To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Cari 1.8 GDI] Broblem z obrotami po wymianie akumulatora

lodzy - 10-11-2011, 23:53
Temat postu: [Cari 1.8 GDI] Broblem z obrotami po wymianie akumulatora
Witam , dzisiejszego dnia byłem zmuszony wymienić akumulator ponieważ stary zdechł , więc czym prędzej udałem się do sklepu i zakupiłem Bosha 70. No i pojawił się problem z obrotami tj. zaczęły nieźle skakać czyli opadać poniżej 500 i wznosić do mniej więcej 700-800 z tym że czasem tak nisko spadają że zapala się żółta kontrolka od silnika (ale na razie jeszcze nie zgasł) raz było tak że prawie zgasł i wtedy się podniosły do normalnego poziomy i tak zostały aż do następnych świateł :/

Z góry dzięki za pomoc i pozdrawiam

Ryzi18 - 11-11-2011, 00:07

Jest masa tego typu tematów na forum. Carisma tak ma że komputer sam programuje i ustawia sobie obroty po wyjęciu akumulatora, nie bój się silnik nie wybuchnie ani się nie zapali:) przejedziesz parę kilometrów i problem z falującymi obrotami zniknie. Pozdrawiam :)
lodzy - 11-11-2011, 07:13

Dzięki wielkie :) Tak myślałem , bo kiedyś właśnie czytałem gdzieś o tym na forum ale wolałem się upewnić
robertdg - 11-11-2011, 08:16

http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=31379
lodzy - 17-11-2011, 12:54

Wszystko samo się ustawiło ale po przejechaniu 450 km :/ akurat miałem trasę do ogarnięcia
volve - 17-11-2011, 13:40

Po odłączeniu akumulatora skasowały Ci się po prostu ustawienia kompa. Wtedy należy zastosować naukę obrotów z podanego przez roberta linka. Teoretycznie komp uczy się też sam obrotów podczas dłuższej jazdy.

A skoro Ci się zapalała kontrolka silnika, to wymrugaj sobie błąd ( http://forum.mitsumaniaki...?t=1981&start=0 ). Najprawdopodobniej będzie to 92, czyli problemy z przepustnicą. Polecam najpierw wyczyścić według instrukcji, gdzieś podanej na forum, przepustnicę.