To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Space Star Techniczne - Did, skutkot przy odpalaniu na zimnym silniku

amper1 - 13-11-2011, 10:17
Temat postu: Did, skutkot przy odpalaniu na zimnym silniku
Witam.
Od pewnego czasu zauważyłem dziwny stukot przy odpalaniu silnika. Jest to jednorazowe 'puknięcie", ale tylko wtedy kiedy silnik jest zimny. Na ciepłym tego nie ma.
Może ktoś miał podobny przypadek?
Z góry dzięki za odpowiedzi. :)

PS.
Dodam jeszcze, że to stuknięcie dobiega gdzieś od lewarka zmiany biegów do skrzyni ( tak mi się wydaje?

cns80 - 14-11-2011, 08:12

Poducha silnika prawdopodobnie. Zobacz czy jak odpalasz na sprzęgle to się nie zmienia. I czy przy gaszeniu na/bez sprzęgła też czasami nie występuje.
drtymf - 14-11-2011, 13:39

U mnie jak kupiłem było podobnie - okazało się że poluzowana jest śruba gdzieś przy tłumiku i obija się o osłonę.
Bartek - 14-11-2011, 14:03

cns80, prędzej koło dwumasowe....... Poduchy stukają cały czas przy zmianach obciążenia silnika, a dwumasę najbardziej słychać przy odpalaniu i gaszeniu silnika.....uroki bociana :D
amper1 - 14-11-2011, 18:16

Panowie.

Ten odgłos jest tylko JEDEN RAZ. jak silnik jest zimny. później np po 5 min pracy gaszę ( nic nie stuka) i znowu odpalam i też nic nie stuka. :twisted:

cns80 - 15-11-2011, 08:20

Bartek napisał/a:
cns80, prędzej koło dwumasowe....... Poduchy stukają cały czas przy zmianach obciążenia silnika, a dwumasę najbardziej słychać przy odpalaniu i gaszeniu silnika.....uroki bociana :D
No właśnie nie do końca, dlatego pytałem o to odpalanie i gaszenie na sprzęgle. U mnie dwumasa jest OK, natomiast też miewam takie stuki - jest to dolna tylna poduszka silnika (ta na belce). Poza tym dwumasa nie daje pojedynczego puknięcia tylko całą serię :) a tu jest pojedyncze uderzenie i dalej cisza.