Carisma - Techniczne - [Cari 1.8 GDI] Jak wymienić płyn do spryskiwaczy?
wojzi - 09-11-2011, 00:18 Temat postu: [Cari 1.8 GDI] Jak wymienić płyn do spryskiwaczy? Problem wyda się wam pewnie banalny, no ale ja się znam na mechanice jak daltonista na kolorach.
Otóż chodzi o to, że trza by wymienić płyn do spryskiwaczy na zimowy. A mam letniego jeszcze na pewno bardzo dużo, więc dolewka zimowego nie wchodzi raczej w rachubę.
No i chodzi mi o prosty opis jak to się robi. Czy jest jakieś wylew u dołu zbiornika, czy idzie może zbiornik przechylić i wylać, czy też po prostu trza wziąć wężyk i zassać?
Chciałbym to zrobić sam, bo nie uśmiecha mi się płacić mechanikowi za taką pierdołę.
MichuGdy - 09-11-2011, 00:30
Może jakiś wężyki gruszka. Swoja drogą jak płyn wymiesza się to nic mu nie stanie się.
Ryzi18 - 09-11-2011, 00:30
Możesz po prostu wypsikać ten płyn albo wężyk i ściągasz przy czym ten drugi pomysł jest jak ze ściąganiem paliwa (świeży oddech) Aha płyn wlewamy po lewej stronie do białego zbiornika koło reflektora.
tomicarisma - 09-11-2011, 00:45
INSTRUKCJA KROK PO KROKU:
Od spodu do maski jest przyczepiony wężyk, który wchodzi w taki trójnik - rozdzielacz -
- wyjmij go z tego trójnika
- włóż wężyk w jakiś pojemnik i postaw żeby się nie wylał
- zamknij maskę
- odsuń wycieraczki z szyb
- wejdź do auta.
- przekręć kluczyć .
- włącz spryskiwacz szyby przedniej.
- poczekaj minutę lub dwie i płyn jest w pojeminku.
- wyłącz stacyjkę.
- wyjdź z auta.
- zamknij drzwi.
- połóż wycieraczki na szybę.
- otwórz maskę.
- zabierz pojemnik.
- nasuń wężyk w trójnik.
- nalej płyn zimowy.
- zakręć zbiorniczek od spryskiwaczy.
- zamknij maskę.
robertdg - 09-11-2011, 07:40
Nalać koncentratu zimowego, uzupełnić płynem zimowym i nic nie powinno się dziać
volve - 09-11-2011, 07:58
Hmm...kurcze nie jestem teraz pewien, ale na dole zbiorniczka są dwie pompki(jedna od tylnej druga od przedniej szyby), po ich wyjęciu powinna większość płynu spłynąć ze zbiorniczka
Juiceman - 09-11-2011, 14:11
No kurde płyn kosztuje ~10pln wypsikaj go, nalej później gorącej wody jak chcesz - przeczyścisz wężyki i zalej na końcu zimowy płyn heh
Andrew - 09-11-2011, 14:24
Najlepiej tak jak Robert napisał wlać koncentrat i bez roboty
mkm - 09-11-2011, 14:50
wojzi, wężyk i zassanie będzie najbezpieczniejsze - a co nie zejdzie wypsikać.
Dolewanie koncentratu do płynu letniego może się udać, a może się nie udać - wszystko zależy jaki był płyn letni
Bartek - 09-11-2011, 14:52
Kup w sklepie chemicznym isopropanol i wlej ok. 1 l do tego co masz - będzie piękny zimowy płyn
robertdg - 09-11-2011, 16:15
Bartek napisał/a: | Kup w sklepie chemicznym isopropanol i wlej ok. 1 l do tego co masz - będzie piękny zimowy płyn | Nie lepiej te kase przeznaczyć na jakiś inny alkohol Liter isopropanolu kosztuje ~30zł, liter mocnego koncentratu (1:1 = -27st) kosztuje ~10zł
Bartek - 09-11-2011, 16:46
robertdg, Sprzedam Ci po 20 zł/l dobrze na tym zarabiając . Ja za 5 litrów płacę ok 45 zł.
Liter mocnego koncentratu zawiera w porywach do 30 % alkoholu, nie 94
robertdg - 09-11-2011, 16:51
Bartek, ja w sklepie elektronicznym kupuje isopropanol o stężeniu 99% i liter tego cuda liczą sobie w granicach 29zł, może klucz cenowy tkwi w stężeniu tego cuda
Bartek - 09-11-2011, 17:13
robertdg, Nabijają Cię w butelkę , chyba, że kupujesz hermetyczne opakowania - np. spray. Isopropanol jest jednym z bardziej higroskopijnych alkoholi, po zetknięciu z powietrzem ściąga wilgoć aż osiągnie stężenie ok. 95%, dlatego techniczny shizol ma podawane 94%
wojzi - 09-11-2011, 17:19
Juiceman napisał/a: | No kurde płyn kosztuje ~10pln wypsikaj go, nalej później gorącej wody jak chcesz - przeczyścisz wężyki i zalej na końcu zimowy płyn heh |
Tyle że ja mam jeszcze tak dużo że psikanie by mi zajęlo nie wiem ile dlatego mi chodzio o opis jak się go szybciej pozbyć.
|
|
|