To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander I Ogólne - Podnośnik do serwisowania Outlandera

elektryk - 06-11-2011, 19:06
Temat postu: Podnośnik do serwisowania Outlandera
Witam, ponieważ często sobie sam majsterkuję przy samochodzie, potrzebuję jakiś podnośnik wygodniejszy niż ten trapezowy z bagażnika. Nie zamierzam otwierać warsztatu więc kolumnowy nie wchodzi w grę. Do wyboru jest tak naprawdę "żaba" albo "butelkowy". Rozglądałem się na allegro i w sklepach ale chyba wszystko co widziałem byłoby za krótkie. Outlander ma podłogę na wysokości 30cm od ziemi, a typowa tania żaba ma jakieś 30cm w maksymalnej wysokości. Są droższe, np YATO które mają prawie 50cm, ale cena rzędu 400zł. Oglądałem też butelkowe, myślę że taki 2 segmentowy by wystarczył, ale wszystkie miały bardzo małą powierzchnię podparcia, jakoś nie wyglądały stabilnie.
Pytanko na czym koledzy w swoich warsztatach serwisują swój samochód? Jaka musi być wysokość podnośnika żeby zdjąć koło?

sylb - 06-11-2011, 23:07

A jakiejś deski albo kloca nie dało by się podłożyć pod podnośnik albo pomiędzy spód samochodu a podnośnik.
elektryk - 07-11-2011, 00:04

sylb napisał/a:
A jakiejś deski albo kloca nie dało by się podłożyć pod podnośnik albo pomiędzy spód samochodu a podnośnik.
Pewnie by się dało, do tej pory często tak robiłem, tylko przy tym zakupie chciałbym uniknąć konieczności używania takich sztuczek.
borsak1 - 07-11-2011, 08:08

To poszukaj w sklepach z osprzętem dla samochodów ciężarowych.
elektryk - 07-11-2011, 23:30

borsak1 napisał/a:
To poszukaj w sklepach z osprzętem dla samochodów ciężarowych.
Kupić podnośnik na wymiar to zawsze zdążę, bardziej liczę na porady kolegów którzy grzebią przy swoich samochodach.
borsak1 - 08-11-2011, 10:05

kolega sylb już odpisał podłuż deskę, albo wykop kanał. Poszukaj też na jakiś forach mechanicznych czego by tu użyć.
MAGANDIG - 08-11-2011, 10:19

a w czym pomoże kanał ??? do zdjęcia koła potrzebujesz lewarek!!! kanał nic nie da :) do lewarków są specjalne trawersy może skup sie na takim czymś jest to bardziej profesjonalne niż deska która trzeszczy i peka a w rezultacie moze uszkodzic lakier...
elektryk - 08-11-2011, 11:31

MAGANDIG napisał/a:
do lewarków są specjalne trawersy może skup sie na takim czymś jest to bardziej profesjonalne niż deska która trzeszczy i peka a w rezultacie moze uszkodzic lakier...
Tyle że trawers to nie jest to akurat czego szukam, bardziej szukam wysokiego lewarka lub jakieś "przedłużki" a nie podpory na środku samochodu (no chyba że trawers ma jeszcze jakieś zalety o których nie wiem.
Pytanko do użytkowników "żaby", podczas podnoszenie podnośnik wsuwa się pod samochód, ile mniej więcej centymetrów? Ja mam w garażu kanał i spodziewam się że podnośnik by wjechał do kanału.

Bartek - 08-11-2011, 11:52

Od pewnego czasu używam takiej żabki:
http://techwar.pl/index.p...&sub=12&lang=pl

Prawie pół metra wzniosu pozwala bardzo przyjemnie pracować...a nie zajmuje dużo miejsca i nie kosztuje majątku. Dokupić trzeba jedynie (np. taką http://allegro.pl/gumy-do...1923228373.html ) gumę na talerz

elektryk - 08-11-2011, 12:41

Bartek napisał/a:
To ponowię pytanie, ile potrzeba miejsca na "wjazd" pod samochód podczas podnoszenia powiedzmy od 30cm do 50cm? Mam w garażu kanał i dość wąsko żeby wjechać tak żeby pozostało dużo podłogi.

Czy może ktoś się orientuje czy te 50cm to wystarczy dla outlandera? Chciałbym uniknąć sytuacji że postawię w zagłębieniu podjazdu i zabraknie mi pół centymetra do zdjęcia koła.

[ Dodano: 08-11-2011, 12:41 ]
Bartek napisał/a:
To ponowię pytanie, ile potrzeba miejsca na "wjazd" pod samochód podczas podnoszenia powiedzmy od 30cm do 50cm? Mam w garażu kanał i dość wąsko żeby wjechać tak żeby pozostało dużo podłogi.

Czy może ktoś się orientuje czy te 50cm to wystarczy dla outlandera? Chciałbym uniknąć sytuacji że postawię w zagłębieniu podjazdu i zabraknie mi pół centymetra do zdjęcia koła.

borsak1 - 08-11-2011, 13:56

Co to trawerzy bym się kłucił mnie uczyli że nigdy nie należy wierzyć w połączenie metal metal. Ja szczerze nie odważyłbym się wejść pod taki samochód dla tego miedzyjnymi stosuje się klocki drewniane lub gumy o których wspomina kolega wyżej.
elektryk - 12-11-2011, 03:01

Jakby kto pytał to żeby zdjąć koło, podnośnik musi mieć ok 40cm, w stanie spoczynkowym nie więcej niż ok 30cm.
Bartek - 13-11-2011, 09:01

W Asx do zdjęcia koła taka żaba wsuwa sie może 3 cm pod auto - duży promieni obrotu podstawy powoduje prawie liniowe działanie w zakresie 10 cm.
elektryk - 13-11-2011, 20:27

Bartek napisał/a:
W Asx do zdjęcia koła taka żaba wsuwa sie może 3 cm pod auto - duży promieni obrotu podstawy powoduje prawie liniowe działanie w zakresie 10 cm.
Jak już się domyślam problemem nie jest to że się przesuwa, ale to że przy podniesieniu na wysokość 30-40cm żaba jest wysunięta już tak że u mnie kółka już by wpadły do kanału (albo oparły się na deskach).