To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Problemy techniczne - Wskazówka poziomu paliwa nie opada do czerwonej kreski

Anonymous - 08-09-2005, 08:57
Temat postu: Wskazówka poziomu paliwa nie opada do czerwonej kreski
Co może być przyczyną nieopadania wskaźnika poziomu paliwa do czerwonej kreski? Mam tak od momentu zakupu samochodu, ale coraz bardziej zaczyna mnie to irytować. Wskazówka opada tylko do 1/4, potem staje w miejscu - niezależnie od rzeczywistego poziomu paliwa w zbiorniku.
Anonymous - 08-09-2005, 09:06

zle ustawiona wskazowka? nie wiem jak ze wskazowka benzyny ale np. predkosciomierz jak zle ustawisz to Ci albo nie spadnie do konca albo spadnie za nisko wiec mysle ze i tu bedzie podobnie
Anonymous - 08-09-2005, 09:15

Jest ustawiona jak należy.
Chooper - 08-09-2005, 14:12

padł chyba jeden z czujników poziomu paliwa w baku, czy jakoś tak...być może ten najniższy jest coś padnięty i cały czas myśli, że jest zanurzony w paliwie...
ROMEL - 09-09-2005, 07:33

Po kolei....

- wskazówka nie moze byc źle ustawiona ponieważ w takim przypadku po zatankowaniu do pełna wychyliłaby sie w prawo aż do poziomu - wiec na pewno byc to zauważył...

- na początak mam propozycję abyś wyciągnąl licznik i sprawdził styki w kostakach - automatach przy samym liczniku tam gdzie sie łączy z instalacją auta - są tam dość delikatne scieżki na miękkawej folii-"tekstolitowej" - dobrze by było abyś podmienił z jakiegos innego bolida i poprostu sprawdził - istnieje możliwośc uszkodzenia samego mechanizmu elktronicznego wychylającego wskazówkę...(licznik w granicach 100PLN już dostaniesz)

-następnie sprawdź stan oraz czystość kostki do "pływaka" - znajdziesz ja pod tylną kanapą otwierając okienko w podłodze nad zbiornikiem...

- jeżeli to wszystko da Ci marny skutek - trzeba sie dobrac do samego "pływaka" - najlepiej sciągnąć zbiornik i poprostu go wykręcić - musisz przy tym bardzo uważać ponieważ srubki od pływaka są zazwyczaj skorodowane i grozi to ich urwaniem - a wtedy tylko wymiana zbiornika lub jakaś własna wydumka druciarska-czego nie proponuje!!!

- NAJWAŻNIEJSZE - jak będziesz coś robił przy zbiorniku to PAMIĘTAJ - żadnego spawania, palenia papierosów, szlifierek itp.... skutki są bardzo poważne i niebezpieczne!!!!

Pozdrawiam

Anonymous - 09-09-2005, 08:59

Dobrze, posprawdzam to. Ale czy w przypadku dajmy na to zabrudzenia kostek czy uszkodzenia mechanizmu wychylającego nie byłoby tak, że wskazówka nie porusza się w ogóle??? U mnie wskazówka opada do 1/4 i staje w miejscu - powyżej tej wartości wszystko jest w porządku. Zastanawiałem się też, czy nie jest to sprawka jakiegoś syfu, zalegającego na dnie zbiornika. Sprawdzałem też zbiornik od spodu - nie jest pogięty.
Moominek - 09-09-2005, 21:35

A po wyłączeniu stacyjki opada do zera?
wichura1 - 09-09-2005, 22:00

Przecież w Mitsubishi wskazówka od paliwa nie opada po wyłączeniu stacyjki.
Moominek - 10-09-2005, 09:12

Zależy jakim Mitsu, w moim opada... Carisma, Lancer od pewnego rocznika bodajze też... Gregor, sprawdź, czy po odłaczeniu aku opada wskazówka do zera. Jesli nie to dobierz się do wskaźnika. Cos musi blokować wskazówkę. Jesli opada do wtedy to trzeba szukac winy w czujniku. Ewentualnie w mocno zaśniedziałych stykach przy zbiorniku.
Anonymous - 10-09-2005, 10:10

Nie opada - i nigdy nie opadał. Jest dokładnie tak, jak pisze Wichura.
Anonymous - 10-09-2005, 13:33

a colcie wskazowka nie opada nawet po wymontowaniu wskaznikow
Anonymous - 10-09-2005, 14:47

deenbe napisał/a:
a colcie wskazowka nie opada nawet po wymontowaniu wskaznikow

Zgadza się! Dziś wymontowałem wskaźniki, wymieniając przy okazji jedną przepaloną żarówkę.
W środku czysto, wszytkie styki i ścieżki jak w nowiutkim aucie. Kostka pod tylną kanapą była lekko przybrudzona, ale ją wyczyściłem i czekam na reakcję. Mam teraz pełny zbiornik, więc wskazówka nie opada. :mrgreen:

[ Dodano: Sob Wrz 24, 2005 8:27 pm ]
Sprawa wygląda następująco: licznik w porządku, kostki i folia pod nim przewodzą jak należy. Problem leży najprawdopodobniej w pływaku. Po wypięciu kostki z pływaka, wskazówka poziomu paliwa opada do 0, czyli jest tak, jak być powinno. Po dokładnym sprawdzeniu i wyczyszczeniu kostki nie ma zmian. Rezerwa świeci nonstop, w zbiorniku 5-8 litrów paliwa, a wskazówka pokazuje wciąż 1/4 baku.
Na koniec pytanie:
Czy można wymontować pływak od środka samochodu? Są tam trzy nakrętki, których bałem się ruszać. Niestety nie mam warunków do demotażu zbiornika.