Chcę Kupić Grandisa - prośba o ocene :)
artur-szu - 14-12-2011, 19:48 Temat postu: prośba o ocene :) witam, poszukuję dużego, fajnego, pojemnego auta. na chwilę obecną jeżdżę saabem 9-3, ale staje się troszkę za mały. upatrzyłem sobie Grandisa, jest dość niedaleko mnie, więc wybiorę się go zobaczyć. Proszę o porady, czy ktoś widział, wie, może od razu mi odradzi.
pozdrawiam
i dziękuję
Artur
http://otomoto.pl/mitsubi...-C20948143.html
magicadm - 14-12-2011, 21:07
To ogłoszenie jest w necie od kilku ładnych tygodni - więc pewnie parę osób go już widziało - ale nadal stoi, czyli coś jest co nie pasuje...
Sam dzwoniłem na to ogłoszenie z ciekawości i ma 200 tys km zrobione po naszych pięknych drogach. Więc zawieszenie raczej oberwało swoje. Poza tym to automat (większe spalanie, prawie 2 s do 100km/h więcej itp). Przy tym przebiegu może zacząć się kończyć - co też tanie nie jest (chyba, że używka dobra się trafi). Auto zagazowane - więc trzeba obadać czy głowica się nie kończy itp
Jedź i oblookaj, napisz co było.
artur-szu - 14-12-2011, 22:58
mam zamiar wybrać się i zobaczyć co i jak
Damiano78 - 15-12-2011, 08:35
PIEKNOSCI
Zreszta jak KAZDY GRANDISSSS tyle odemnie
[ Dodano: 15-12-2011, 08:38 ]
magicadm napisał/a: | ale nadal stoi, czyli coś jest co nie pasuje... |
Wierz mi ze sa ludzie w Polsce ktorych te cale LPG ,, ODSTRASZA ,, wiec moze temu
artur-szu - 15-12-2011, 19:22
zastanawiam się ile jest grandisów w 3mieście? wiem, że jeden przyjeżdzał na działki na Oksywie (dzielnica Gdyni) może bywa na forum
ważne, bo czasami warto się spotkać i pogadać, może coś się wyjaśni
albo dowiem się gdzie serwisujecie, bo raczej u plichty nie będę tego robił
do tego Magicadm pisze, że może zacząć się kończyć- to na ile przewidziano te auta? mój saab może już ma 300 k, ale licznik pokazuje 170 i będzie jeszcze śmigał dłuuuugo
))
p.s. jeszcze nie byłem zobaczyć,ale pojadę więc muszę wybadać wszystko
[ Dodano: 15-12-2011, 19:44 ]
do walki dołączyła mazda 5 2.3 z gazem...... muszę zobaczyć te 2 autka.... cieżka sprawa, może ktoś coś doradzi>?
to jest link do mazdy
http://moto.allegro.pl/ma...1977916593.html
mis_smis - 15-12-2011, 21:54
witam więc tak jak byłem na kupnie oglądałem i mazdę 5 i grandisa i powiem ci, tak mazda 5 poprawna i to na plus reszta minus t.j. plastikowa nudna i taka nijaka i nie wiem czy na tym ci zależy ale dużo mniejsza w środku. Grandis zarówno w środku jak i na zewnątrz biję madzie na głowę a komfort podróżowania grandisem bezcenny. porównując twoje dwie propozycję to moim zdaniem dziwne jest to że ktoś inwestuję w instalację gazową po to żeby samochód sprzedać za chwilkę (madzia) w grandisku spory przebieg ale za to może być prawdziwy oglądaj i porównuj powodzenia
patrycjuszek - 15-12-2011, 22:40
Mazda 5 a raczej jej silnik 2,3 166 ps się rozlatuje ( wersja z USA ) . Poczytaj na necie - to jest silnik Forda robiony w Meksyku, natomiast silnik 1,8 i jest udany ale żeby poszaleć to jest za słaby. A 2.0 ma 146 ps i mało pali od 7,5 do 12 litrów ale nie toleruje gazu.
Co do Grandisa:
Głowica w mivecu zagazowanym może sie rozlecieć po 200 kkm. Natomiast jak kupisz i sam założysz gaz to też przejedziesz 200kkm. Ale jak ktoś dbał o instalacje to nie powinno być problemów. Polscy gazownicy już dawno ogarneli vvt-i toyoty, v-teca hondy to i miveca mitsu też ogarną. Podobno Grandisy z Holandii miały głowice przystosowane do LPG ale jak to sprawdzić to nie wiem.
Problem z głowicą sie pojawia gdy instalacja sie rozreguluje i komputer będzie podawał zbyt ubogą mieszankę.
Także polecam zakup Grandisa w Polsce ale bez LPG i sam zakładasz albo Grandis z Holandii z LPG.
artur-szu - 15-12-2011, 23:23
wiec dzwonilem do goscia od mazdy, to z hameryki jest, kupil 'tylko na wakacje' zagazowal, pojechal do chorwacji, ale tu za maly niby dla niego.
co do grandisa, to ja mozlwie,ze na dniach sprzedam obecne auto, dlatego chce zobaczyc tego zagazowanego......jechac do holandii po auto, zaplacic akcyze za 2,4 ... nie wiem.
czy jak pojade do salonu mitsu w gdansku i poprosze o sprawdzenie calego auta, to wyjdzie w jakim stanie jest glowica?
ja mialem juz 2 auta z gazem- fieste i cordobe i smigaly.... wiec nei wiem jakie sa objawy glowicy co ma sie rozpasc
ja autem bede robil 10 tys rocznie, wiec co rok bym sprawdzal instalacje, wlascicielka mam nadzieje,ze dbala, jak cos to podjade tez do tego miejsca gdzie zakladala instalacje.
bo mazdzine raczej odpuszcze, grandis mi sie podoba, wiec o ile bedzie w dobrym stanie to dolacze do Waszego grona
patrycjuszek - 16-12-2011, 07:13
Kolego jak chcesz sprawdzić auto ( głowicę ) to tylko hamownia, odpuść sobie aso.
Zhamuj auto na benzynie na tip tronicu ( +/- ). Auto w dobrym stanie będzie trzymać parametry. A hamownia kosztuje od 50 do 200 pln.
artur-szu - 16-12-2011, 12:01
dzięki za pomoc Patrycjueszek
dzwoniłem do hamowni w 3mieście, większość to te mobilne,
telefon do ASO też wykonałem, serwisant polecał by kupić grandisa bez gazu...
auto na gazie wg nich wytrzymuje 50-60 tyś i gniazda się wypalają...chyba, że jest głowica do gazu, ale w Polsce nikt tego raczej nie robił...
hmmm
kurcze pióro
patrycjuszek - 16-12-2011, 18:28
Jak kupowałem Grandisa rok temu to dużo czytałem i trochę wiedzy zostało. A diesla kupiłem bo mam dojście do taniej ropki
xcracing - 16-12-2011, 19:02
Podłączę się pod temat.
Rozważam zakup Grandisa na początku przyszłego roku. Interesuje mnie jak narazie wyłącznie diesel.
Na samochód planuję wydać do 30 tys zł.
Znalazłem takiego, dość taniego Grandisa: link
Czy ktoś go może oglądał wcześniej?
patrycjuszek - 16-12-2011, 20:26
Patrząc na kierownice i gałkę od biegów ( bez cyferek ), oraz uchwyt na telefon jak dla przedstawiciela handlowego to to auto ma nie 160kkm tylko 260kkm albo i więcej. Zobacz kolego na mobile.de co możesz kupić za 6500 eur i jakie mają przebiegi Grandisy did z 2004-2006 roku.
Życzę owocnego poszukiwania i nietrafienia na minę.
A tu najtańszy Grandis na mobile.de porównaj i oceń ( gałki od biegów niemal identyczne a przebieg.......!!!!
http://suchen.mobile.de/f...ORT&tabNumber=1
ORZECH - 17-12-2011, 09:23
patrycjuszek napisał/a: | Patrząc na kierownice i gałkę od biegów ( bez cyferek ), oraz uchwyt na telefon jak dla przedstawiciela handlowego to to auto ma nie 160kkm tylko 260kkm albo i więcej. Zobacz kolego na mobile.de co możesz kupić za 6500 eur i jakie mają przebiegi Grandisy did z 2004-2006 roku.
Życzę owocnego poszukiwania i nietrafienia na minę.
A tu najtańszy Grandis na mobile.de porównaj i oceń ( gałki od biegów niemal identyczne a przebieg.......!!!!
http://suchen.mobile.de/f...ORT&tabNumber=1 |
Grandis nigdy nie miał takiej skóry, a tylna kanapa jest nie oryginalna - była to ciężarówka z Danii tylko z przednimi fotelami z przodu i auto jest przerobione na osobowe.
Oglądałem coś takiego http://otomoto.pl/mitsubi...-C21736946.html - w rzeczywistości wygląda dużo lepiej niż na zdjęciach
artur-szu - 17-12-2011, 22:05
a co jest nie tak z ciężarówkami z danii?
można bez akcyzy 17% ściągnąć duży silnik,
znalazłem też grandisa na mobile z dani, cena yyyyy coś ok 5.5 euro.
zawieszenie raczej do wymiany....no i raczej brudny i zaniedbany
kolega kupił w taki sposób grand vitare i chyba zadowolony
[ Dodano: 18-12-2011, 14:39 ]
no i znalazłem autko dla siebie, neistety nie jest to mitsu, ale co zrobić, grunt żeby rodzinka się mieściła i była zadowolona- dzięki za porady od użytkowników
pozdrawiam
Artur
|
|
|