[97-04]Galant EAxA/W - [EA5A/W 2.5] Opóźniona reakcja na gaz
waldi-1 - 10-12-2011, 22:21 Temat postu: [EA5A/W 2.5] Opóźniona reakcja na gaz elo, mam gala, silnik 2,5v6 oznaczenie jakies tam, jeszcze niewiem jakie ale sie dowiem, jest z roku 98 z automatyczna skrzynka, mam malutki problemik z nim, mianowicie, podczas naciskania gazu reaguje mi dopiero mniej wiecej przy 1,3 nacisniecia gazu, jeszcze pare dni temu było normalnie czyli, jak dylko delikatnie dotknołem gazu silnik zaraz reagował i rwał do przodu, teraz jak juz napisałem wczesniej jest tak ze reakcja jest dopiero po 1,3 nacisniecia gazu, dodam ze diagnoza nie wykazała zadnych błedów, stało sie to po monterce końcowki tłumika, zapomniałem odłaczyc aku bo to szybko było, potem zapaliłem i odjechałem, ujechałem moze z 50 metrow i było ok , ale po 50 metrach autko zachowało sie tak jak bym puscił gaz z ja go wciaz trzymałem, nacisnołem mocniej gazu i samochod pojechał sobie, teraz zeby sobie jechał to musze naciskac mniej wiecej 1,3 tego gazu, czy ktos z fanow galantow moze miał taka usterke i wie co jest tego przyczyna ??
mario mario - 11-12-2011, 06:05
1. waldi-1 napisał/a: | stało sie to po monterce końcowki tłumika, zapomniałem odłączyć aku |
A co ma wymiana, bądź założenie dodatkowej końcówki tłumika do aku, albo odwrotnie?
2. Poza tym, jaką końcówkę założyłeś do tego tłumika, jaki efekt uzyskałeś?
3. Jak podejrzewasz że zmiana końcówki tłumika ma związek ze zmianą reakcji silnika na pedał gazu to zdemontuj tą końcówkę. Może ona faktycznie dusi ci silnik.
waldi-1 - 11-12-2011, 09:41
nie chodzi mi tu o końcowke, lecz o sposob jej montowania, czyli spawanie, moze wpłyneło na jakis element ktory teraz zle pracuje, spawanie wytwarza prad wiec mogło sie gdzies zrobic np zwarcie, spawane to było migomatem, końcowke załozyłem z dyfuzorem, efektem tego jest delikatne basowe brzmienie
robertdg - 11-12-2011, 09:49
Jeżeli masę zapiąłeś na karoserii a spawane było na układzie wydechowym, to niestety mogło się coś stać.
waldi-1 - 11-12-2011, 10:19
tak, masa na tłumik zapieta została ale spawane było migomatem, a co najlepsze, niema zadnych błedow
Owczar - 11-12-2011, 13:29
Ciekawe czy nie uszkodziłeś ECU...
waldi-1 - 11-12-2011, 14:53
mam nadzieje ze nie, ale jak by tak było to powinien mi sie swiecic check
robertdg - 11-12-2011, 15:04
Jeżeli masa była zapięta na spawanym elemencie w bliskim obrębie spawanego detalu, to ECU nie powinno się uszkodzić, spawanie to zwarcie kontrolowane, a pojęcie zwarcia każdy poznał na fizyce i dobrze powinien wiedzieć, że zwarcie jest leniwe i popłynie zawsze nakrótszą drogą pomiędzy punktem + i -
Możliwe, że końcówka wprowadza układ wydechowy albo sam tłumik końcowy w jakiś rezonans zwrotny i dziwnym trafem spaliny się duszą same w sobie utrudniając tym samym przepływ, ewentualnie dziwnym zbiegiem okoliczności zepsuło się coś innego i wiązesz ten fakt z montażem końcówki.
waldi-1 - 11-12-2011, 16:23
tak, masa była zaraz przy elemencie spawanym, spawanie trwało moze 30 sek, koncowka mysle ze az tak mulić silnika niebedzie, nie jest az tak szczelna i dopasowana, popsuć sie pospuło ale co ? jakie urzadzenie daje taki efekt jesli jest uszkodzone ?
robertdg - 11-12-2011, 16:32
Równie dobrze może to być zapchany filtr powietrza, albo oberwany wkład wydechu. Cała reszte można by sprawdzić w parametrach rzeczywistych. Na początku zrób reset kompa i zacznij nauczać ECU pracy, pojeździsz dynamicznie i zobaczysz czy są jakieś zmiany
waldi-1 - 11-12-2011, 16:37
juz własnie tak zrobiłem, co nieprzyniosło efektow, podejrzewam czyjnik przepustnicy , czy jak to sie tam nazywa fachowo, jest od przodu przepustnicy przykrecony dwoma srobkami i podłączony do kostki
robertdg - 11-12-2011, 16:46
TPS, jeźeli nie był ruszany to nie dotykać
Dodatkow stan układu zapłonowego też ma znaczenie (kable/świece/kopułka)
waldi-1 - 11-12-2011, 17:01
wiem, ze ten tps ustawia sie komputerowo ale moze to on daje takie objawy, sygnał do ecu daje opozniony , jesli chodzi o kable i swiece to planuje ich wymiane bo cos mi nierowno pracuje silnik, odczuwalne to jest najbardziej na gazie bo na pb prawie nic nieczuc, ale czy az taka to by była roznica ? to jest 1/3 nacisniecia pedału gazu, na p lub n gdy dotykam gazu to obroty wzrastaja ale na d zeby ruszyc to niestety musze mocniej przycisnac gaz
robertdg - 11-12-2011, 17:34
Sam olej w automacie też ma znaczenie, jak jest stary to i auto leniwie wchodzi na obroty
radek79 - 11-12-2011, 17:54
waldi-1 napisał/a: | ale na d zeby ruszyc to niestety musze mocniej przycisnac gaz |
identyczny objaw miałem jak zapiekł mi się prawy zacisk z z przodu
|
|
|