To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Space Star Techniczne - Tajemnicze pykanie przy dodawaniu gazu

Anonymous - 01-11-2011, 17:44
Temat postu: Tajemnicze pykanie przy dodawaniu gazu
Witam jestem posiadaczem MS 1.9 did i od jakiegoś czasu zauważyłem na zimnym silniku tajemnicze stuki podobne do stuku luźnych zaworów ale to nie to bo luz zmierzony i jest książkowo o dziwo stuk zanika po przekroczeniu 2,5 tys obrotów i na wolnych tez nic nie słychać po przygazowaniu na luzie tez nic tylko pod obciążeniem a jak silnik się zagrzeje to pracuje jak pszczółka hehe na każdych obrotach i pod obciążeniem. i nie wiem co to może być.mechanik znajomy zasugerował ze może wtryski stukają ale tez nie jest pewny. Proszę o podpowiedzi.
drtymf - 02-11-2011, 12:53

Spróbuj wlać STPa czarnego do czyszczenia wtryskiwaczy - jeśli się poprawi to pewnie wtryski.
Heavy1155 - 16-03-2012, 09:08
Temat postu: Re: Tajemnicze pykanie przy dodawaniu gazu
mam ten sam problem tylko z 1.3? jakies porady? moc jest i niby wszystko ok. jak sprawdzic zawory? nie mam o tym pojecia. trzeba cos demontowac?
dzieki i pozdrawiam

zet-em - 16-03-2012, 13:16

Problem ten znam tylko ze słyszenia (i czytania) ale wszędzie pojawia się jako powód hydrauliczne popychacze zaworów.
Podobno jest to raczej normalne bo ,,ten typ tak ma" , że na zimnym silniku ,,chodzi jak diesel" nie ma co panikować.
A regulacji na zaworach nie przeprowadza się bo jest tu automatyczna regulacja (samoczynna).

szkuba - 16-03-2012, 21:00

zet-em napisał/a:
A regulacji na zaworach nie przeprowadza się bo jest tu automatyczna regulacja (samoczynna)
- ściślej rzecz biorąc dopiero w silnikach po 05.2000, sposób rozpoznania z zewnątrz tutaj Space Star - wersje modelu
Jeżeli sa jednak regulowane to trzeba ściągnąć pokrywę zaworową (na gorąco) i sprawdzić luzy szczelinomierzem
Polecam opis na stronie klubowicza Krzyżaka

Anonymous - 08-06-2013, 20:46

problem rozwiazany regeneracja 3 wtryskow i wszysko gra