To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Lancer 2011 - swap ksenonów

suchysusz - 03-12-2011, 14:05
Temat postu: Lancer 2011 - swap ksenonów
Jak w temacie, ktoś może ogarniał? Czy da się to przeprowadzić bez olbrzymich kosztów? Jakie elementy byłyby potrzebne (np. z jakiegoś rozbitka)?
wydaje mi się że:
- lampy (soczewki)
- przetwornice
- instalacja do poziomowania (jakiś czujnik na wahaczu)?
- instalacja do sterowania skręcaniem soczewki?

W poprzednim aucie (Honda Accord) - miałem lampy przerabiane na soczewki, wyglądało naprawde dobrze, świeciło jeszcze lepiej. Zastanawiam się czy tu nie zrobić podobnie (po prostu kupić drugie lampy, przerobić je podłączyć plug and play)

mobista - 12-12-2011, 22:25

Ja założyłem ostatnio lampy z xenonami. :) Wydatek nie mały, ale zestaw Plug & Play - co do poziomowania nie mam pojęcia czy jest, ale wątpie.
suchysusz - 13-12-2011, 00:38

pochwal się ile jeśli możesz... plug and play czyli co założyłeś? lampy + przetwornice? Mozę skrętne też? co ze spryskami?
Uwex - 13-12-2011, 09:23

mobista napisał/a:
co do poziomowania nie mam pojęcia czy jest, ale wątpie.

czyli następny co będzie "walił po oczach" ? :roll:

gzesiolek - 13-12-2011, 10:27

Uwex, ale on bedzie mial super jasno... i w ogole...
nie oczekuj od Polakow, ze beda myslec o innych... wyscig zbrojen i tyle... :roll:

suchysusz - 13-12-2011, 10:34

jak poziomowanie działa każdy wie...

Ja w hondzie jeździłem na światłach ustawionych zupełnie na dół. Dodam że lampa miała dołożoną soczewkę i była ustawiona u diagnosty. Założyłem również spryskiwacze reflektorów.

Ale zawsze się znajdą następni którzy będą prawic o oślepianiu...

jaceksu79 - 13-12-2011, 12:27

mobista napisał/a:
ale zestaw Plug & Play - co do poziomowania nie mam pojęcia czy jest, ale wątpie.

to życzę Tobie abyś jak najszybciej stracił dowód rejestracyjny

Krzyzak - 13-12-2011, 12:39

spokojnie spokojnie - prawidłowo ustawione zestawy z soczewką nie oślepiają
problem powstaje, gdy ktoś do zwykłych lamp z formowaniem wiązki przez klosz, wstawia palnik - to oślepia zawsze...
są też na rynku konstrukcje (vide Mercedes stara klasa E), gdzie xenon jest typu D2R i też nie oślepia

jaceksu79 - 13-12-2011, 12:56

Krzyzak napisał/a:
prawidłowo ustawione zestawy z soczewką nie oślepiają

czy takie lampy posiadają homologację w Polsce?

suchysusz - 13-12-2011, 12:58

jaceksu79 napisał/a:
Krzyzak napisał/a:
prawidłowo ustawione zestawy z soczewką nie oślepiają

czy takie lampy posiadają homologację w Polsce?

świecą dobrze czy nie? Czepiasz się dla czepiania?

jaceksu79 - 13-12-2011, 12:59

suchysusz napisał/a:
świecą dobrze czy nie? Czepiasz się dla czepiania?

pytam się czy są dopuszczone do ruchu w Polsce?
Jak nie to nie świecą dobrze..

Krzyzak - 13-12-2011, 13:52

jaceksu79 napisał/a:
Jak nie to nie świecą dobrze

część tak, część nie

zauważ, że bardzo wiele lamp z homologacją i dopuszczeniami, ale źle ustawionych, też nie świeci dobrze
nie chcę się sprzeczać, bo sam tego nie pochwalam i wiem, że można za to stracić dowód
jedno ze swoich aut już z soczewkami kupiłem, ale osobiście bym takiej przeróbki nie wykonywał

jaceksu79 - 13-12-2011, 14:17

Krzyzak napisał/a:
jaceksu79 napisał/a:
Jak nie to nie świecą dobrze

część tak, część nie

zauważ, że bardzo wiele lamp z homologacją i dopuszczeniami, ale źle ustawionych, też nie świeci dobrze
nie chcę się sprzeczać, bo sam tego nie pochwalam i wiem, że można za to stracić dowód
jedno ze swoich aut już z soczewkami kupiłem, ale osobiście bym takiej przeróbki nie wykonywał

Dziękuję, taką odpowiedź oczekiwałem.
Pozdrawiam

Hubeeert - 13-12-2011, 14:41

suchysusz potrzebujesz również instalacji do spryskiwania reflektorów a więc i innego zderzaka przedniego.
Żeby zrobić to zgodnie z przepisami potrzeba kilka tysięcy - obstawiam, że ponad 5.

Nielegalne przeróbki można sobie komentować na wielu forach "warsztatów" które takie coś oferują, ale tak przerobionym samochodem nie można legalnie poruszać się po drogach bo nie posiada homologacji.

Temat uważam za wyczerpany, przepychanki zostaną nagrodzone odpowiednio.

suchysusz - 13-12-2011, 15:19

instalacje w hondzie robiłem samemu, wyszło całkiem nieźle (pompka była od takiego samego modelu, zbiornik miał przygotowane miejsce pod nowy otwór, spryski w zderzak wziąłem od innego modelu, w zderzaku dziury zrobiłem sam.

Opowieści o życzeniach zabrania dowodu itd. nawet nie będę komentował. Założyłem temat aby dowiedzieć się jak to wygląda instalacja w lancerze (szczególnie poziomowanie). Póki co nikt nie odpowiedział. Zdarza mi się mieć dobry dostęp do części (szroty na zachodzie) więc chciałbym to zrobić naprawdę profi.