To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[96-02]Colt CJ0 - Problem z akumulatorem

drum_n_bass1 - 14-11-2011, 17:32
Temat postu: Problem z akumulatorem
Witam. Mam prawdopodobnie problem z aku a mianowicie colt stał przez ostatnie 5 dni pod chmurą. Dziś próbowałem gdzieś pojechać ale niestety nawet nie krecił tylko cykał. Aku to 60ah 540 rozruchu marki bosch zakupiony w styczniu tego roku. W tamtą zimę też miałem podobny problem ale zakupiłem nowy aku bo stary był od nowości w Colcie firmy Panasonic więc myślałem że to jest przyczyna że mi nie odpala. Odkąd zakupiłem nowy nie było problemu aż do dzisiaj. Czy może ktoś wie jaka będzie tego przyczyna? Jutro muszę zakupić prostownik i naładować go i wtedy zobaczę czy sytuacja się powtórzy.
Koyocik - 14-11-2011, 19:35

Jeżeli akumulator jest obsługowy, to sprawdź poziom elektrolitu w komorach (latem potrafi zadziwiająco sporo odparować). Jeżeli bezobsługowy to jedź na jakiś serwis niech Ci sprawdzą - jak padnięty to można by reklamować przecież.
drum_n_bass1 - 14-11-2011, 19:45

Ten jest bezobsługowy. Naładuje go i jak sie sytuacja powtórzy to będę wtedy działał.
Misiek :) - 18-11-2011, 19:16

Trzeba sprawdzić, czy nie ma jakieś poboru prądu w nocy... Zdarza się, że lampka bagażnika potrafi nie zgasnąć albo jakiś inny pobór...
Może autoalarm...
Ja bym najpierw naładował, potem jak nie da rady pojechał na reklamację. Na 3cim miejscu bym dopiero sprawdzał pobór prądu

plecho1 - 18-11-2011, 19:33

Sprawdź jeszcze ładowanie, bo podobna sytuacja była u mojego teścia w Maździe 626. Auto niby normalnie się zachowywało, kontrolka ładowania nic nie sygnalizowała więc też kupił nowy aku ale problemy nie zniknęły. Sprawdziłem mu ładowanie i okazało się że jest za niskie. W aucie zaśniedziały główne masy, jedna po między akumulatorem i karoserią, druga pomiędzy karoserią i silniki i trzecia pomiędzy silnikiem i akumulatorem. Po przeczyszczeniu wszystko wróciło do normy.