika ma się zapalić lampka przednia i tylna czy tylko tylna?

U mnie świecą tak:
1. lusterko+bagażnik
2. lusterko , bagażnik , boczna jedna od otwartych drzwi po str. przeciwnej zgaszona
3. lusterko , bagażnik
Tak mam w EA5W

Psikus - 13-03-2009, 08:59

czekoladka_1981 napisał/a:
U mnie świecą tak:
1. lusterko+bagażnik
2. lusterko , bagażnik , boczna jedna od otwartych drzwi po str. przeciwnej zgaszona
3. lusterko , bagażnik
Tak mam w EA5W

czyli tak jak u mnie.A wydawało mi się że przy otwarciu drzwi przednich zapala się lusterko, przy otwarciu bagażnika - bagażnik, a drzwi tylne - lampki tylne...Czy tak samo jest w samochodach które nie maja dołożonego alarmu?

pawlos - 13-03-2009, 10:20

Cytat:
A wydawało mi się że przy otwarciu drzwi przednich zapala się lusterko, przy otwarciu bagażnika - bagażnik, a drzwi tylne - lampki tylne...Czy tak samo jest w samochodach które nie maja dołożonego alarmu?

dokładnie tak jest , alarm podłacza się do krancówek i dlatego zapala się bagażnik z lusterkiem itp.

Psikus - 13-03-2009, 19:52

pawlos napisał/a:
dokładnie tak jest , alarm podłacza się do krancówek i dlatego zapala się bagażnik z lusterkiem itp.
ale alarm jest podłączony do jednego przewodu na którym pojawia się masa niezależnie od tego, które drzwi lub bagażnik sie otworzy. Miało by to sens wtedy,kiedy do każdej krańcówki z osobna podpinało by się wejście alarmu, wtedy trzeba by było diody zakładać żeby nie było bałaganu, a tutaj alarm zbiera informacje z jednego tylko przewodu więc nie powinno mieć to znaczenia
czekoladka_1981 - 13-03-2009, 20:02

Zapomniałam dopisać j/w że posiadam ALARM :)