[92-96]Colt CA0 - [CA1A 1.3] Colt się nie dogrzewa
tomi1982 - 15-11-2011, 17:58 Temat postu: [CA1A 1.3] Colt się nie dogrzewa Witam ostatnio postanowiłem wymienić płyn w chłodnicy. W tym celu odkręciłem korek na dole chłodnicy spuściłem płyn dalej zakręciłem korek i wlałem od góry płyn do pełna. Odpaliłem silnik i po chwili dolałem jeszcze trochę płynu do zbiornika wyrównawczego. Zostawiłem auto włączone i po pewnym czasie , zauważyłem , że wskazówka od temperatury silnika nie zatrzymała się na połowie skali jak zwykle tylko trochę poniżej . Efektem tego było to , że powietrze z nagrzewnicy było trochę chłodniejsze , ale nadal ciepłe. Myślałem ,że może uszkodził mi się termostat, ale sprawdziłem go i jest sprawny . Czy macie jakieś propozycje jak mam ten problem rozwiązać co mogę sprawdzić ?
tomusn - 15-11-2011, 22:34
tomi1982 napisał/a: | Myślałem ,że może uszkodził mi się termostat, ale sprawdziłem go i jest sprawny | jeżeli nie dogrzewa - to termostat, a trudno zauważyć, że się nie domyka i cały czas chodzi na dużym obiegu, a zimą to od razu "czuć". termostat nie kosztuje dużo, warto wymienić
Radek - 17-11-2011, 14:10
Nie wiem jaki masz silnik, ale w 1,6 do spuszczenia calej wody z układu jest jeszcze śruba w bloku silnika, z przodu za chłodnicą. A do odpowietrzenia o ile dobrze pamiętam służy któraś śruba w obudowie termostatu. Ja tak robiłem z 3 lata temu i jest ok - momentalnie gorący i nawet w korkach się nie przegrzewa.
|
|
|