[97-04]Galant EAxA/W - [EA2A/W 2.0] Czy ktos wymienial samodzielnie półoś krótka?
sebapol - 30-12-2011, 23:31 Temat postu: [EA2A/W 2.0] Czy ktos wymienial samodzielnie półoś krótka? Jak w temacie. Czy napotkam jakies trudnosci w jej wymianie? na co uwazac i zwrocic uwage? jak ona jest umocowana w skrzyni? od jakich innych silnikow pasuja polosie i ile zebow powinien miec przegob wewnetrzny
Kamil_Ziomek - 31-12-2011, 11:19
Półoś w wewnętrznym przegubie nie jest mocowana. ściągasz opaski z osłony gumowej i wyjeżdżasz. Musisz tylko rozebrać przednie zawieszenie z jednej strony. Nie wolno wieszać zacisków hamulcowych na przewodach. uważaj na kabel do czujnika abs. Nowe opaski na osłony gumowe i w razie potrzeby nowe osłony. Smar do przegubów i ostrożnie żeby do smaru nie napchać piasku. A przegub ze skrzyni można wyciągnąć podważając go dwoma breszkami.
sebapol - 31-12-2011, 12:48
a jak chce wyjac kompletna połos z przegubem wewnetrznym?nie chce zdejmowac zadnych opasek tylko zrobic taka zamianke na nowa http://allegro.pl/mitsubi...2006938771.html
carbon11 - 31-12-2011, 12:56
wewnętrzny przegub jest zabezpieczony wewnątrz skrzyni i musisz go po prostu wypchnąć,wystarczy porządny śrubokręt bądź breszka .
Najpierw wyjmij przegub zewnętrzny z piasty
sebapol - 31-12-2011, 16:17
no wiem wiem ze najpierw z piasty, czyli co jak juz bede mial wyjety przegob z piasty to moge wyciagnac cala połos ze skrzyni?
i co to jest breszka ?:)
Saqu - 31-12-2011, 16:28
sebapol napisał/a: |
i co to jest breszka ?:) |
zwany ewentualnie łomem, takie o cudo:
carbon11 - 31-12-2011, 16:38
sebapol napisał/a: | czyli co jak juz bede mial wyjety przegob z piasty to moge wyciagnac cala połos ze skrzyni? |
dokładnie wkładasz to urządzenie ze zdjęcia pomiędzy kielich a obudowę skrzyni i wypychasz półoś
sebapol - 31-12-2011, 17:40
dzieki juz wszystko jasne, pozdrawiam i zycze szczesliwego nowego roku
waldi-1 - 03-01-2012, 00:03
aale na, samym poczatku to spusc sobie olej ze skrzyni
nietoperek - 03-01-2012, 07:45
Ja mam trochę pokrewne pytanie. Orientuje się ktoś może gdzie dostane pierścień segera (do spięcia półosi z przegubem zewnętrznym) (chyba właśnie znalazłem coś ) Czy ktoś się może orientuje jakie ma mieć wymiary ?
Krzyzak - 03-01-2012, 08:36
nietoperek napisał/a: | gdzie dostane pierścień segera |
to nie jest seger tylko zwykły drut sprężysty - kupowałem u Japaneze za śmieszne pieniądze; wrzucił mi ich kilkanaście do paczki
(co prawda podczas prac zastosowałem ten z paczuszki z przegubem a nie od Japaneze i był on za gruby - więc go lekko flexem podrasowałem, bo inaczej nie chciał się przegub nabić - także możesz kupić podobny i popracować nad kształtem)
waldi-1 - 03-01-2012, 17:05
przegub w dłoń i do sklepu motoryzacyjnego, napewnio cos kupisz
nietoperek - 03-01-2012, 17:38
Krzyzak napisał/a: | co prawda podczas prac zastosowałem ten z paczuszki z przegubem a nie od Japaneze i był on za gruby |
Z mojej strony chcę dodać że od manszety też był za gruby :/
waldi-1 napisał/a: | przegub w dłoń i do sklepu motoryzacyjnego, napewnio cos kupisz |
Na to niestety nie było czasu.
Ale na szczęście Misiek po ponad tygodniu stania jest już zrobiony.
Podziękowania dla Maretzky85
|
|
|