Space Star Techniczne - [MSS 1.6] Jak bezpiecznie zdemontować kierownicę?
RaVciO - 17-12-2011, 10:41 Temat postu: [MSS 1.6] Jak bezpiecznie zdemontować kierownicę? Witam.
Mam dwa pytania:
1. Jak zdemontować kierownicę? Czy oprócz dwóch śrubek z boków kierownicy i ewentualnie osłony manetek i przewodów od airbaga trzeba zrobić?
2. Jak to zrobić by przypadkiem nie odpaliło mi airbaga?
Po co chcę demontować kierownice?
Jak wiadomo w wielu MSSach przy kręceniu kierownicą słychać pisk. U mnie ostatnio ten pisk stał się bardzo głośny. Ściągnąłem te plastiki koło manetek od kierunków itp. i wyszło mi (ze słuchu), że to piszczy na łączeniu kierownicy z kolumną (chyba tak to się nazywa, w każdym razie w okolicach samej kierownicy. Pryskałem tam smarem teflonowym, ale nic nie pomogło, nawet na chwilę. Chyba trzeba zdemontować kierownicę, żeby się z tym uporać.
JCH - 17-12-2011, 10:57
RaVciO napisał/a: | Jak wiadomo w wielu MSSach przy kręceniu kierownicą słychać pisk. U mnie ostatnio ten pisk stał się bardzo głośny.
...
Chyba trzeba zdemontować kierownicę, żeby się z tym uporać. | Gdy miałem jeszcze MSS-a też zgłaszałem piszczenie kierownicy w ASO. Mechanik smarował coś, gdzieś tam od dołu bez zdejmowania kierownicy. Zdaje się, że jest tak taki gumowy fartuch, który wydaje takie dźwięki i jego powierzchnię trzeba prysnąć jakimś silikonem czy czymś
RaVciO - 17-12-2011, 11:09
Od dołu powiadasz.... spróbuję, może pomoże, bo ten pisk w obecnej formie doprowadza mnie do szału (do tego cichego przyzwyczaiłem się do tego stopnia, że nawet go już nie słyszałem)
zaqos - 17-12-2011, 16:24
do smarowania nadaje sie HHS 5000 firmy Wurth, sam uzywam i na prawde sie sprawdza.
RaVciO - 17-12-2011, 16:27
zaqos napisał/a: | do smarowania nadaje sie HHS 5000 firmy Wurth, sam uzywam i na prawde sie sprawdza. |
Znaczy się używasz do smarowania kierownicy w MSS ?
plecho1 - 17-12-2011, 16:31
Chodzi zapewne o uszczelniacz miejsca przejścia wałka od kierownicy z kabiny do komory silnika pod maską.
A jeśli chodzi o demontaż kierownicy i poduszki zarazem, to należy najpierw odłączyć akumulator i niektórzy radzą dodatkowo wcisnąć np. hamulec lub zewrzeć klemy plusową i minusową w celu pozbycia się jakiegokolwiek napięcia z instalacji auta. Akumulator podłączamy oczywiście po całkowitym montażu i podłączeniu wszystkich kostek od poduszki. Przy nieodłączeniu akumulatora na pewno powstaną błędy w systemie poduszek które trzeba będzie kasować podłączając do komputera diagnostycznego.
RaVciO - 17-12-2011, 20:11
Piszczenie jest właśnie bliżej kierownicy niż pedałów.
Czy do skasowania ewentualnych błędów airbaga wystarczy scantool i kabelek ELM327 z laptopem? Czy musi to być jakiś poważniejszy sprzęt?
|
|
|