To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EA2A/W 2.0] Czy ktos wymienial samodzielnie półoś krótka?

sebapol - 30-12-2011, 23:31
Temat postu: [EA2A/W 2.0] Czy ktos wymienial samodzielnie półoś krótka?
Jak w temacie. Czy napotkam jakies trudnosci w jej wymianie? na co uwazac i zwrocic uwage? jak ona jest umocowana w skrzyni? od jakich innych silnikow pasuja polosie i ile zebow powinien miec przegob wewnetrzny
Kamil_Ziomek - 31-12-2011, 11:19

Półoś w wewnętrznym przegubie nie jest mocowana. ściągasz opaski z osłony gumowej i wyjeżdżasz. Musisz tylko rozebrać przednie zawieszenie z jednej strony. Nie wolno wieszać zacisków hamulcowych na przewodach. uważaj na kabel do czujnika abs. Nowe opaski na osłony gumowe i w razie potrzeby nowe osłony. Smar do przegubów i ostrożnie żeby do smaru nie napchać piasku. A przegub ze skrzyni można wyciągnąć podważając go dwoma breszkami.
sebapol - 31-12-2011, 12:48

a jak chce wyjac kompletna połos z przegubem wewnetrznym?nie chce zdejmowac zadnych opasek tylko zrobic taka zamianke na nowa http://allegro.pl/mitsubi...2006938771.html
carbon11 - 31-12-2011, 12:56

wewnętrzny przegub jest zabezpieczony wewnątrz skrzyni i musisz go po prostu wypchnąć,wystarczy porządny śrubokręt bądź breszka .
Najpierw wyjmij przegub zewnętrzny z piasty :wink:

sebapol - 31-12-2011, 16:17

no wiem wiem ze najpierw z piasty, czyli co jak juz bede mial wyjety przegob z piasty to moge wyciagnac cala połos ze skrzyni?

i co to jest breszka ?:)

Saqu - 31-12-2011, 16:28

sebapol napisał/a:

i co to jest breszka ?:)

zwany ewentualnie łomem, takie o cudo:

carbon11 - 31-12-2011, 16:38

sebapol napisał/a:
czyli co jak juz bede mial wyjety przegob z piasty to moge wyciagnac cala połos ze skrzyni?

dokładnie wkładasz to urządzenie ze zdjęcia pomiędzy kielich a obudowę skrzyni i wypychasz półoś :)

sebapol - 31-12-2011, 17:40

dzieki juz wszystko jasne, pozdrawiam i zycze szczesliwego nowego roku :)
waldi-1 - 03-01-2012, 00:03

aale na, samym poczatku to spusc sobie olej ze skrzyni :mrgreen:
nietoperek - 03-01-2012, 07:45

Ja mam trochę pokrewne pytanie. Orientuje się ktoś może gdzie dostane pierścień segera (do spięcia półosi z przegubem zewnętrznym) (chyba właśnie znalazłem coś :P ) Czy ktoś się może orientuje jakie ma mieć wymiary ?
Krzyzak - 03-01-2012, 08:36

nietoperek napisał/a:
gdzie dostane pierścień segera

to nie jest seger tylko zwykły drut sprężysty - kupowałem u Japaneze za śmieszne pieniądze; wrzucił mi ich kilkanaście do paczki
(co prawda podczas prac zastosowałem ten z paczuszki z przegubem a nie od Japaneze i był on za gruby - więc go lekko flexem podrasowałem, bo inaczej nie chciał się przegub nabić - także możesz kupić podobny i popracować nad kształtem)

waldi-1 - 03-01-2012, 17:05

przegub w dłoń i do sklepu motoryzacyjnego, napewnio cos kupisz
nietoperek - 03-01-2012, 17:38

Krzyzak napisał/a:
co prawda podczas prac zastosowałem ten z paczuszki z przegubem a nie od Japaneze i był on za gruby

Z mojej strony chcę dodać że od manszety też był za gruby :/

waldi-1 napisał/a:
przegub w dłoń i do sklepu motoryzacyjnego, napewnio cos kupisz

Na to niestety nie było czasu.

Ale na szczęście Misiek po ponad tygodniu stania jest już zrobiony.
Podziękowania dla Maretzky85