To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[92-96]Colt CA0 - [CA1A 1.3] Jakie radio polecacie

Major93 - 20-12-2011, 16:34
Temat postu: [CA1A 1.3] Jakie radio polecacie
Witam, szukałem ale nie znalazłem bla bla bla, przejdzmy do rzeczy.. Mam zamiar kupic sobie do swojego miśka jakies radyjko, oczywiscie z wejsciem na czincze żeby wzmacniacz i tube odrazu podmontowac... pytanie co proponujecie do mojego małego CA1A, cena max 200zł mysle ze sie zmieszcze, wazne zeby ustawiac bass, treble, przód tył prawo lewo, i głosniki mam fabryczne 'chyba raczej napewno' :D więc jaka moc ma miec radio? mam propozycje kupic uzywke 4x50W za 70zł, nie działa CD ale mi to nie potrzebne, co wy myslicie?
plecho1 - 20-12-2011, 16:50

Jak chcesz tak tanio. to kup sobie jakieś firmowe kasetowe z wejściem aux, podepnij do tego kablem jakiś transmiter i będziesz miał tanie radio z USB.
Major93 - 20-12-2011, 20:47

chodzi o w miare dobre :D
plecho1 - 20-12-2011, 21:02

Każde firmowe nie bardzo stare powinno dobrze grać, w poprzednim aucie jak je kupowałem był jakiś Pioneer na kasety i zmieniarka w bagażniku. Niby nic specjalnego a dobrze grało więc miałem na myśli coś takiego. Do takiego radia podłączasz transmiter ale kablem nie radiowo ,bo radiowo to porażka i masz radio z Mp3 i to jeszcze sterowane pilotem z transmitera. Taki transmiter można wsadzić w radio w miejsce odtwarzacza kaset a złącze USB wyprowadzić albo na panelu albo z tyłu na kablu i jest już całkiem spoko. Taką rzecz robiłem znajomemu w oryginalnym radio w Passacie z około 2000r.
Jeśli miałbym kupować nowe radio do 200zł to wolał bym zrobić coś takiego, wyniosło by to około 100zł (radio + transmiter) i na pewno lepiej by grało niż nowe za 200zł.

Misiek :) - 20-12-2011, 22:04

Jeśli chodzi o Car Audio to temat rzeka...
Ja bym kupił radio używane np pioneer, panasonic... Coś używanego z wyższej półki.
Do tego trzeba wzmacniacz. Sam wzmacniacz powinien też być dobrej klasy. Ja na początek kupiłem używany. Grał bardzo fajnie. Wzmacniacz potrzebuje dobre kable, położone aby nie było zakłóceń. Kable muszą być dobre i zasilanie bardzo dobre :)
Tuba średnio nadaje się do rombanki. Lepiej kupić skrzynie Basową. Lepszy dźwięk nawet przy klasycznym łupaniu.
Z przodu lepiej jakiś zestaw odseparowany kupić. Zamontować można w drzwi 16" głośniki. Nie ma kłopotu.
Uwierz mi, ja też jak zaczynałem to zainwestowałem w prowizorkę i w różne tanie badziewia dużo kasy.
Jeśli coś robisz to rób porządnie. Możesz robić na raty. Teraz kupujesz radio. Potem kupujesz kable. Potem odkładasz na wzmacniacz i skrzynkę. Potem to podłączasz. Potem zbierasz i montujesz na przód.

krzysieg - 21-12-2011, 21:10

Ja mam kenwood-a i gra lepiej niż te z allegro z usb , dodatkowo ma regulacje basów
oddzielnie na wzmacniacz i oddzielnie na głośniki .
Kiedyś miałem transmiter który wyglądał jak ładowarka samochodowa do telefonu tylko że zamiast telefonu podłączało się mp trójke ,tragedia .
Mam radiowy transmiter z allegro usb i na kartę i całkiem niezle gra , to jest najpopularniejszy model jest ich najwięcej na allegro , łatwo znajdziesz .
Ale lepiej by było podłączyć mp3 pod aux w radiu .

idas - 22-12-2011, 11:58

Za 200zł kupisz dobre używane radio z AUX i wejściem USB na panelu (np JVC KD 501), moim zdaniem nie ma sensu bawić się w transmitery i inne tego typu zabawki bo jakość dźwięku z takiego czegoś jest co najmniej marna... Jestem podobnego zdania co Misiek, jak coś kupujesz to kup dobrze, żebyś potem kilka latek z tego korzystał a nie zmieniał co chwilę. Takie rozwiązania są wbrew pozorom dla tych co mają za dużo pieniędzy ;-)
plecho1 - 22-12-2011, 12:12
Temat postu: Re: Jakie radio polecacie
Odnosiłem się do wypowiedzi autora z pierwszego postu:
tomi4love napisał/a:
mam propozycje kupic uzywke 4x50W za 70zł, nie działa CD ale mi to nie potrzebne, co wy myslicie?

Ale jeśli mowa o kwocie około 200zł to oczywiście lepiej kupić coś w oryginale i nie kombinować. Chociaż denerwują mnie te wejścia USB w panelu a praktycznie w większości najtańszych radyjek właśnie tak są montowane. O wiele lepszym rozwiązanie według mnie jest USB na przewodzie, który można sobie wyprowadzić np. w schowku i nic nie sterczy wtedy z panela. Dobrym rozwiązanie jest slot na karety pamięci pod panelem ale to rozwiązanie w tańszych radiach widziałem jedynie w chińskich zabawkach których z wiadomego względu nie polecam.

Misiek :) - 22-12-2011, 15:02

O przepraszam, czasem chińczyk ma fajny dźwiięk w stosunku do ceny...
ale trwałość pozostawia wiele do życzenia :( i trzeba trafić na taki model
Dobre radio i wzmacniacz (używane)
1) nie kłują w oczy złodzieja tak bardzo jak nowy sprzęt
2) pozwala na późniejszą rozbudowę audio mniejszym kosztem

Major93 - 22-12-2011, 19:46

ok dziekuje wszystkim za zaangazowanie. jak pojdzie jakis krok na przod to bede sie udzielał. wesolych swiat :)

[ Dodano: 04-01-2012, 17:33 ]
za 300 złotych załatwilem radio tube i wzmacniacz, gra jak dla mnie zajefajnie, mi wystarczy puki co :)