Carisma - Techniczne - [Cari 1.8 GDI] dziwny szum
andrzej620 - 26-12-2011, 00:15 Temat postu: [Cari 1.8 GDI] dziwny szum Witam kupiłem niedawno carismę 1,8 G Di 98r moje pytanie jest takie podczas postoju słyszę dziwny szum jakby ze skrzyni biegów po wciśnięciu sprzęgła szum ustaje ..czy to jest normalne zjawisko w tym modelu ?czy to może siada łożysko na wałku głównym skrzyni.. poza tym nic więcej się nie dzieje auto normalnie jeździ
robertdg - 26-12-2011, 09:05
Jeżeli szum cichnie już przy delikatnym nacisnieciu pedalu sprzegla to możliwe ze lozysko oporowe dogorywa, jezeli cichnie po calkowitym to łożyska na wałku atakującym w skrzyni maja dosc
sebkin - 26-12-2011, 11:00
robertdg, jestem pod wrażeniem Twojej znajomości mechaniki
Jurek - 28-12-2011, 18:57
miałem to samo,wymień łożysko na wałku głównym i po sprawie.
andrzej620 - 28-12-2011, 19:45
Dziękuję ..tak sądziłem ..ale nigdy nie miałem carismy i stad moje pytanie.. spytam jeszcze.. można z tym jeździć...?nic nie klekocze tylko szum...mechanik odradził mi na razie naprawę.. wciskając swoje mądrości..jaka jest Państwa opinia?
robertdg - 28-12-2011, 21:41
Im dłużej będziesz z tym jeździć tym drożej będzie Cię kosztować naprawa, Twój mechanik wie co robi
mefju - 01-01-2012, 22:18
Podepnę się pod temat bo prawdopodobnie mam to samo co autor tematu, a problem swój opisałem w innym temacie (http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=69385&postdays=0&postorder=asc&start=0).
Mianowicie mam wrażenie, raczej słuszne, że przy włączonym silniku np stojąc na pasach silnik pracuje jakby głośniej, gdy wcisnę sprzęgło silnik automatycznie robi się cichszy bez tego pewnego szmerania.
A tak ogólnie mam wrażenie jakby silnik nawet podczas jazdy pracował głośniej, z takim nieregularnym jakby cykaniem,szmeraniem.
Po przeczytaniu tego tamu sprawdziłem, że ten szum znika raczej dopiero po całkowitym wciśnięciu pedału sprzęgła, delikatne wciśniecie nie zmienia nic. Jak się dokładnie nazywa część która odpowiada za to ? Bo wpisując łożysko na wałku atakującym nie udało mi się nic znaleźć. Spore są to koszty ? I czy sama wymiana skomplikowana ?
robertdg - 03-01-2012, 08:47
mefju, trzeba zdemontować i rozebrać skrzynie, ale 1000zł to w kieszeni musisz mieć
mefju - 03-01-2012, 18:00
Az tak źle ? Nie jest to tylko kwestia wspomnianych łożysk jak u autora tematu ?
robertdg - 03-01-2012, 20:12
Autora dotyczy to samo
Radeon - 03-01-2012, 21:17
Hej.no to się podłączę tu bo widzę, że jest tu spec od skrzyń...A ja w tym temacie cieńki jestem.U mnie chuczy straszliwie w Galloperze na wszystkich biegach, oprucz 4-tego.Podobno to synchronizator, no ale sam nie wiem bo w życiu do skrzynki nie zaglądałem.I jeszcze z okolic skrzynki dobiega rytmiczne tup...tup...tup... takie ciche w rytmie pracy silnika.Jak czasem sprzęgło wcisnę to przestaje "tupać".Sory za zaśmiecanie tematu
|
|
|