Pajero II - [2.8 TD] Z czego składa się tempomat?
Rander - 10-11-2011, 23:18 Temat postu: [2.8 TD] Z czego składa się tempomat? Temat może trochę dziwny
Sytuacja wygląda tak:
Jestem "na kupnie" Mitsu 2.8 TD long automat. W opisie było, że ma tempomat, jednak organoleptycznie go nie stwierdziłem
Przy kierownicy jest zaślepka w miejscu, gdzie wyrasta rączka do tempomatu. Klawisza do włączania też chyba niet.
Pod maską wyglądało, jakby miał dwie linki "do gazu" - nie miałem czasu przyjrzeć się dokładnie.
Pytanie:
Z czego się składa tempomat?
Bo wg. mojego ogólnego stanu wiedzy (jeszcze nie znam Mitsu) powinno to być:
- wyłącznik oraz dźwignia z klawiszami sterującymi
- wyłączniki przy pedałach gazu i hamulca
- sterownik
- siłownik do linki gazu (lub w nowszych autach sterownik bezpośrednio steruje "gazem")
- czujnik prędkości (tachometr, w nowszych wejście do CAN, itp)
Przy założeniu "nic w moim aucie nie ma" - co dokupić? Jakie Part Number - jeśli łaska
Czy może olać szukanie na szrotach i kupić "uniwersalny"?
A może ktoś ma do sprzedaży?
bromba111 - 11-11-2011, 15:59
ta druga linka od pompy wtryskowej przekazuje wychylenie gazu do skrzyni a/t. oprócz dźwigni sterującej po lewej stronie kierownicy powinieneś mieć pod maską z praej strony obok filtra powietrza siłownik do linki gazu i pod szybą na środku metalowa puszka w której ten siłownik zprzęga się z linką od pedała. no oczywiście sterownik do tego ale w nie wiem gdzie on jest,ale w manualach na pewno jest schemat
Rander - 11-11-2011, 20:03
bromba111 napisał/a: | ta druga linka od pompy wtryskowej przekazuje wychylenie gazu do skrzyni a/t. oprócz dźwigni sterującej po lewej stronie kierownicy powinieneś mieć pod maską z praej strony obok filtra powietrza siłownik do linki gazu i pod szybą na środku metalowa puszka w której ten siłownik zprzęga się z linką od pedała. no oczywiście sterownik do tego ale w nie wiem gdzie on jest,ale w manualach na pewno jest schemat |
Dzięki za odpowiedź.
Manuale pobieżnie przeglądałem już chwilę temu, jeszcze zanim znalazłem autko, które mnie aktualnie zainteresowało, więc też nie patrzyłem szczególnie w manuale za tempomatem.
Ale za jakieś 2, może 3 tygodnie będę miał autko u siebie, to wtedy dokładnie się przyjrzę. Wtedy lepiej będę wiedział, co mu jeszcze ewentualnie brakuje. Jak mi zostanie kasy z "pakietu startowego", to przyjdzie czas na rajdy po szrotach
BTW:
Czy po VIN-ie można stwierdzić, czy oryginalnie miał tempomat?
VIN tego auta (JMB0RV460YJ000432) niektóre serwisy odrzucają z powodu niezgodności cyfry kontrolnej.
bromba111 - 15-11-2011, 13:45
Ale jakbyś się dowiedział czegoś więcej. to daj znać . Bo mnie tempomat przestał działać i szukam przyczyny. np skąd bierze informację o prędkości.
Faraonix - 15-11-2011, 18:32
Pewnie z tego samego miejsca co licznik. Do licznika dochodzi jeden przewod w ktorym pojawia sie naprzemiennie masa i +12v. Im szybsze impulsy tym wieksza predkosc. Gdzie jest czujnik to nie wiem, moze gdzies przy skrzyni
|
|
|