To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Dom/garaż/ogród - Trzaski podłogi z paneli

Krzyzak - 04-11-2011, 09:51
Temat postu: Trzaski podłogi z paneli
Problem zaczął się gdzieś przed miesiącem. Otóż panele podłogowe zaczęły trzaskać/strzelać/klikać podczas chodzenia. Nie każdy fragment podłogi (ok. 60 m2) trzaska. Są oczywiście dylatacje i największa jednolita część ma ok. 18m2.
Najgorzej trzaska w korytarzu (i to tej części najbardziej używanej) oraz pokoju.
Panele jakieśtam z OBI za 40zl/m2, położone w 2007 r - do tej pory bez problemów.
Pod nimi jest kolejno: folia budowlana, podkłady eko z prasowanej słomy położone pod kątem oczywiście (ok. 30*).
Nic nie zostało wylane - nagle zaczęły trzaskać gdy się po nich chodzi.
Co się mogło stać? Panele nie pracują (w każdym razie klawiszowania nie widać), zamki nie są wyłamane itp.
Jak to naprawić? - logika mówi, że trzeba czymś posmarować :)
Oczywiście nie jest to żadne drewno tylko jakiś dziwny materiał - próbowałem kiedyś palić odpady, to nic z tego. Tylko czarne się robiły i już.

Help :)

jaca71 - 04-11-2011, 10:27

Krzyzak napisał/a:

A jakaś korelacja z rozpoczęciem sezonu grzewczego zachodzi?

Ja mam panele drewniane 3 warstwowe i trzaski pojawiają się na przełomie sezonu grzewczego z niegrzewczym po jakimś czasie się uciszają.
Podobnie jest ze schodami tyle że one szybciej się stabilizują - więcej się chodzi po schodach niż po podłodze.

Bizi78 - 04-11-2011, 11:08

Jeżeli masz fakturę to postaraj się złożyć reklamację. Przyjedzie przedstawiciel, sprawdzi i oceni czy to podlega reklamacji czy to błąd w sztuce przy układaniu. Jak dobrze pamiętam najtańsze panele (około 20zł/m2) miały 5lat gwarancji a czym droższe tym ten okres był dłuższy. Czy gwarancja coś takiego obejmuje to nie mam pojęcia ale zawsze można spróbować. Główną uwagę przy takich reklamacjach zwraca się na folię paroizolacyjną, dylatację wokół ścian i czy laminat na łączeniach się nie podnosi co mogło by świadczyć o zalaniu podłogi.
Pozdrawiam.

Tomek - 04-11-2011, 11:25

jaca71 napisał/a:
Krzyzak napisał/a:

A jakaś korelacja z rozpoczęciem sezonu grzewczego zachodzi?

Ja mam panele drewniane 3 warstwowe i trzaski pojawiają się na przełomie sezonu grzewczego z niegrzewczym po jakimś czasie się uciszają.
Podobnie jest ze schodami tyle że one szybciej się stabilizują - więcej się chodzi po schodach niż po podłodze.

jako wysoko wykwalifikowany specjalista od podłóg (głównie drewnianych, ale paneli też) - potwierdzam przypuszczenia jacy
dla mnie by to był normalny obiaw, suche powietrze wyciąga wode z drewna, z papierowych paneli też i są takie objawy
na wiosne spowrotem naciągnie wilgoci, wiec lekko spuchną i już się nie przemieszczają względem siebie

Krzyzak - 04-11-2011, 13:56

tylko, że to miało miejsce miesiąc wcześniej a kocioł zaczął grzać - słabiutko narazie - jakieś 2 tyg. temu
do tego panele nie leżą na ogrzewaniu podłogowym!
drewniane panele też mam (na ogrzewaniu) i tam nic się nie dzieje

zaczęły klikać nagle, układałem sam, dylatacja jest od ścian ok. 1-1.5cm, cała wylewka ma osobną dylatację

przez 4 lata nic się nie działo...
w najgorszym wypadku zmieniam podłogę :) - droga nie była
paneli za 20 pln to bym nie kupił - widziałem takie i były krzywo przycięte... masakra
ale miedzy tymi za 40 a 80 już nie ma żadnej różnicy poza ceną (mowa o nie-drewnie oczywiście)

HouseM - 04-11-2011, 15:40

Ja mam takie za 20zl za metr już od 5 lat i nic się nie dzieje. Może te ekologiczne podkłady siadły w miejscach gdzie czesto się chodzi. Ja robiłem na piance jak mi zalecił spec z Panelpolu . Myślę ,że w podkładzie leży problem.
Tomek - 04-11-2011, 19:49

Cytat:
tylko, że to miało miejsce miesiąc wcześniej a kocioł zaczął grzać - słabiutko narazie - jakieś 2 tyg. temu
do tego panele nie leżą na ogrzewaniu podłogowym!
drewniane panele też mam (na ogrzewaniu) i tam nic się nie dzieje

Krzyzak napisał/a:
przez 4 lata nic się nie działo...

że tak powiem, nie ma to żadnego znaczenia

Krzyzak napisał/a:

w najgorszym wypadku zmieniam podłogę :) - droga nie była

to zależy jak Cie to denerwuje

Krzyzak napisał/a:
paneli za 20 pln to bym nie kupił - widziałem takie i były krzywo przycięte... masakra

zdarza się

Krzyzak napisał/a:

ale miedzy tymi za 40 a 80 już nie ma żadnej różnicy poza ceną (mowa o nie-drewnie oczywiście)

ja osobiście kupiłem 3 lata temu deske barlinecką dąb BKL za 55 i za 59 zł
w przyszłym roku zrobie to samo
jak mam wydać 35 zł za panela, a 50 za deske, to ...

jedyne co to trzeba kupić lekki nadmiar, bo zdarzają się bardzo kiepskie deski

Krzyżak
przejedź podłogę mopem z wodą, tylko nie zalej
naciągnie Ci wody i powinno przejść
jak masz suche pow. to powtarzasz operacje co 2-3 dni i gra

jaca71 - 04-11-2011, 20:01

tomek84 napisał/a:
ja osobiście kupiłem 3 lata temu deske barlinecką dąb BKL za 55 i za 59 zł

jedyne co to trzeba kupić lekki nadmiar, bo zdarzają się bardzo kiepskie deski

A za patent z zamkiem po długim boku i piórem dobijanym młotkiem po krótszym to bym komuś klejnoty poobcinał ;)

Krzyzak - 05-11-2011, 23:27

tomek84 napisał/a:
jak mam wydać 35 zł za panela, a 50 za deske, to ...

mam deskę z drewnem egzotycznym (meri-cośtam) w 1 pokoju - na szczęście
deska po 130 zl/m2
jak dla mnie porażką jest, by drewnianą podłogę można było zarysować lub wgnieść paznokciem...
jak drewno, to tylko parkiet
a panele są używane dużo intensywniej i nic się z nimi nie dzieje

zrobię eksperyment z wodą, tylko boję się, że nic nie da, bo panele to nie drewno - jak pisałem, one nawet się nie palą...

jacek11 - 06-11-2011, 10:13

Krzyzak napisał/a:
zrobię eksperyment z wodą, tylko boję się, że nic nie da, bo panele to nie drewno

panele z reguły robi się na płycie HDF,a ona reaguje na wilgoć.Po to kładzie się je z przerwą przy ścianie.Faktem jest,że są różnej twardości płyty,i różnie reagują na wodę.
Krzyzak napisał/a:
jak pisałem, one nawet się nie palą...

a to raczej dziwne :roll:

Tomek - 06-11-2011, 20:39

jaca71 napisał/a:

A za patent z zamkiem po długim boku i piórem dobijanym młotkiem po krótszym to bym komuś klejnoty poobcinał ;)

no cóż, przyznaje, że trzeba mieć do tego cierpliwość i odpowiednie podejście
BKL ma tą przewagę, że deski są o połowe krótsze, więc dobijają się 2 razy lepiej

Krzyzak napisał/a:
jak dla mnie porażką jest, by drewnianą podłogę można było zarysować lub wgnieść paznokciem...
jak drewno, to tylko parkiet

parkiet tak samo wgnieciesz paznokciem
wszystko zależy co za drewno na wierzchu i jaki lakier

Krzyzak napisał/a:

a panele są używane dużo intensywniej i nic się z nimi nie dzieje

u mnie w 2 pokojach są deski barlineckie i po 3 latach jak nowe
u babci w mało używanym salonie panele chyba z kronopolu leżą już z 12 lat i jakoś też dają radę, choć przy wejściu się wytarły

też chciałbym parkiet, ale dla mnie deska barlinecka ma tą przewagę, że sam ją sobie położę, a do parkietu nie mam sprzętu
pomijam już kwestie systemu montażu parkietu (klej na beton)

Marcino - 07-11-2011, 21:32

Jak panele dostaną temperature to palą sie jak nie wiem co...
Przupyszczam ze faktycznie sie rozeschły mimo ze nie ma tam podłogówki.

HouseM - 07-11-2011, 21:46

"Na zamkach o ile nie są to panele klejone powinien być wosk. Trzaskanie paneli podczas chodzenia po nich świadczy o wyłamanych zamkach z powodu nie równej wylewki albo kiepskich podkładów" To jest dzisiejsza wypowiedź mojego znajomego, specjalisty od wciskania ludziom podłóg z paneli z 10letnim stażem sprzedawcy/montażysty/serwisanta.
Krzyzak - 08-11-2011, 06:44

wylewka tak równa i gładka, że niejeden gość myślał, że to samopoziomująca
podkład - cóż - polecany przez jednego z fachowców tego forum
pozostają tylko panele... może faktycznie się coś wyłamało, bo mój 1.5 roczny synek zaczyna się bawić w różne takie tam podskoki itp. ;)

Tomek - 08-11-2011, 10:41

HouseM napisał/a:
"Na zamkach o ile nie są to panele klejone powinien być wosk. Trzaskanie paneli podczas chodzenia po nich świadczy o wyłamanych zamkach z powodu nie równej wylewki albo kiepskich podkładów"

robiłem ten wosk sobie w kuchni i w okolicach wejścia z balkonu
udręka straszna, a podejrzewam, że nic to nie daje, tylko bubel za 20zł/tubke