Outlander I GEN Techniczne - Lusterka podgrzewane
Pawmitsu - 02-01-2012, 04:27 Temat postu: Lusterka podgrzewane Czy ktoś ma zewnętrzne lusterka podgrzewane, w sensie, dorobił sobie?
Juz mnie wkurza to ciągłe zaparowanie...
Czy da się to zrobić i co trzeba zrobić, aby je mieć?
max87 - 02-01-2012, 17:10
przecież jak masz elektryczne lusterka to musisz mieć podgrzewanie lusterek. włącz sobie ogrzewanie tylnej szyby bo właśnie tym włączasz podgrzewanie lusterek. sprawdz
Pawmitsu - 02-01-2012, 19:11
Dzięki, sprawdzę przy najbliższej okazji. Faktem jest, że bardzo rzadko włączam podgrzewanie tylnych szyb.
max87 - 03-01-2012, 20:43
sprawdz. mam nadzieje że mogłem pomóc. pozdrawiam
Anonymous - 20-01-2012, 22:44
a propos podgrzewania lusterek to u mnie działają barrrrdzo słaaaaaabiutko i myślę czy nie wymienić mat grzewczych na szkłach...czasami krew mnie zalewa ;(
elektryk - 21-01-2012, 00:41
Andy Lee napisał/a: | a propos podgrzewania lusterek to u mnie działają barrrrdzo słaaaaaabiutko i myślę czy nie wymienić mat grzewczych na szkłach...czasami krew mnie zalewa ;( | Co znaczy "słabiutko"? One nie mają służyć do usuwania lodu w ciągu 3 sekund od włączenia.
Anonymous - 21-01-2012, 10:02
Ejże! Wiem oczywiście, że to nie farelka ale mam wrażenie że albo nie działają albo zaczyna coś się dziać po około 15 minutach chwilę przed tym kiedy to automatycznie wyłącza się ogrzewanie tylnej szyby Zamontuję dwie farelki na zewnątrz po jednej na lusterko!!!
mitch2000 - 23-01-2012, 11:42
Andy Lee napisał/a: | Ejże! Wiem oczywiście, że to nie farelka ale mam wrażenie że albo nie działają albo zaczyna coś się dziać po około 15 minutach chwilę przed tym kiedy to automatycznie wyłącza się ogrzewanie tylnej szyby Zamontuję dwie farelki na zewnątrz po jednej na lusterko!!! |
Chyba rzeczywiscie masz coś nie tak. W moim Outlanderze podgrzewanie działa ekspresowo. Zaparowane lusterka są suche po około minucue od włączenia. Zaśnieżone lub oszronione trochę dłużej trzeba podgrzewać, ale też nie trwa to długo.
Pozdrawiam,
Anonymous - 23-01-2012, 19:33
i właśnie zastanawiam się czy metodą na to jest wymiana mat grzewczych? Czy może jest coś z tym nie tak na tyle że nowe maty niczego nie zmienią......
PiotrKw - 23-01-2012, 20:23
Sprawdź kostki podłączeń zasilania do lusterek , i kable . Możesz mieć spadki napięcia na zasniedziałych kontaktach. Jeżeli możesz zmierz po właczeniu ogrzewania napięcie dochodzące do elementów grzejnych .
elektryk - 23-01-2012, 20:56
PiotrKw napisał/a: | Sprawdź kostki podłączeń zasilania do lusterek , i kable . Możesz mieć spadki napięcia na zasniedziałych kontaktach. Jeżeli możesz zmierz po właczeniu ogrzewania napięcie dochodzące do elementów grzejnych . | To ważne żeby mierzyć napięcie przy podłączonych matach!
Anonymous - 23-01-2012, 21:14
Ok, wielkie dzięki koledzy, ruszam do garażu bo zima nadchodzi a nie chcę skrobać lusterek....napiszę później co w tym temacie odkryłem
[ Dodano: 24-01-2012, 21:08 ]
i niestety odkryłem,że nie mam podgrzewanych lusterek ;(
[ Dodano: 26-01-2012, 22:27 ]
Co więcej odkryłem,że ktoś majdrował przy szkłach i wsadził szkła od dodge'a - paranoja!!!! Wymontowałem szkła, podkleiłem maty grzewcze, przeciągnąłem kabelki, podłączyłem pod kostkę, włączyłem ogrzewanie szyby tylnej i jest sucho jak w pieluszce!!!!!!!! Koszt mat grzewczych to 9 pln za komplet (allegro) , czas pracy ok. 1,5 godziny.
elmundialo - 21-11-2018, 19:10
Cztery zimy przejechałem psiocząc na Japończyków. Masakra. Dopiero z nudów wpisałem ,podgrzewanie lusterek w Miśku. Eureka , pierwszy dzień mrozu a moje lusterka suche. Dlaczego oni to zrobili w ten sposób tylko oni wiedzą. Dziekuje za radę.
|
|
|