To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - Przegub zewnętrzny

502marian - 25-10-2011, 00:41
Temat postu: Przegub zewnętrzny
W mojej carismie 1.9 DiD, 102 km, 2004r. prawdopodobnie zaczyna hałasowć przegub zewnetrzny prawego koła. Czy w tej konkretnej wersji mozliwa jest wymiana samego przegubu zewnętrznego czy konieczna będzie wymiana całej półosi? Jeżeli przegub jest rozbieralny to proszę o krotką odpowiedż od której strony zaczyna sie jego zdjęcie (od przegubu wewnetrznego?? i czy są tam jakieś srubki??) i czy konieczne są do tego jakieś specjalistyczne narzedzia (prasa??).

Ponadto jeżeli ktoś w okolicach Warszawy może polecić warsztat (nie ASO) w którym wykonywał powyższą naprawę i polegała ona na wymianie tylko przegubu a nie całej półosi to będę bardzo wdzięczny.

Wrzuciłem to zapytanie na forum, dlatego że 2 mechaników u których byłem twierdzą że trzeba wymienić całą półoś. Na forum wyczytałem coś zupełnie innego a w intercarsie nawet można kupić sam przegub zewnętrzny.

mitsiu - 25-10-2011, 01:38

Da radę samemu. Tutaj masz pełen opis na przykładzie HONDY:
http://www.honda-crx.info/forum/portal.php?show=23

502marian - 25-10-2011, 14:52

Wielkie dzieki za wizualizację.
Szczerze mówiąc nie mam ochoty samemu zabierac się do wymiany przegubu, dlatego że ostatnie moje naprawy przynosiły wiecej strat niz pozytku :)
Jak na razie nie znalazłem żadnego kumatego mechanika, który chciałby się podjąć wymiany samego przegubu zewnętrznego w Warszawie oraz okolicach. Wszyscy chcą wymieniac całą półoś.
Jeżeli ktoś może polecić warsztat lub osobę w Wawie lub okolicach (najlepiej osobę która już robiła dany model) będę bardzo wdzięczny. W przeciwnym wypadku nie pozostanie mi nic innego jak dokonać wymiany własnymi siłami, czego chcę uniknąć z powodów opisanych powyżej :) )