To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Cari 1.6] Problem z kluczykiem

pentional - 11-12-2011, 21:27
Temat postu: [Cari 1.6] Problem z kluczykiem
Witam,

Ostatnio troszkę zniszczył mi się kluczyk i chciałbym jakoś dorobić kopie, ale niestety jest immobiliser.
Podobno można to załatwić w serwisie, ale nie chcę płacić fortuny. Można to jakoś obejść? Czy jeśli kupię tylko nową stacyjkę, to drzwi też będą się otwierać, bo immo przecież ma tylko chyba wpływ na zapłon.

plecho1 - 11-12-2011, 21:46

Jeśli masz zniszczone kluczyki i trochę zdolności manualnych to możesz sam zreanimować oryginalne klucze. W każdym z tych kluczy siedzi transponder, taki mały walec. To on komunikuje się z anteną przy stacyjce i jeśli sygnał jest właściwy immobiliser się dezaktywuje. Jeśli wydostaniesz ten transponder bez jego uszkodzenia to możesz go przełożyć do innego klucza pasującego do stacyjki. Jeden z forumowiczów sam wykonał rączką klucza i umieścił w niej oryginalny transponder, jeśli znajdę ten temat to wrzucę link.

http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=27006

marecki338 - 11-12-2011, 23:07

dorobienie kluczyka z imobilaizerem kosztuje od 150 do 200 zł . kodowanie jest w cenie dorobienia. w serwisie surówka zakodowana pod nr vin 350 zł + docięcie rowków u ślusarza 120.
Jurek - 14-12-2011, 21:49
Temat postu: kluczyk
Ja sam dorobiłem obudowę kluczyka,bo w punkcie dorabiania powiedzieli mi,że mój kluczyk nie da się skopiować.Opowiem jak to zrobiłem:
-ze starej(rozlatującej się obudowy kluczyka wyjąłem transporder i grot
-z drugiego kluczyka(w dobrym jeszcze stanie) zrobiłem odlew w gipsie-2 połówki(lewa+prawa)
-do gołego grotu przykleiłem transporder
-"rozrobiłem" Poxiline i wypełniłem nią wcześniej przygotowaną formę z gipsu(posmarować lekko olejem)
-w środek między dwie połówki formy wcześniej włożyłem przygotowany grot i połówki formy ścisnąłem
Po zastygnięciu poxiliny(ok kilkunastu minutach) kluczyk był prawie gotowy.
W miejscu składania formy wypływki kleju opiłowałem pilnikiem i kluczyk gotowy.
Wygląda prawie jak oryginalny,ma idealnie ten sam kształt,nawet napisy po obu stronach MITSUBISHI,tylko zamiast czarnego jest siwo-beżowy(taki jak klej)
Używam go codziennie i jest ok,polecam,tanio i skutecznie.
Jurek

kamir - 14-12-2011, 23:09

pentional, A ja polecam zamontować sterownik do centralnego na pilota.
Jeżeli jest fabryczny centralny to koszt sterownika z 2 pilotami ~50PLN, robota dość prosta ( gdzieś na forum jest napisane, które kabelki gdzie podpiąć ).

remi - 06-01-2012, 17:16

ja dorabiałem w pierwszym lepszym zakładzie w markecie i zapłaciłem 150 zl (jakieś dwa lata temu)
boss937 - 07-01-2012, 22:14

Kolego dorabiałem klucz ok 3 miesiące temu i zapłacilem 150 zł z imo. Jezeli jest fachowy zakład to bez problemu Ci zrobią.
patriotazz - 08-01-2012, 11:48

Dokładnie spokojnie można dorobic kluczyk z immo w prawie każdym troche lepszym zakładzie dorabiania kluczy.Ja w Lublinie zapłaciłem za dorobienie klucza i zaprogramowanie immo 150zł.Poprzedni się rozpadł więc uzyłem czarnej taśmy izolacyjnej i ładnie skleiłem kluczyk z immo aby wyglądało na normalny kluczyk:)
plecho1 - 08-01-2012, 11:51

A gdzie dokładnie dorabiałeś, bo mam tylko jeden i muszę też dorobić. W jednym markecie gość wyskoczył z ceną 350zł :evil:
patriotazz - 08-01-2012, 11:54

Drogi kolego musisz jechać na Witosa do Caerfura.Jest szosa między Makro a Caerfurem i jest taka mała budka na przeciwko wjazdu na parking marketu.Tam znalazłem najtaniej i robią od ręki
plecho1 - 08-01-2012, 12:12

Dzięki, pewnie tam podjadę.
pentional - 11-01-2012, 22:52

A w Szczecinie gdzie najtaniej?, bo jeszcze nei załatwiłem tej sprawy :roll:
plecho1 - 12-01-2012, 13:53

Niestety mam nowszą wersję immobilisera i u tego poleconego ślusarza też 350zł.
Widzę, że narazie taniej się nie da :(