To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Galant - Ogólne - Zanieczyszczenie układów paliwowych i silników - antidotum?

pompec - 26-10-2011, 17:48
Temat postu: Zanieczyszczenie układów paliwowych i silników - antidotum?
Ostatnio przez przypadek zetknąłem się z firmą FORTE produkującą przeróżnego rodzaju środki do czyszczenia m.in. układów paliwowych i silników. Rozmawiałem z przedstawicielem na Polskę tych produktów. Odbyliśmy 40. minutową, owocną rozmowę telefoniczną. Krótko mówiąc sprawa na dzień dzisiejszy wygląda więcej niż obiecująco. Jest procedura (dwa preparaty do baku + dwa do oleju - jeden na brudny olej tuż przed wymianą, drugi już do czystego oleju) która podobno czyści wszystko do cna. Od baku zaczynając, a na silniku i wtryskiwaczach kończąc. Przy okazji mój rozmówca obalił kilka mitów. M.in. ten o wypłukiwaniu silnika i związanym z tym zwiększonym poborem oleju. Powiedział, że na 10 lat miał 1 taki przypadek. Spodziewam się waszego sceptycznego podejścia do tego zagadnienia. Ja też ma do tego zdrowy dystans. Tak się składa, że wspomniany przedstawiciel jest dobrym znajomym mojego szefa i to jemu właśnie poradził procedurę (do disla - trochę inną) czyszczenia układu paliwowego po zalaniu syfiastego paliwa.

Ja zamierzam na sobie przeprowadzić eksperyment i wypróbować taką procedurę do silnika benzynowego. Podobno wyniki są zadziwiające i odczuwalne gołym okiem/uchem. Na zachodzie środki te są podobno bardzo powszechne w warsztatach samochodowych i serwisach autoryzowanych. U nas, polska mentalność zwycięża i warsztaty niechętnie kupują te środki. Dlaczego? Chyba nie muszę odpowiadać na to pytanie. Jako anegdotę przytoczę fakt, że jeden z ASO VW kupował omawiane środki przez jakiś czas. Po pewnym czasie szef wspomnianego ASO podziękował za współpracę. Powiedział z rozbrajającą szczerością, że za mało na częściach zarabiają.

Zamierzam w najbliższym czasie przeprowadzić procedurę czyszczenia i opisać w tym temacie jej skutki. Nie wiem czy nie zabrzmi to dwuznacznie i dziwnie ale mam możliwość zostać czymś na kształt dystrybutora tych środków. Jeśli u mnie rezultat będzie zadowalający i będę mógł z czystym sumieniem polecić te produkty, to z chęcią udostępnię je szanownym współforumowiczom. Mam nadzieję, że nie łamię żadnego z punktów regulaminu. Żebyśmy się dobrze zrozumieli. Nie zachwalam tego produktu aby na tym zarabiać, bo jak środki okażą się nieskuteczne, to nie zabiorę się za ich dystrybucję. Przytaczam tylko fakty, które do mnie dotarły.

Podaję link do strony producenta.

http://forte-nwe.pl/?page=Home.html

fergul11 - 15-11-2011, 01:48

pompec czy juz możesz podzielic sie spostrzeżeniami , co prawda to dopiero 3 tygodnie , ale może jakieś pierwsze info ?
jakieś wiadomości co do cen?

polaff - 15-11-2011, 07:01

mój klient z zachodniopomorskiego ma cały sprzęt do czyszczenia układów zasilania w silnikach ZS i ZI. Nie pytałem go ile kosztuje taka przyjemność, mi zaproponował gratis i zastanawiam się czy nie pojechać do niego i sprawdzić jakie efekty będą. Chwalił się, że auto odzyskuje po tym drugą młodość, ja obawiam się, oprócz "drugiej młodości" pojawią się jakieś skutki uboczne...
fergul11 - 15-11-2011, 10:26

fergul11 napisał/a:
pompec czy juz możesz podzielic sie spostrzeżeniami , co prawda to dopiero 3 tygodnie , ale może jakieś pierwsze info ?
jakieś wiadomości co do cen?

Sam chętnie potestowałbym pewne płyny
ps dziwnie edytował sie ten post :|

pompec - 15-11-2011, 12:16

z przyczyn obiektywnych jeszcze nie zaaplikowałem jeszcze specyfików do mojego auta... jak to nastąpi dam znać...
fergul11 - 15-11-2011, 22:17

tak na marginesie tego watku , dystrybuujesz te produkty ,bo mam patrzenie na jeden ??? :mrgreen: