[92-96]Galant E5xA - Automatyczna na manualna - skrzynia biegów
seq - 28-12-2011, 15:22 Temat postu: Automatyczna na manualna - skrzynia biegów Witam wszystkich
W moim galu skrzynia biegów coś zaczyna jęczeć jak jest zimne auto. Ma problemy z przełaczaniem biegów z wyższego na niższy, czyli z redukcją.
W związku z tym: czy jest możliwość zmiany skrzyni biegów z automatycznej na manualna?
Czy byłoby przy tym dużo przeróbek?
Mam startego Gala po dachowaniu i wlasnie z niego chce przełożyć skrzynie manuala do automata.
Proszę o odpowiedź.
Z góry Dzięki !!!
jacek11 - 28-12-2011, 16:55
Dasz radę bez problemu przełożyć.zmieniasz lewarek,sprzęgło,pedały,pompkę sprzęgła,i oczywiście skrzynię nie wiem jak jest z zamachem
Krzyzak - 29-12-2011, 07:04
koło zamachowe automatu jest zawsze inne niż manuala
dodaj jeszcze komputer, wiązkę przewodów, półosie
wg mnie bardzo dużo pracy, ale operacja jak najbardziej możliwa
seq - 07-01-2012, 21:22
Witam. Ja odnośnie zmiany automatu na manual. Przełożyłem już pedały lewarek skrzynie tylko pytanie którą tą wiązkę kabli zmienić lub jak to obejść coby wszystko działało jak należy. Bo według mojego zdania wystarczyło by w jakiś sposób oszukać komputer że skrzynia nadal jest i że jest włączony bieg "P" coby silnik odpalił.
No chyba że prościej jest wymienić wiązkę jak tak to proszę o info którą tą wiązkę.
areksz121 - 08-01-2012, 00:10
Ja jestem po takim swapie w poprzednim Galu Gdzieś był mój temat ale napiszę:
Przy wybieraku automatu masz jedną grubą kostkę z trzema rzędami styków; ze środkowego rzędu (widoczne gołym okiem grubsze kabelki i styki) piny nr 1 i 4 (po bokach) zwierasz i już możesz odpalić, ale jeżeli masz tempomat i chcesz, aby działał przy manualnej skrzyni, to najlepiej przeciągnąć te kabelki i podpiąć pod pedał sprzęgła. Wciskasz sprzęgło i odpalasz normalnie, a w czasie jazdy na tempomacie wciśnięcie sprzęgła działa jak hamulca (wyłącza tempo.)
Druga istotna rzecz- ze środkowego rzędu tej samej wtyczki pozostałe piny 2 i 3 podpinasz do włącznika wstecznego przy manualnej skrzyni (pod filtrem powietrza od góry).
Rozrusznik też raczej będziesz musiał wsadzić od manuala, bo nie będzie zazębiał ten od automatu przy manualnej. Większość tego co robiłem, pamiętam więc też mogę pomóc
seq - 11-01-2012, 00:18
Operacja powiodła się pomyślnie
Jestem zadowolony jak małe dziecko!!!
Powiem tak satysfakcja gwarantowana!
Dzięki za podpowiedzi odnośnie wiązki były bardzo pomocne i zaoszczędziły wiele pracy.
|
|
|