To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełn± wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Mi¶ki - Białas !

Fragu - 18-11-2011, 08:38
Temat postu: Białas !
No to otwieramy nowy temat, mam nadzieję, że dużo się będzie działo bo plany s± :wink:
Do rzeczy! Jaki¶ czas temu narodził się nam (mi i mojemu kuzynowi) pomysł pobawienia się w Konkursowych Jazdach Samochodowych. Były jakie¶ tam luĽne rozmowy, że to fajna zabawa + nauka..żadnych konkretów.
Do tematu wracali¶my jeszcze kilka razy, aż do pewnego dnia kiedy to kuzyn zadzwonił do mnie, że jest Colt do sprzedania stary, biały, ale wygl±da fajnie. :D
Szybka wycieczka, szybki rzut oka, krótka jazda i decyzja: bierzemy a co tam :P

Wła¶cicielowi auto było jeszcze potrzebne więc odebrali¶my go dopiero wczoraj. Pali super, fajnie ¶miga, ogólnie całkiem ok. Z pierwszych obserwacji do wymiany uszczelka pod pokryw±, może pod głowic± :roll: , wydech pierdzi - może także kolektorem. Pewnie wyjdzie więcej jak tylko go rozbierzemy do blachy :mrgreen:

Wyposażenia brak w sumie, ale to nie ma znaczenia bo ze ¶rodka wszystko wyleci, w kilku miejscach widać rude ¶lady, ale do ogarnięcia, komora silnika bardzo ok, podłużnice, kielichy ok.

Pierwszy etap to rozbiórka całego auta, usunięcie ognisk rdzy, konserwacja.
Cel jest taki żeby Colcine doprowadzić do jak najlepszego stanu, wspawanie klatki, wstawienie kubełków + 4 punkty, może lekka korekta rozłożenia masy.
No i najważniejsze, starty w KJS'ach, czyli kupa radochy i łapanie do¶wiadczenia :wink:

Jak pstryknę kilka fotek to wrzucę, postaramy się regularnie zdawać relacje z postępów.

konkrety:
Colt C50
1.3 12V 75KM 102Nm
1990 rok
0-100 12,3*
850kg*

*dane wg autocentrum

Długo oczekiwane fotki:

Marcin-Krak - 18-11-2011, 08:39

No to ciekawa zabaweczka może być.
Czekam(y) na fotki :mrgreen:

custom - 18-11-2011, 09:25

fajnie, że będzie kolejny miso w kjs a nie same saxo, clio, swifty i hondy :twisted:
Powodzenia w pracach i prosimy o fotki

Xsystoff - 18-11-2011, 10:33

Rzeczywista waga C51A to 915kg, a nie 850 :P

Powodzenia, ja przerabialem ten temat juz :)

Fragu - 18-11-2011, 11:52

Xsystoff, dzięki, zapewne jeszcze nie raz będę się co¶ dopytywał. A waga wg autocentrum, widać błędne dane maj±. Co do przyspieszenia też już cuda widziałem..od 11/12 sek do nawet prawie 15.
Xsystoff - 18-11-2011, 12:37

Jak wyprujesz wszystko do cna i zalozysz 15" felgi z oponami 195/45 to rzeczywiste przyspieszenie to okolo 11s do 100km/h. Jak chcesz zejsc ponizej 10s to musisz dac oponki 175/50 R13, ale tego rozwiazania nie polecam, slaba trakcja.
jkrzysztof80 - 18-11-2011, 21:42

Fragu, widzę że wracasz do firmy :D , mogłe¶ mówić to bym ci przywiózł mojego, chyba nie jest ważne w rajdach z której strony masz kierę :)
Zielu - 19-11-2011, 00:18

NieĽle, powodzenia w modach :)
versus - 19-11-2011, 00:50

Witam Serdecznie wszystkich Mitsumaniaków ;) To ja ten drugi na pokładzie białasa :mrgreen: Osobi¶cie jestem zwolennikiem Francuzów no ale czas na zmiany, trzeba czym¶ innym spróbować. Jutro wyci±gnę machinę tzn. dzi¶ :) i popstrykam fotek troche. A co do wagi to planujemy z Fragiem podjechać na wage żeby go zważyć tak jak teraz stoi seryjnie ;) Dobrze kolega napisał wyżej wkońcu co¶ innego w rajdach, osobi¶cie jako¶ do KJS'ów nie zaryzykowałbym saxofonem ;] Pozdrawiam
Xsystoff - 19-11-2011, 10:41

Pisalem Fragu jak sie odpala zimne 1.3 12v na polautomatycznym ssaniu na privie, dziala juz? :D
versus - 19-11-2011, 11:53

Xsystoff napisał/a:
Pisalem Fragu jak sie odpala zimne 1.3 12v na polautomatycznym ssaniu na privie, dziala juz? :D

Tak tak już wsio działa oganeli¶my ten temat z odpalaniem ;)

Fragu - 20-11-2011, 10:47

Białas został wypruty do zera :mrgreen: Przy okazji wyszło, że potrzebujemy kolektora wydechowego, że leci ostro z uszczelniaczy i że ...czego¶ brakowało, ale to już zdjęcie wrzucimy :shock:

Po północy pojechali¶my na mały test ride i...kocham to auto za zawieszenie, jest genialne !! Ręczny daje radę, ¶wietnie się colton drogi trzyma.

Dzisiaj akcja ogl±danie hamulców + mycie ¶rodka. :wink:

Xsystoff - 20-11-2011, 12:41

C50-tki sa mega szerokie jak na swoje wymiary w porownaniu z innymi autami i dzieki temu mega stabilne i neutralne :)
Fragu - 21-11-2011, 13:21

Mamy już fajne przynajmniej 2 miejsca gdzie bezpiecznie można potrenować :wink:
Wczoraj sprawdzali¶my zawieche z przodu + hamulce. Wszystko w sumie jest ok, mały luz na stabilizatorze + na jednej tulei, hamulce super, trochę ¶rednio z amorkami. Decyzja taka, że ¶migamy na tym co jest, a za jaki¶ czas wymienimy wszystko ł±cznie ze sprężynami i amortyzatorami.

Udało się zlikwidować luz na kolumnie kierowniczej - ¶rubka była niedokręcona 8)

Teraz szukamy kolektora wydechowego i będziemy dłubać wydech.

Xsystoff, jak tam liczniki ? :wink:

Xsystoff - 21-11-2011, 13:59

Licznik wyslany w weekend, pewnie bedzie wtorek, sroda u Ciebie.