To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] 3 mrugnięcia kierunkowskazu

sveno - 21-11-2011, 23:39
Temat postu: [EAxx] 3 mrugnięcia kierunkowskazu
Ciekawy i przydatny bajer, który przydałby się w Galancie. O co chodzi? Np. przy zmianie pasa ruchu wrzucamy kierunkowskaz, ale ruch kierownicą jest na tyle mały, że nie dzwigienka kierunkowskazu nie odbije-trzeba to zrobić samemu. VAG znalazł rozwiązanie: po lekkim trąceniu dzwigienki (tak, żeby nie wpadła w skrajne położenie) kierunkowskaz mruga nie raz a 3 razy. Myślałem trochę nad tym i wymyśliłem wyłacznik czasowy ot cos takiego:
http://sklep.avt.pl/p/pl/...go+montazu.html

problem jest jednak bardziej złożony: taki wyłącznik musi mieć możliwość przełączania obwodów tzn. gdy mruga jeden kierunkowskaz druga strona nie może mrugać np. trącamy dzwigienkę w dół zaczyna mrugać lewy kierunek, a zaraz potem trącamy w górę i zaczyna mrugać prawy w czasie kiedy lewy nie skończył cyklu :(
Jak to rozwiązać? Ktoś się może kiedyś spotkał z gotowym modułem, który zadziała w ten sposób i który będzie ingerował w instalację w minimalnym stopniu?

fergul11 - 22-11-2011, 00:30

sveno napisał/a:
VAG znalazł rozwiązanie
sveno napisał/a:
Ktoś się może kiedyś spotkał z gotowym modułem
, skoro VAG wynalazł , to pewnie siedzi TO w instalacji , trzeba by jakiegos rozbitka przeszukać, 2 lata wstecz miałem to w fabii , pewnie parę od tamtego czasu na szrocie wylądowało ?
marianoooo - 22-11-2011, 09:04

To może pójść kawałek dalej (niestety drożej) i założyć takie coś:
moduł komfortu
Ten układ działa z kierunkowskazami w żądany sposób.

sveno - 22-11-2011, 10:40

marianoooo, dzięki, nie wiedziałem jak to ustrojstwo fachowo nazwać, dziękli tobie znalazłem ::)
http://allegro.pl/modul-k...1943353457.html

Pieraś - 22-11-2011, 11:29

no tylko takie mruganie poprzez lekkie przytrzmanie kierunkowskazu sprawi, ze jeszcze troche i spalisz styki. Bedzie przy lekkim zetknieciu mechanizmu sie grzalo i sajonara.
Owczar - 22-11-2011, 11:48

Pieraś napisał/a:
Bedzie przy lekkim zetknieciu mechanizmu sie grzalo i sajonara.

Nie ma takiej możliwości :) Przecież to na przekaźnikach jest. Producent to nawet przewidział. Zresztą przy zmianie pasa czy wyprzedzaniu w ten sposób włączam, bez pyknięcia. Po potem musiałbym ręką wyłączać.

fj_mike - 22-11-2011, 11:50

Pieraś, nawet w instrukcji Gala jest o lekkim muśnięciu kierunkowskazu, aby uzyskać jedno mignięcie.
sveno - 22-11-2011, 11:57

Pieraś napisał/a:
no tylko takie mruganie poprzez lekkie przytrzmanie kierunkowskazu sprawi, ze jeszcze troche i spalisz styki.
o czym Ty mówisz? Tu chodzi o lekkie tracenie dzwigienki, a nie trzymanie jej na granicy styku,
Pieraś - 22-11-2011, 12:00

mowie o tym, ze Wy nieprzepisowo zmieniacie pas ruchu ... powiedzcie, ze nie ;-)
sveno - 22-11-2011, 12:22

Pieraś, najpierw piszesz o "sajonara" i palących się stykach a teraz o nieprzepisowej zmianie pasa ruchu :roll:

to rozwiązanie podane przez marianoooo, kusi, ale zastanawiam się nad podłączeniem: podanie napięcia na jeden halogen zapali obydwa :)

Pieraś - 22-11-2011, 12:31

To co podal mariano to tez nie przepisowe :) Chyba, ze masz dedykowane lampe, gdyz halogen to halogen.

Generowanie impulsu mozna zrobic przy pomocy prostych ukladow cyrowych, ale jak we wszystkim zawsze trzeba sie troche pobawic ... lub kupic gotowca i robic albo samemu lub dac elektrykowi ... jak dla mnie szkoda zachodu. Uwazam, ze do galanta bajerow nie potrzeba, chyba ze nie ma co sie z gotowka robic.

m6riano - 22-11-2011, 12:54

marianoooo napisał/a:
To może pójść kawałek dalej (niestety drożej) i założyć takie coś:
moduł komfortu
Ten układ działa z kierunkowskazami w żądany sposób.

Pogadajcie Z Kaczartem..może upakuje takie ustrojstwo do następnej wersji UKP..;-)
ps.Ostatnio wymieniłem żarówke w tylnych kierunkach na ledową przez co migają mi 2 razy szybciej..i teraz wystarczy na chwile przełamać dżojstik kierunków żeby mrugnęły mi ze dwa razy(przy szybkiej zmianie pasa dosyć wygodne)

sveno - 22-11-2011, 13:13

m6riano napisał/a:
migają mi 2 razy szybciej
m6riano napisał/a:
przy szybkiej zmianie pasa dosyć wygodne)
i bardzo nielegalne, policja zobaczy takie coś i odrazu zjedziesz na bok. Kierunkowskaz ma generować od 60 do 90 impulsów na minutę!!!
Owczar - 22-11-2011, 13:26

Cytat:
mowie o tym, ze Wy nieprzepisowo zmieniacie pas ruchu ... powiedzcie, ze nie ;-)

Możesz uzasadnić?

Pieraś napisał/a:
To co podal mariano to tez nie przepisowe :) Chyba, ze masz dedykowane lampe, gdyz halogen to halogen.

No nie do końca. W fabrycznych rozwiązania są wykorzystywane halogeny przeciwgielne. Kodeks drogowy dopuszcza używanie przednich halogenów przeciwmgłowych podczas jazdy z ograniczoną widocznością i do jazdy na drogach krętych w warunkach normalnej widoczności.

m6riano - 22-11-2011, 13:43

sveno napisał/a:
bardzo nielegalne, policja zobaczy takie coś i odrazu zjedziesz na bok. Kierunkowskaz ma generować od 60 do 90 impulsów na minutę!!!

1. Jakoś z tym jeżdże z miesiąc i żaden policjant sie nie przyczepił.
2.myślisz że policjant nie ma nic innego do roboty niż liczenie ile razy mryga kierunek u cierpa...?(tak, kazałbym mu liczyć zanim oddałbym mu dowód;-)