Off Topic - Ptaki - okno od mieszkania
Anonymous - 26-11-2006, 22:04 Temat postu: Ptaki - okno od mieszkania Witam kolegów
Mam nietypowy problem,od kilku lat ptaki w jakiś sposób niezauważają okna od mojego mieszkania i uderzają w nie-czasami potrafią walnąć z 3 razy na dzień zostawiając swój odcisk na szybie.Obawiam się że któregoś dnia może uderzyć tak mocno że stłucze szybe.Niewiem dlaczego tak sie dzieje,pytałem kilku osób i nikt niepotrafił mi powiedzieć dlaczego.Myślałem że jak nakleje na szybę "ptaka drapieżnego"takiego jak na ekranach akustycznych to coś pomoże.Może ktoś zna zwyczaje ptaków i podpowie co mógłbym jeszcze spróbowac zrobić.
Z góry dzieki za jakieś podpowiedzi
D
stanik - 27-11-2006, 12:07
witam
ja mam to samo u siebie Może nie trzy razy dziennie (mniej ptaków?) ale zdarza się że ptak walnie w szybę. Mało tego, pomijając przypadki które same odleciały i takie które potrzebowały kilku chwil (czasem dłuuuugich) na ocucenie to zdarzają się przypadki śmiertelne. Ale ponieważ nie jest to częste to na razie nie szukałem rozwiązania tego problemu a i szyba nie wygląda aby miała ochotę pęknąć od tego uderzenia. Mi się wydaje że u mnie one widzą odbicie, jak w lustrze, bo mam szyby takie lekko "dymione" w których więcej się odbija obrazu niż w zwykłych.
Pozdrawiam
Marcino - 27-11-2006, 13:27
Proponuje zmienić muzyke w domu na taka kocią, bedą sie bały..:)
A takj na powaznie znajiomy powcinał plastiokowe reklamówki w celu odstraszania ptaków srających na parapet..... mnozna spróbowac.
Pozdrawiam
Krzyzak - 27-11-2006, 14:27
Chyba ta nalepka to najlepsze rozwiązanie - widziałem coś takiego w wielu miejscach, gdzie są duże powierzchnie szklane/przeźroczyste.
Mi raz ptak tak walnął - po wymianie okien, kiedy nie było jeszcze firanek itd., a widok był na przestrzał przez całe mieszkanie - na przeciw szyb w jednym pokoju są szyby od drugiego pokoju.
Anonymous - 28-11-2006, 12:42
a może spróbować zamontować jakieś urządzonko wydające dżwięki odstraszające ptaki ,
jedyny warunek to dżwiękochłonne okna - bo inaczej to domowników też wystraszy
Student - 29-11-2006, 07:49
Mi kliedyś kawka walnęła w parapet to tak się wgiął jak by pała dostał
Anonymous - 29-11-2006, 08:29
Skuteczne są proste nalepki na szyby, ale wyglądać to będzie jakoś średnio.
Na pewno pomoże przyczepienie do rogów okien (z góry) kawałka szmatki lub reklamówki (uformować żeby to jakoś wyglądało) - ruszający się na wietrze materiał odstraszy ptaki.
JCH - 29-11-2006, 08:45
slo_mo napisał/a: | Skuteczne są proste nalepki na szyby, ale wyglądać to będzie jakoś średnio. | Może zdjęcie teściowej .... Zawsze to sąsiadom można jakoś wyjasnić
|
|
|