Forum ogólne - Brak zdjęcia z fotoradaru (płacić)
inspire - 27-10-2011, 08:11 Temat postu: Brak zdjęcia z fotoradaru (płacić) Witam wszystkich właścicieli miśków może jest on niezwiązany z tematami na tym forum lecz mam taki problemik.
Mianowicie przyszedł mi mandat z fotoradaru 300zł i 6pt karnych z dnia 15 sirpnia 2011 przyszedł on w czoraj .
Chodzi o to że nie wysłali mi zdjecia z tego wykroczenia czy obowiązkiem jest wysłanie mi tego zdjecia czy jak??
wielkie dzieki
robertdg - 27-10-2011, 09:00
Na odpowiednim posterunku mają obowiązek okazać Ci profil, jako dowód w sprawie popełnienia wykroczenia, etc.
emilio_09 - 27-10-2011, 09:27
Dla mnie to jakaś kpina otrzymanie " Wezwania do wskazania kierującego", bo na początku to przychodzi, po tak długim okresie czasu. inspire, dostałeś z 15 sierpnia, ja przedwczoraj z 30 czerwca- masakra!
pod wezwaniem, jako dowód, powinieneś dostać raport wraz z zdjęciem, jakiś dowód muszą ci pokazać
Student - 27-10-2011, 10:01
Musi być zdjęcie w trzech ujęciach , kierowcy , tablicy i całego samochodu z pełnymui danymi gdzie zrobili zdjecie.
Odpisz że jak nie doślą zdjecia to im nie płacisz bo nie ma podstawy.
inspire - 27-10-2011, 13:30
Znalazlem numer telefonu do tej inspekcji drogowej z warszawy i powiedzialem że nie dołaczyli zdjecia a ta baba z sekretarjatu powiedziała że nie mogą mi je okazać dlatego że to dowód w sprawie to chyba jakieś chore jest.
Student - 27-10-2011, 14:05
Odpisz formalnie że nie zapłacisz jak nie otrzymasz zdjęcia.
Ponadto jak będziesz pisał to jasno sie zapytaj czy jesteś świadkiem czy oskarżonym w tej sprawie .
Napisz im że to :
"Moim zdaniem to nie mój samochód i nie ty jechałeś".
Muszą ci przedstawić dowody , nia ma bata.
gulgulq - 27-10-2011, 14:07
inspire napisał/a: | Znalazlem numer telefonu do tej inspekcji drogowej z warszawy i powiedzialem że nie dołaczyli zdjecia a ta baba z sekretarjatu powiedziała że nie mogą mi je okazać dlatego że to dowód w sprawie to chyba jakieś chore jest. |
ja jak płaciłem kiedyś tam to zaprosili mnie na komendę w celu wyjaśnienia i tam pokazali mi fotki
inspire - 27-10-2011, 14:46
MASAKRA dzonilem tam poraz kolejny do tej inspekcji drogowej i powiedzieli mi że oni nigdy nie wysyłają zdjęć a ujawniają je tylko przy sprawie sądowej . Masakra
Juiceman - 27-10-2011, 14:59
Ja z kolei dostawałem fotkę z fotoradaru i pisemko aby uiścić opłatę wysokości x oraz x pkt. Na zdjęciu auto, kierujący oraz tablice. No i oczywiście było trzeba się pofatygować osobiście stwierdzić, że to kto inny prowadził mimo iż był podobny. No i uiścić mandat tej samej wysokości co na świstku tyle że bez pkt.
inspire - 27-10-2011, 15:29
to chyba nie zostalo nic innego jak wypelnić formulaż i zapłacić im tylko że tak kierowal w tedy gość z zagranicy i co teraz wpisać jego dane?? i nie jest to polak
Juiceman - 27-10-2011, 15:35
inspire napisał/a: | to chyba nie zostalo nic innego jak wypelnić formulaż i zapłacić im tylko że tak kierowal w tedy gość z zagranicy i co teraz wpisać jego dane?? i nie jest to polak |
Możesz wpisać jego dane, jak z zagranicy to pkt nie dostanie.
romero - 27-10-2011, 19:13
Teraz ITD zdjęcie może Wam pokazać dopiero w sądzie.
Ale to wg.mnie logiczne ponieważ:
idzie sobie do nich ktoś,patrzy, na zdjęciu nie wiadomo kto i co mówi?
To nie ja i nie wiem kto, więc płaci mandat bez punktów.
A tak idzie, zdjęcia nie widzi, mówi jw,
w sądzie okazuje się,że to jednak on i co ?
fałszywe zeznania
Ale zdjęcie auta z nr.rejestracyjnym powinni pokazać jak najbardziej,niestety tak nie jest.
Student - 27-10-2011, 21:13
Niech podadza podstawe prawną do takiej sytuacji.
Nie daj sie robić w wąła.
Co to znaczy nie pokazują.
Mają pokazać , jeżeli jesteś oskarżony to masz prawo do odmowy składania zeznań, nie musisz pamiętać kto jechał twoim samochodem.
Kaucz - 27-10-2011, 22:19
romero napisał/a: | Ale to wg.mnie logiczne ponieważ:
idzie sobie do nich ktoś,patrzy, na zdjęciu nie wiadomo kto i co mówi?
To nie ja i nie wiem kto, więc płaci mandat bez punktów.
A tak idzie, zdjęcia nie widzi, mówi jw,
w sądzie okazuje się,że to jednak on i co ?
fałszywe zeznania |
Nikt nie ma w tym kraju obowiązku prowadzenia książki pojazdu, w której zapisywałby wszystkich kierujących. Gdybym dostał z 30 czerwca foto to nie ma mowy, że będę pamiętał kto wtedy samochód prowadził, więc jakie fałszywe zeznania ? To jest nielogiczne właśnie.
gulgulq - 28-10-2011, 06:56
ale z drugiej strony jesteś odpowiedzialny za swoją własność
idziesz do policjanta i mówisz: panie ja tam nie wiem kto strzelał z mojego kałasznikowa, pożyczałem...
|
|
|