Małopolskie - Oszust z oświęcimia
matunio20 - 04-01-2012, 16:54 Temat postu: Oszust z oświęcimia Witajcie. jest ktoś z Oświęcimia?
Poszukuję jakiś informacji o osobie :
Waldemar Marciński
Łukasiewicza 13/6
32-600 Oświęcim.
Zostałem przez niego oszukany. wie ktoś coś?
Hubeeert - 04-01-2012, 16:58
http://www.handeldlugami....,marcinski.html
[ Dodano: 04-01-2012, 17:02 ]
http://www.facebook.com/profile.php?id=1352319345
[ Dodano: 04-01-2012, 17:02 ]
http://www.weze.iq24.pl/d...221&temat=34566
[ Dodano: 04-01-2012, 17:07 ]
http://www.terrarium.com.pl/user/sibi-21077
[ Dodano: 04-01-2012, 17:07 ]
http://188.165.228.103/fo...cefd0d8c4c78168
matunio20 - 04-01-2012, 17:11
Hubeeert, o widzisz. dwa z tych linków są nowe. dzięki
Hubeeert - 04-01-2012, 17:29
Google wie wszystko
A tak serio - szukaj cierpliwie, używaj Google a dowiesz się naprawdę sporo.
matunio20 - 04-01-2012, 17:42
Hubeeert, dzięki. jutro idę na policję bajo
Jak by ktoś cos jeszcze wiedział, to proszę o info.
JCH - 04-01-2012, 19:24
Przy okazji taka sugestia odnośnie tego fragmentu:
Cytat: | napisał mi, że wysłał kase na konto i puścił mi na maila podrobione potwierdzenie przelewu na którym jest (za pewne specjalnie) pomylona jedna cyfra w koncie po to żeby kasa do niego wróciła |
O tego typu "wałku" już słyszałem, że celowo zmienia się jedną cyfrę w nr konta i takie potwierdzenie przelewu wysyła się faxem, mailem do klienta. Teoretycznie systemy bankowe nie powinny tego puścić ale jeśli system "puszcza" to kasa schodzi z konta a później na nie wraca.
Tak więc jeśli ktoś robi Wam przelew i wysyła potwierdzenie przelewu to sprawdzajcie mimo wszystko czy nr konta jest poprawny. A najlepiej jednak poczekać 1 dzień na rzeczywisty wpływ środków. Teraz nie trwa to dłużej niż 1 dzień.
Tomek - 04-01-2012, 19:30
JCH napisał/a: |
O tego typu "wałku" już słyszałem, że celowo zmienia się jedną cyfrę w nr konta i takie potwierdzenie przelewu wysyła się faxem, mailem do klienta. Teoretycznie systemy bankowe nie powinny tego puścić ale jeśli system "puszcza" to kasa schodzi z konta a później na nie wraca. |
czasem wraca, zazwyczaj nie, i potem dopiero po reklamacji wraca (bank docelowy jest zobowiązany do sprawdzania zgodnosci danych)
a co do potwierdzeń na maila itp
to nie trzeba wysylac zadnych pieniedzy na konta o podobnych numerach
wystarczy w paint-cadzie, paint-shopie zrobic małą obróbkę graficzną i wysłać
ja generalnie jak kogos bym nie znal, to takie potwierdzenie mam w powazaniu, dopoki kasy nie ma na koncie
pozdro
JCH - 04-01-2012, 19:37
tomek84 napisał/a: | czasem wraca, zazwyczaj nie, i potem dopiero po reklamacji wraca (bank docelowy jest zobowiązany do sprawdzania zgodnosci danych) | Myślę, że skoro gość robi takie wałki to ma to przećwiczone. Teraz wszystkie przelewy śmigają "Elixirem" tzn. elektronicznie i jak systemowi nie pasuje nr konta to po prostu zwraca do nadawcy. Nikt się nie bawi w sprawdzanie danych.
No ale robimy OT....
tomek84 napisał/a: | ja generalnie jak kogos bym nie znal, to takie potwierdzenie mam w powazaniu, dopoki kasy nie ma na koncie | No i słusznie. Tak jest najbezpieczniej.
Tomek - 04-01-2012, 19:42
Cytat: | Myślę, że skoro gość robi takie wałki to ma to przećwiczone. Teraz wszystkie przelewy śmigają "Elixirem" tzn. elektronicznie i jak systemowi nie pasuje nr konta to po prostu zwraca do nadawcy. Nikt się nie bawi w sprawdzanie danych.
No ale robimy OT.... |
troche OT, ale ku przestrodze
niby eliksirem, ale jednak nie kazdy bank sprawdza
z aliora np. wyslesz przelew bez danych
czesto tak robie, wpisujac tylko tytul przelewu, a jeszcze mi nie wrocil zaden przelew
JCH napisał/a: | Myślę, że skoro gość robi takie wałki to ma to przećwiczone. |
pewnie tak
matunio20 - 04-01-2012, 20:33
ja u przelałem pieniądze za laptopa, wymyślał najdziwniejsze historie, teraz nie da się z nim skontaktować. tak to u mnie wygląda.
waldi-1 - 13-01-2012, 22:22
pamietaj ze jest cos takiego jak mała szkodliwosc społeczna czymu i jest tego pewna granica co do kwoty, ale jest tez rada ze mozna poszukać inne oszukane osoby i skumulować wyłudzona kwote, przy niskiej szkodliwosci czynu sa marne szanse ze cos zdziałasz
Tomek - 13-01-2012, 22:31
waldi-1 napisał/a: | pamietaj ze jest cos takiego jak mała szkodliwosc społeczna czymu i jest tego pewna granica co do kwoty, ale jest tez rada ze mozna poszukać inne oszukane osoby i skumulować wyłudzona kwote, przy niskiej szkodliwosci czynu sa marne szanse ze cos zdziałasz |
takie coś jak opisujesz, to jest, ale przy kradzieży
przy oszustwie nie ma to zastosowania i do pierdla pójdziesz za 8 groszy (mogę przytoczyć konkretny przypadek)
waldi-1 - 14-01-2012, 09:39
ja miałem podobny przypadek i tak własnie mi powiedzieli, potem dopiero zebrało sie kilku oszukanych, okradzionych i sprawa wyladowała w sadzie, wszystko było niby kupowane na allegro, ale naszczescie sie udało i gosc spłacił wszystkim to co zabrał, czy kradziez czy oszustwo to wszystko zalezy pod co sprawe podciagna, a wiecie ze w prawie nawet jedna literka, jedna kropka zmienia znaczenie oskarzenia, i zazwyczaj jest tak ze przestepca jest w lepszej sytuacji niz my bysmy tego chcieli, zreszta czym wiecej dowodow i oskarzen , tym lepiej
Bizi78 - 14-01-2012, 10:19
Co do zakupów przez internet i nie tylko to droższe rzeczy najlepiej kupować za pobranie (jak będzie wajcha to najwyżej nie otrzymamy towaru). Allegro ma system ochrony kupującego do 10kzł ale jest sporo obwarowań . Dziwią mnie ludzie jak na przykład: brat na na stronie z ogłoszeniami hi-fi wystawił wzmaka za 3kzł i gościu bez problemów przelał mu cała kasę na konto przed wysyłką. Ja taki odważny nie jestem .
Jaro1974 - 14-01-2012, 10:31
Mo ja bym też się nie odważył takiej kasy przelać. Drobne kwoty no to jeszcze można( ale też z pewną dozą nieśmiałości) przelać. Ja jeśli kupuję coś droższego to zawsze kupuję za pobraniem. Przynajmniej wiem że nic nie stracę w takim przypadku.
|
|
|