To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Space Star Techniczne - [MSS 1.3] - różnice w silnikach

colins - 16-11-2011, 11:08
Temat postu: [MSS 1.3] - różnice w silnikach
Pytałem o to w dziale zakupowym, ale chyba nikt tam nie zagląda więc może tu ktoś odpowie. W poszukiwaniu auta dla siebie skupiłem się na MSS z silnikiem 1.3 i przeglądając różne ogłoszenia zaciekawiły mnie pewne szczegóły. Spotyka się auta z tego samego rocznika, mające te same silniki 1.3, a jednak różniące się nieco osprzętem. I tym sposobem niektóre mają przepustnicę z kolektorem dolotowym w kształcie takiego jakby walca, a inne w kształcie kilku rur (mam nadzieję, że wiecie o co mi chodzi). Różnią się też innymi szczegółami (np. inne metalowe osłony kolektora wydechowego w zależności od silnika). Czy możecie mi wyjaśnić o co w tym chodzi i ewentualnie, który z tych motorów jest lepszy?
Dzięki za pomoc.

SiMa - 16-11-2011, 13:03

Zdaje się, że były dwa silniki 1.3 - 82 i 86 KM. Może stąd ta różnica... :)

Pozdrawiam

colins - 16-11-2011, 13:31

Ciekawe więc o co chodziło producentowi? :?: 4 konie różnicy szału nie robią :mrgreen: , a jednak spotyka się Space Stary z jednego roku produkcji z innymi motorami 1.3.
RaVciO - 16-11-2011, 17:32

Może chodziło np. o różnicę czystości spalin?
irekmiecz - 16-11-2011, 20:49

Miałem 1.3 z 1999r. , też trochę szukałem na ten temat i tak na szybko to sobie przypomniałem ten wątek; Space Star >> Ogólne >> Space Star - wersje modelu , tam w połowie strony drugiej kolega szkuba "wrzucił swoje trzy grosze" i kolega Gabriel68 też dużo dodał w temacie silnika 1.3 http://forum.mitsumaniaki...er=asc&start=15 , też zobacz http://pl.wikipedia.org/wiki/Mitsubishi_Space_Star
colins - 17-11-2011, 10:44

Dziękuję irekmiecz. :) Już wszystko wiem. Czyli wygląda na to, że w autach z 2000 r. można spotkać zarówno jeden jak i drugi silnik 1.3. Natomiast później już tylko ten słabszy 82 KM. Ciekawe czy rzeczywiście w tych nowszych regulacja luzu zaworowego jest automatyczna (popychacze hydrauliczne) jak ktoś zasugerował we wskaznym przez Ciebie linku z forum czy nadal trzeba co jakiś czas ręcznie regulować?