To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Cari 1.9DI-D] Pukanie podczas jazdy - filmik - Pomocy

mentos1 - 06-11-2011, 13:09
Temat postu: [Cari 1.9DI-D] Pukanie podczas jazdy - filmik - Pomocy
mam dziwny problem , podczas jazdy z układu (prawdopodobnie) napędowego wydobywają się dziwne stuki. Stukanie jest proporcjonalne do obrotów kół czyli jak jadę wolno to stukanie jest wolniejsze jak szybciej to szybsze. Czasem stuka , czasem nie stuka , zależy czy dodaje czy puszczam gaz , czy jade na biegu czy nie , czasem mniej czasem bardziej. Juz nie mam pojecia co może być. Trzeci raz oddaje auto do mechanika i co najgorsze za każdym razem jak odbieram to nie puka przez 2-3 dni potem zaczyna. Kiedyś miałem taki objaw to okazało się że był zatarty przegub wewnętrzny, po wymianie było ok. Teraz przeguby były sprawdzane 2 razy , wymieniłem drugi zewnętrzny ale po 3 dni znowu zaczeło pukać.. jestem załamanybo od miesiąca auto bez skutku jest sprawdzane , wydaje pieniądze a nic z tego nie ma.

Postanowiłem nagrać filmik .. może ktoś wie co może być nie tak ?

Filmik1
Filmik2

cwaniak - 06-11-2011, 13:33

Moim zdaniem stukanie powoduje półośka na 100% będzie to wina półośki
Jeszcze jak napiszesz ze występują drgania kierownicy to masz problem rozwiązany i tym samym potwierdzisz ze to półośka

mentos1 - 06-11-2011, 13:40

na początku było tak że jak skrecam w prawo to stukało , jak w lewo to nie , ale aktualnie stuka w jedna i w druga stronę. Najlepsze jest to że jak wczoraj w nocy stukało to dzisiaj rano już nie musi , a może odezwać się po przejechaniu jakiegoś odcinka. Jakby się coś układało...
adampg - 06-11-2011, 14:52
Temat postu: Witam
Mam carisme 1.6 i mam to samo jestem już po wymianie 2 kompletnych półosi teraz biorę się za poduszki skrzyni biegów.
mentos1 - 06-11-2011, 15:48
Temat postu: Re: Witam
adampg napisał/a:
Mam carisme 1.6 i mam to samo jestem już po wymianie 2 kompletnych półosi teraz biorę się za poduszki skrzyni biegów.

... to mnie pocieszyłeś, objaw jest identyczny? najgorsze jest to że mam takie szczęście że jak jeżdże z mechanikiem to objawy są delikatne albo ustępują i pewnie ma mnie już za kretyna:) pierwszy raz jak tak miałem to był przegub ... teraz wymiana przegubu nie pomogła.

adampg - 06-11-2011, 16:09
Temat postu: Re: Witam
najlepiej to słychać przy obciążonym silniku czy nie myszkuje ci troche przód .Dziś wypatrzyłem poduszkę wyrobiona miedzy belka a skrzynia i zapewne wymienię ja za tydzień a jak to nie będzie to to ja sprzedam w takim stanie.KRÓLESTWO ZA POMOC !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
mentos1 - 06-11-2011, 16:40

dokładnie .. zaczęło się od obciążenia jak jechałem z przyczepką w dłuższą trasę. Przyczepka ważyła ze wszystkim może 300kg , potem efekt się tylko nasilał.. u mnie poduszka silnika albo skrzyni też może być już trochę zużyta ale nie wydaje mi się żeby to było to ... jak u ciebie pomoże to wymienię wszystkie , bo puszczają mi już nerwy. auto ma 118 tys przebiegu a jaja jak bym miał starego grata. Nie zauważyłem żeby przód myszkował , jedynie jak zaczyna pukać to przenosi mi drgania na budę i trochę na kierownicę. Poprzednio jak wymieniałem przegub jak było takie pukanie to ledwo co dojechałem tak się klinowało... momentami aż kierownicę chciało z rąk wyrwać , teraz aż takiego ekstrymalnego przypadku nie ma ale i tak trzeba to wybadać bo strach autem jeździć
seba3020 - 12-11-2011, 20:29

Na moje ucho to podejrzewam przegub ale pewny nie jestem
mentos1 - 13-11-2011, 02:07

...czy to możliwe że to coś w skrzyni biegów?, przeguby już dwa wymieniłem, do tej pory zewnętrzne , kolega powyżej wymienił komplet i nie ustało..
cns80 - 14-11-2011, 08:23

mentos1, albo półosie, albo oglądaj dokładnie koła. Może coś siedzi w oponie, albo założyłeś alusy i ciężarek wali o zacisk hamulcowy, albo kupiłeś gumy używane z pękniętym kordem. Auto w górę na podnośniku i sprawdzaj.

Ale pierwszy strzał to półosie.

W skrzyni to się mógł tylko rozlecieć mechanizm różnicowy, ale nie sądzę.

mentos1 - 14-11-2011, 10:22

..półosie drugi raz są dzisiaj wyciągane i każdy przegub osobno. Gdyby to było koło , opona to chyba ten odgłos by się utrzymywał ? bo aktualnie mechanik robi kilometry moim autem i cisza. Poza tym felgi stan super a opony mają 2 lata ... już myślałem że to czujnik absu .. bo już nie wiem co .. .ale czujnik .. jak ? tragedia z tym autem:/

[ Dodano: 16-11-2011, 12:32 ]
... mechanik poprawił przeciwwagę na półosi , bo był szansa że się przemieszcza i może walić o amortyzator. odebrałem auto i od dwóch dni nic ... to taka informacje dla kolegi który też z tym walczył .. przy okazji ćzy w Twoim przypadku po wymianie poduszki skrzyni coś się zmieniło ?

cwaniak - 16-11-2011, 21:53

Flachę :lol: stawiasz koleżko dlamnie :D
mentos1 - 16-11-2011, 22:49

półośki były wyciągane dwa razy , przeguby 2 razy z czego dwa trzeba było wymienić ... ale kto by pomyślał że to ten odważnik , ponadto nie było widać żeby o coś haczył i wydawał się być na swoim miejscu... jeszcze się za w czasu nie cieszę bo może się jak na złość odezwie .. jak narazie 2 dni jeżdże i jest spokój.
cwaniak - 19-11-2011, 23:27

Po prostu musisz zmienić mechanika. Przegub stuka tylko na skręconych kołach przy ruszaniu. Połoska stuka przy większych prędkościach
benq - 26-01-2012, 10:03

Witam,
przepraszam że odświeżam stary temat, ale interesuje mnie czy faktycznie wystarczyła "zabawa" z obciążnikami na półośkach?
Mam dokładnie takie same objawy a na diagnostyce nic mi nie znaleźli.
Myślałem już nawet o półośce od skrzyni bo jak puszczam gaz to jakby mocniej stuka. A jak wcisnę sprzęgło to nie stuka wcale.