Carisma - Techniczne - 1.8 GDI Dławienie, duszenie, strzały , gaśnięcie, klekot
mitcari - 09-12-2011, 16:35 Temat postu: 1.8 GDI Dławienie, duszenie, strzały , gaśnięcie, klekot Witam serdecznie, moj pierwszy wpis warto sie przywitac.
Tak wiec witam "WAS" serdecznie drodzy forumowicze.
Carisme posiadam od kilku miesięcy, do tej pory bylem zadowolony w pelni. Samochod charakteryzuje sie nienagannymi osiagami, niskim spalaniem.
Problem jak pamietam zaczal sie od pewnego tankowania. W zbiorniczku mialem okolo 20 litrow, tankowalem dodatkowo ok. 10 litrow. Po przejechaniu okolo 20 km zauwazylem nieznaczny spadek mocy. Problem narastal , przegladalem wpisy na forum wiem ze takie tematy padaly ( mozecie podac jakis z rozwiazaniem ? ) Z poczatku myslalem ze to wina paliwa(ropy) ( nie byl to orlen i jakas "dobra" stacja) Jednak wiem ze samochod nie odpalilby z mieszanka paliwa. Wyjezdzilem wszystko zalalem , jednak problem nie ustal.
Zrobilem sie maniakalnie chory na tym punkcie - jadac okolo 80-90 km/ h na 5 biegu samochod szarpal, dlawil sie ( tak jakby dostawal zbyt mala mieszanke lub zbyt duza)
Pozniej problem troszke narastal 2/3/4/5 bieg to samo nawet gdy pedal gazu byl w jednej pozycji. Dodatkowo przy mocniejszym dodaniu gazu slyszalne byly strzaly jakiegos "lewego powietrza"
Przed calym zajsciem samochod mial falujace obroty. Wskoczylem do Cari i pojechalem do mojego mechanika ( zrobi wszystko)...tak myslalem.
Stwierdzil ze to moze byc wszystko- swiece, kable zap. przepustnica, przeplywomierz etc.
Wymienilismy swiece , odaczyl silniczek krokowy ktory byl odpowiedzialny za falujace obroty( TAK TWIERDZI ZE ODLACZYL)
Faktycznie niby juz nie faluje jak wczesniej jednak widac jakies zawachania , po tym samochod potrafi zgasnac przy dojezdzaniu do swiatel etc.
Przy zakupie zastanawial mnie klekot jak w dieselku. Jednak po klilku rozmowach dowiedzialem sie ze ten typ tak ma.
Kiedys znajomy jadac za mna , zauwazyl czarny dym. Wyprzedzalem 3 bieg, lekko ponad 5 tys obrotow.
Prosze was o pomoc - skad te szarpania/duszenia , strzaly.
Dzieki za uwage
Pozdrawiam
Dodam - Carisma 1.8 GDI przed liftem (98)
W kontrolkach cisza.
Silnik pracuje jak w tym filmie, zauwazam teraz ze brakuje takiego cykania po przekręceniu stacyjki na poczatku .
Wiem ze to bylo, teraz jakby zaniklo , co to jest ?
http://www.youtube.com/watch?v=FMgsR-7IcoY
[ Dodano: 09-12-2011, 19:49 ]
Wiem , ze moze sie rozpisalem i ze sie wam nei chce czytac...ale blagam ! Pomocy!
przemekx303 - 09-12-2011, 21:39
Cytat: | Z poczatku myslalem ze to wina paliwa(ropy) |
mlun - 10-12-2011, 11:42
Warto by było sprawdzić pompę WC(jak trzyma ciśnienie). Na takie szarpanie ma też zawalony nagarem kolektor dolotowy i EGR. Parę osób czyściło i efekt był taki, że nic nie szarpało.
Jak masz silniczek krokowy odłączony to nie będzie cykać po przekręceniu kluczyka bo to właśnie on za to odpowiada.
Co do dymienia to się nie przejmuj zbytnio. Jednym dymi więcej innym mniej.
hessboll2 - 10-12-2011, 13:28
Cytat: | myslalem ze to wina paliwa(ropy) | albo sie kolego pomysliłes i nalałes ropy tak nie wiem zapomniałes ze gdi to benzyna czy jak? albo pomylka w tekscie te silniki sa bardzo czułe zarowno na olej jak i paliwo a jak tak stuka to trzeba zajrzec pod pokrywe zaworow bedziesz miał wtedy jasnosc;) aaaaa i nie podałes przebiegu tego silnika o ile wiesz jaki on faktycznie jest
mitcari - 10-12-2011, 14:32
Co do paliwa - juz odpowiadam.
Bylo tak ze wysiadlem z samochodu i podszedl Pan z obsługi. Nie pomyslalem ze moze sie pomylic ( GDI , klekot przy wjezdzie)...i obawialem sie ze mogl wlac ropy.
Wyjatkowo kogos dopuscilem do dystrybutora , nie mam pojecia co tak naprawdę wlal. Dlatego miejcie to na uwadze.
Z dokumentow ktore posiadam i licznika - 202 tys. , malo nie jest...ale chociaz faktycznie wiem ile...( tak mi sie wydaje;))
mlun - 10-12-2011, 15:13
Wydaje mi się fizycznie niemożliwe zalanie oleju napędowego bo rurka pistoletu jest znacznie szersza niż w przypadku benzyny.
Bismarck - 10-12-2011, 18:16
Przeczytałem 3x Twojego posta i obawiam sie ze bedziesz przechodził to samo co ja teraz,W jednym z postow moich pisałem o dziwnym zdarzeniu ale jakos nikt nie byl mi w stanie podpowiedziec
teraz miska stoi u mechanika 4 tygodnie i czeka na czesci wysypały sie sterowniki oraz 2 czujniki
Proponuje abys nie popełnił bledu jaki ja zrobiłem jezdzac z podobnymi objawami sprawdz swoja miske na komputerku mechanik powiedział ze u mnie wina za to wszystko był blad wtrysku z ktorym jezdzilem a co pociaglo za soba dalsze uszkodzenia
Morfi - 10-12-2011, 21:12
Jednym słowem paliwo kiepskie.
mitcari - 12-12-2011, 00:00
Bismarck, albo powinienes zmienic nick na Nostradamus albo po prostu wykrakales...:/ albo...przypadek.
Otoz...dzisiaj, jakies 4 h temu.. z niczego padlo mi sprzeglo albo skrzynia. Wiecej bede wiedzial jutro do poludnia. Jakie miales objawy , pozniejsze uszkodzenia.
Nie zdazylem zeby podpiac pod komputer - bylem umowiony na poniedzialek a tym czasem...samochod zostaje uziemiony na jakis czas z powodu dzisiejszej usterki. Rece opadaja...
mlun, masz racje , dlatego rope odrzucilem.Morfi, co do kiepskiego paliwa - bardzo mozliwe jednak to nie to...
Mial ktos jeszcze podobny przypadek ?
Bismarck - 12-12-2011, 07:29
Trudno mi powiazac sprzegło oraz skrzynie biegow mysle ze to jest juz inna bajka
ale wracajac do wczesniejszych objaw o jakich pisałes u mnie zaczelo sie tak:
http://forum.mitsumaniaki...ghlight=#937093
reszta podobnie jak u Ciebie oczywiscie po pewnym czasie
mechanik cos pogrzebał i powiedział ze jest OK ,teraz moge powiedziec ze mnie zrobił w ...... zwiekszył tylko mieszanke paliwo -powietrze na przepustnicy zeby jakos dzialalo
oczywiscie jezdziłem dalej co skutkowało tym ze autko odmówiło posłuszenstwa teraz stoi w watsztacie zajmujacym sie elektronika i na dzien dzisiejszy mam do wymiany:sterownik wtrysku,czujnik wtrysku,sterownik pompy ,czujnik pompy
przyszły czesci z Allegro lecz tez były pouszkadzane wiec mechanik zamowił gdzie indziej
mitcari - 27-12-2011, 19:48
Witam dnia dzisiejszego.
Rozkrecona , wyczyszczona przepustnica na blysk - nic nie dala.
Panowie panowie - rece opadaja !
Na pomoc!
[ Dodano: 29-12-2011, 22:15 ]
Witam serdecznie.
Dzisiaj przyszedl mi kabelek, najpierw bledy do odczytu.
Cari podala blad : 13
Z tego co znalazlem jest to
13. sensor temperatury pobieranego powietrza (IAT), za duże lub za małe napiecie na sensorze
Co dalej ? Podpowiedzcie
Pozdrawiam
MichuGdy - 30-12-2011, 22:44
znalazłem takie info do możliwe rozwiązania tego problemu:
- Dirty air filter
- Intake air temperature (IAT) sensor harness is open or shorted
- Intake air temperature (IAT) sensor electrical circuit poor connection
- Faulty intake air temperature sensor
Spróbuj odłączyć przepływomierz i sprawdzić co się dzieje.
mitcari - 05-01-2012, 15:37
Sprawdzalem , po odlaczeniu przeplywomierza kaplica - niemal że gaśnie przy dodaniu jakiegokolwiek gazu, obroty spadaja.
Wie ktos w ktorym miejscu jest ten czujnik ?
aren195612 - 05-01-2012, 16:22
mitcari napisał/a: | Wie ktos w ktorym miejscu jest ten czujnik ? |
a tutaj:
Element przepływomierza, termorezystorek, wyprowadzony na piny 5-6 gniazda przepływomierza, prawidłowe wartości masz na fotce.
mitcari napisał/a: | niemal że gaśnie przy dodaniu jakiegokolwiek gazu |
Czarno to widzę, nie powinno być takiego zachowanie. Błąd 13, to chyba nie jedyny problem z twoim silnikiem.
Wrzuć wykres ciśnienia na WC vs obroty vs prędkość z Evoscana.
Pozdrawiam
bczyzowski - 10-01-2012, 19:08
Dołączę się do tematu, też mam taki problem (Cari 1.8 GDI z 98). Widzę, że jest to notoryczne i nie ma jednoznacznej odpowiedzi na ten problem
|
|
|