To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Komputery, RTV, AGD, Komorki - [pomoc] ODZYSKANIE DANYCH

Anonymous - 28-10-2011, 14:37
Temat postu: [pomoc] ODZYSKANIE DANYCH
Nie wiedzialem gdzie umeścic to ogłoszenie daje je wiec tutaj a Admini najwyzej je przeniosą do innego działu.

Mam do was pytanie.Bo mi padł dysk w lapku a tam mialem cała historie / archiwum Coltów w szczególnosći Gti z kilku dobrych.I tutaj żałuje, że nie przekazałem archwium nikomu wiecej bo by byla 2 kopia a tu szkoda takiego zbioru bo gromadziłem go dla Was.Dane nie mogą być odzyskane w standardowy sposób bo dysk został uszkodzony mechanicznie.Czy zna ktoś z was kogoś kto by odzyskał z niego dane po kosztach?Obdzwoniłem firmy zajmujace sie odzyskiwaniem danych i niestety ceny są dla mnie zbyt duże.

Pozdrawiam i z góry dziekuje za pomoc
browar

zaqos - 29-10-2011, 10:23

czytalem gdzies o mozliwosci przelozenia talerzy (o ile nie zostaly uszkodzone) do drugiego uszkodzonego dysku tego samego modelu, ale ze sprawna mechanika i elektronika, dlugo taki nie pochodzi ale wystarczy do zczytania danych. taki dysk mozesz poszukac na allegro, jesli to jakis starszy model to kupisz w rozsadnie niskiej cenie.
Maciek - 29-10-2011, 11:23

Zrób fote elektronki i górnej części z modelem itd. Jak gdzieś się znajdzie to podeśle do przekładki. Po takim zabiegu oczywiście obydwa do utylizacji bo nie podziałają za długo. A jaki jest objaw usterki?
mjsystem - 12-11-2013, 17:31

Nieszczęścia chodzą parami... Padł mi dysk, Obraca się ale nie widzi go ani komp ani kieszeń zewnętrzna. W środku nie brzęczy. Pilnie potrzebuję odzyskać dane. Jakieś pomysły? Ktoś jest w stanie pomóc fizycznie? Firma zaproponowała mi usługę za 2500 zł :shock:
docencik87 - 12-11-2013, 17:49

Wykonać kopię posektorową na drugi dysk. Jest bardzo duża szansa, że większość danych się przekopiuje. Oczywiście z uszkodzonych sektorów nie da się nic odzyskać.
mjsystem - 12-11-2013, 18:06

Ale chyba nie chodzi o sektory. Dysk(laptop) spadł i tu jest problem :?
krzychu - 12-11-2013, 18:32

Ajjjj, może głowica się zaklinowała.... Kiepsko to widzę, jak miałeś ważne dane podzwoń po firmach zajmujących się tym zawodowo. Bo jak nie wykrywa go komputer to wszelakie narzędzie do odzyskiwania danych odpadają...
mjsystem - 12-11-2013, 18:37

krzychu napisał/a:
Kiepsko to widzę, jak miałeś ważne dane podzwoń po firmac

Też kiepsko to widzę... Firmy chcą 2500 wzwyż. Jedyna szansa to dysk tej samej serii i przekładka elekroniki... Ale szukaj igły....tzn kogoś kto się tego podejmie za 200 - 300 zł :?

Tomek - 12-11-2013, 18:40

mjsystem, jaki to dysk?, najlepiej fotka
masz taki drugi?
jakbyś mi podesłał obydwa, to mógłbym spróbować, mam magiczną maszynę (dzisiaj przyszła)

mjsystem - 12-11-2013, 18:44

tomek84 napisał/a:
mjsystem, jaki to dysk?, najlepiej fotka
masz taki drugi?
jakbyś mi podesłał obydwa, to mógłbym spróbować, mam magiczną maszynę (dzisiaj przyszła)

Samsung. Drugiego nie mam właśnie.... Foto Ci wyślę na tel.
PS. Dzwoniłem do Ciebie :P

Tomek - 12-11-2013, 18:49

mjsystem napisał/a:
PS. Dzwoniłem do Ciebie :P

wrzaskuna miałem na rękach

jesli jest to zwykła Sata 2.5 cala, to mogę spróbować
ale muszę mieć jakikolwiek dysk, tzn podobny, czyli 2.5 SATA
niestety akurat nie mam w robocie żadnego wyłożonego dysku (jak bym miał to by nie było problemu)

ps. próbowałeś go podpiąć zewnętrznie? czy tylko z laptopie?
jak nie masz adaptera na USB i nie próbowałeś, to też możesz podesłać, to spróbuje przynajmniej to
albo kup adapter, to groszowe sprawy

mjsystem - 12-11-2013, 18:55

tomek84 napisał/a:
ps. próbowałeś go podpiąć zewnętrznie? czy tylko z laptopie?
jak nie masz adaptera na USB i nie próbowałeś, to też możesz podesłać, to spróbuje przynajmniej to
albo kup adapter, to groszowe sprawy

mjsystem napisał/a:
Padł mi dysk, Obraca się ale nie widzi go ani komp ani kieszeń zewnętrzna

:wink:
To jest dysk z lapka czyli PATA... :?
tomek84 napisał/a:

mjsystem napisał/a:
PS. Dzwoniłem do Ciebie

wrzaskuna miałem na rękach

:mrgreen:

Tomek - 12-11-2013, 18:58

mjsystem napisał/a:

:wink:
To jest dysk z lapka czyli PATA... :?

to jakis stary i pewnie o małej pojemności
teraz w lapkach jest sata
sprawsze jutro, czy w ogole moja maszyna kopiujaca obsluguje PATA, bo cos mi sie widzi, ze tylko SATA
a do PATA mam tylko adapter

mjsystem - 12-11-2013, 19:05

tomek84 napisał/a:
to jakis stary i pewnie o małej pojemności
teraz w lapkach jest sata

No mały, tylko 160Gb :lol:
Jak się nie da nic zrobić to czeka mnie tydzień pisania nowych konfiguracji kilku systemów KD :shock: :(

krzychu - 12-11-2013, 19:06

To SATA będzie dysk...