Outlander II GEN Techniczne - [II 2.0 DID] Ustawienie zbieżności tyłu - zapieczone śruby
Tux - 10-11-2011, 13:16 Temat postu: [II 2.0 DID] Ustawienie zbieżności tyłu - zapieczone śruby Szukałem, szukałem i nie znalazłem więc jeśli było to przepraszam.
Podczas wymiany opon na zimowe stwierdzono silnie ściętą lewa przednią oponę. Niestety komplet opon na wiosnę do wymiany ale nie z tym tutaj piszę. Aby rozwiązać problem i nie ściąć nowych opon zimowych zalecono sprawdzenie/ustawienie geometri zawieszenia samochodu. Niby standardowa czynność a jednak sprawiła serwisowi problem gdyż okazało się, że śruby służące do regulacji geometri na tylnym wahaczu są zapieczone (WD40 nie pomogło) i nie da się ich odkręcić. Tzn. może się da ale jak przyłożą większy moment na kluczu to moge już autem bez nowych wahaczy nie wyjechać. Niestety pracownik nie był w stanie mi powiedzieć jaki konkretnie wahacz należałoby wymienić chcąc porządnie ustawić zbieżność. Zbiezność ustawiono tylko z przodu a ponoć, aby dobrze ustawić przód należy zacząć od ustawienia zbiezności przodu. Zdaniem serwisu na 99% rozwiązano problem ząbkowania.
Generalnie serwis nie wzbudził mojego zaufania i nie wiem na ile problem zostal rozwiązany - wymieniam tam zawsze opony bo można prosto umówić się na godzinę przez Internet a zbiezność chciałem od razu ustawić bo mają taką uslugę więc po co tracic kolejny poranek.
I teraz pytanie do Was, doświadczonych Mitsumaniaków, jaki to element odpowiada za regulację zbieżności z tyłu? Czego szukać w sklepach?
Czy są jakieś domowe/magiczne sposoby na jednak odkręcenie tych śrób? Może ktoś z Was zmierzył się już z tym problemem?
Czy możecie polecić w Krakowie punkt, w którym profesjonalnie ustawiają zbieżność? Tam gdzie dziś byłem nie dostałem nawet wydruku zmieżonych parametrów przed i po.
Pozdrawiam wszystkich Mitsumaniaków i z góry dziękuję za dobre rady i pomoc.
mario mario - 11-11-2011, 08:48
Młotek i uderzać w gniazdo śruby, albo palnik. Ponadto, WD 40 jest dobry ale tłusty, no może nie tak jak ropa, ale ja zawsze stosuję naftę jest lepszym penetratorem.
PiotrKw - 11-11-2011, 09:12
Może skorzystasz z doswiadczeń opisanych przeze mnie przy Pajero
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=59286
Tux - 11-11-2011, 12:36
Dzięki wielkie za radę - poszukam tego preparatu i zobaczę jak się to sprawdzi u mnie. Muszę jeszcze wykoncypować jak zaaplikować ten preparat nie mając dostępnego kanału.
Zastanawie mnie tylko czy jest to możliwe, aby zła geometria tyłu skutkowała ścięciem jednej opony z przodu?
TOM65 - 11-11-2011, 20:10
witam, musisz kupić odrdzewiacz w spray, albo naftę.Naftę w spray ciężko kupić. Jeżeli byś chciał mieć naftę w spray ,to weź 100ml nafty i udaj się do mieszalni lakierów , tam ci nabiją , koszt nabicia 10-15 zł.
Tux - 20-12-2011, 14:37
Dzięki Piotr za radę z Twoje wątku. Śruby dziś puściły i Outek już śmiga na prostych łapkach. Właśnie to koło, na którym ścięło mi oponę było pochylone. Cóż, poprzedni 'fachofcy' nie ustawili jednach geometri jak należy - pewnie dlatego nie chcieli dać wydruku z parametrami przed/po.
|
|
|