Outlander I Ogólne - Podnośnik do serwisowania Outlandera
elektryk - 06-11-2011, 19:06 Temat postu: Podnośnik do serwisowania Outlandera Witam, ponieważ często sobie sam majsterkuję przy samochodzie, potrzebuję jakiś podnośnik wygodniejszy niż ten trapezowy z bagażnika. Nie zamierzam otwierać warsztatu więc kolumnowy nie wchodzi w grę. Do wyboru jest tak naprawdę "żaba" albo "butelkowy". Rozglądałem się na allegro i w sklepach ale chyba wszystko co widziałem byłoby za krótkie. Outlander ma podłogę na wysokości 30cm od ziemi, a typowa tania żaba ma jakieś 30cm w maksymalnej wysokości. Są droższe, np YATO które mają prawie 50cm, ale cena rzędu 400zł. Oglądałem też butelkowe, myślę że taki 2 segmentowy by wystarczył, ale wszystkie miały bardzo małą powierzchnię podparcia, jakoś nie wyglądały stabilnie.
Pytanko na czym koledzy w swoich warsztatach serwisują swój samochód? Jaka musi być wysokość podnośnika żeby zdjąć koło?
sylb - 06-11-2011, 23:07
A jakiejś deski albo kloca nie dało by się podłożyć pod podnośnik albo pomiędzy spód samochodu a podnośnik.
elektryk - 07-11-2011, 00:04
sylb napisał/a: | A jakiejś deski albo kloca nie dało by się podłożyć pod podnośnik albo pomiędzy spód samochodu a podnośnik. | Pewnie by się dało, do tej pory często tak robiłem, tylko przy tym zakupie chciałbym uniknąć konieczności używania takich sztuczek.
borsak1 - 07-11-2011, 08:08
To poszukaj w sklepach z osprzętem dla samochodów ciężarowych.
elektryk - 07-11-2011, 23:30
borsak1 napisał/a: | To poszukaj w sklepach z osprzętem dla samochodów ciężarowych. | Kupić podnośnik na wymiar to zawsze zdążę, bardziej liczę na porady kolegów którzy grzebią przy swoich samochodach.
borsak1 - 08-11-2011, 10:05
kolega sylb już odpisał podłuż deskę, albo wykop kanał. Poszukaj też na jakiś forach mechanicznych czego by tu użyć.
MAGANDIG - 08-11-2011, 10:19
a w czym pomoże kanał ??? do zdjęcia koła potrzebujesz lewarek!!! kanał nic nie da do lewarków są specjalne trawersy może skup sie na takim czymś jest to bardziej profesjonalne niż deska która trzeszczy i peka a w rezultacie moze uszkodzic lakier...
elektryk - 08-11-2011, 11:31
MAGANDIG napisał/a: | do lewarków są specjalne trawersy może skup sie na takim czymś jest to bardziej profesjonalne niż deska która trzeszczy i peka a w rezultacie moze uszkodzic lakier... | Tyle że trawers to nie jest to akurat czego szukam, bardziej szukam wysokiego lewarka lub jakieś "przedłużki" a nie podpory na środku samochodu (no chyba że trawers ma jeszcze jakieś zalety o których nie wiem.
Pytanko do użytkowników "żaby", podczas podnoszenie podnośnik wsuwa się pod samochód, ile mniej więcej centymetrów? Ja mam w garażu kanał i spodziewam się że podnośnik by wjechał do kanału.
Bartek - 08-11-2011, 11:52
Od pewnego czasu używam takiej żabki:
http://techwar.pl/index.p...&sub=12&lang=pl
Prawie pół metra wzniosu pozwala bardzo przyjemnie pracować...a nie zajmuje dużo miejsca i nie kosztuje majątku. Dokupić trzeba jedynie (np. taką http://allegro.pl/gumy-do...1923228373.html ) gumę na talerz
elektryk - 08-11-2011, 12:41
To ponowię pytanie, ile potrzeba miejsca na "wjazd" pod samochód podczas podnoszenia powiedzmy od 30cm do 50cm? Mam w garażu kanał i dość wąsko żeby wjechać tak żeby pozostało dużo podłogi.
Czy może ktoś się orientuje czy te 50cm to wystarczy dla outlandera? Chciałbym uniknąć sytuacji że postawię w zagłębieniu podjazdu i zabraknie mi pół centymetra do zdjęcia koła.
[ Dodano: 08-11-2011, 12:41 ]
To ponowię pytanie, ile potrzeba miejsca na "wjazd" pod samochód podczas podnoszenia powiedzmy od 30cm do 50cm? Mam w garażu kanał i dość wąsko żeby wjechać tak żeby pozostało dużo podłogi.
Czy może ktoś się orientuje czy te 50cm to wystarczy dla outlandera? Chciałbym uniknąć sytuacji że postawię w zagłębieniu podjazdu i zabraknie mi pół centymetra do zdjęcia koła.
borsak1 - 08-11-2011, 13:56
Co to trawerzy bym się kłucił mnie uczyli że nigdy nie należy wierzyć w połączenie metal metal. Ja szczerze nie odważyłbym się wejść pod taki samochód dla tego miedzyjnymi stosuje się klocki drewniane lub gumy o których wspomina kolega wyżej.
elektryk - 12-11-2011, 03:01
Jakby kto pytał to żeby zdjąć koło, podnośnik musi mieć ok 40cm, w stanie spoczynkowym nie więcej niż ok 30cm.
Bartek - 13-11-2011, 09:01
W Asx do zdjęcia koła taka żaba wsuwa sie może 3 cm pod auto - duży promieni obrotu podstawy powoduje prawie liniowe działanie w zakresie 10 cm.
elektryk - 13-11-2011, 20:27
Bartek napisał/a: | W Asx do zdjęcia koła taka żaba wsuwa sie może 3 cm pod auto - duży promieni obrotu podstawy powoduje prawie liniowe działanie w zakresie 10 cm. | Jak już się domyślam problemem nie jest to że się przesuwa, ale to że przy podniesieniu na wysokość 30-40cm żaba jest wysunięta już tak że u mnie kółka już by wpadły do kanału (albo oparły się na deskach).
|
|
|