To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - Łożysko oporowe skrzyni biegów

Anonymous - 03-12-2006, 13:15
Temat postu: Łożysko oporowe skrzyni biegów
Przy wciśniętym sprzęgle jest wszystko ok. Szum zaczyna dochodzić z silnika kiedy samochód stoi na luzie lub jedzie na biegu. Nie wpływa to na jazdę, słychać tylko szum, którego nie ma jak wcisnę sprzęgło. Słyszałem, że to przez łożysko oporowe w skrzyni, czy ktoś może powierdzić diagnozę i/lub podać przyblizony koszt naprawy?

Pozdrawiam

Czytałem trochę tu: http://www.mitsubishi-gra...c627bbe64#93636 ale nic sie nie wyjaśniło.

Anonymous - 03-12-2006, 15:40

Moge potwierdzic, że to łożysko..Ostatnio robiłem sprzęgło no i jak już miałem wyjętą skrzynie postanowiłem troche ją wyczysc miedzy innymi ŁOŻYSKO OPOROWE które było troche zaolejene z powodu małego wycieku ze skrzyni-do tej pory chodziło cichutko.Wyczsciłem w benzynie az sie swieciło :D A po złożeniu..takie same objawy jak u ciebie.Przy wcisniętym sprzęgle ok na luzie i na biegu szumi.
Nadgorliwość gorsza od faszyzmu :lol: A koszt naprawy :?: łożysko oporowe od 90 - 170 zł http://www.czescionline.p...aj_model_id=888
plus robocizna jeżeli sam sie nie zabierzesz czyli chyba mniej wiecej to samo co wymiana sprzęgła bo skrzynie trzeba wyjąć -150-200zł :shock: Chyba warto sie zastanowić czy ten szum NAPRAWDĘ ci tak przeszkadza.. :mrgreen:
pozdro

Krzyzak - 04-12-2006, 10:40

łożysko oporowe słychać właśnie w momencie wciśnięcia sprzęgła - jak słychać po puszczeniu, to prędzej jakieś łożysko w skrzyni
Anonymous - 04-12-2006, 11:41

Dajcie mi pliz jakiś kontakt do warszawskiego mechanika-speca od Galantów. Byłem dziś na przeglądzie i mam 2 rzeczy do zrobienia. Gnoje mnie nie przepuścili. Tablice mam ważne do jutra, więc muszę najpózniej jutro naprawić te sprawy.
wojmi1 - 04-12-2006, 13:33

tzn?? oporowe to lozysko docisku to co na lapie tak???
a lozysko w skrzyni Krzyzak, to??? lozysko walka sprzeglowego inaczej atakujacego???
prosze bardziej opisowo

Anonymous - 04-12-2006, 13:39

Zbrodniciel napisał/a:
Dajcie mi pliz jakiś kontakt do warszawskiego mechanika-speca od Galantów. Byłem dziś na przeglądzie i mam 2 rzeczy do zrobienia. Gnoje mnie nie przepuścili. Tablice mam ważne do jutra, więc muszę najpózniej jutro naprawić te sprawy.

Nie przepuścili bo w autku masz coś nie OK - chyba dobrze, że przynajmniej oni dbają o Twoje bezpieczeństwo :wink:
Na stronie głównej masz namiary na mechaniora klubowego (sam ujeżdza Gala), zadzwoń i umów się na wizytę - lepszego fachowca ze świecą szukać.

Krzyzak - 04-12-2006, 13:44

oporowe to oczywiście to od docisku sprzęgła
w skrzynce? - a któż to wie które - w końcu każdy wałek ma 2 łożyska (główne - nie liczę igiełkowych itd.) a zęby biegów wałka sprzęgłowego i zdawczego (kiedyś też pośredniego) są zawsze zazębionę, więc trudno powiedzieć które, jak wszystkie się kręcą
zależnie od konstrukcji występowały tzw. fabryczne wady - jak w Colcie C52, gdzie padały właśnie łożyska wałka sprzęgłowego

Anonymous - 04-12-2006, 14:02

Na stronie głównej nie moge znaleźć, więc jestem chyba ślepy. W każdym razie skontaktowałem się z p. Tomkiem Michalakiem i chyba do niego podjade dzis wieczór. Ogólnie polecany człowiek z tego co widze na forum.

[ Dodano: 04-12-2006, 14:59 ]
slo_mo napisał/a:
chyba dobrze, że przynajmniej oni dbają o Twoje bezpieczeństwo

Jak to było w Bułgarskim Pościkku: "Sraj na to! Mikrofilm najważniejszy" :lol:
Wolę, żeby mnie przepuścili a resztę sobie zrobię po fakcie. Chodzi mi konkretnie o to, że mam tablice ważne do jutra i będę bez auta. :(

kochajj - 04-12-2006, 17:36

na 100% któres z łożysk wałka głownego(najprawdopodobnie to blizej silnika)... koszt 2 łozysk na ten wałek około 150zł w ori (KOYO)...
Anonymous - 09-12-2006, 18:19

Jak sie z toba skataktowac mam problem z samochodem

Pilne :arrow: :arrow:

Anonymous - 21-12-2006, 19:32

mi mechanik z warszawy tłumaczl ze nie ma sensu wymieniac łozyska bo i tak za jakis czas sprzeglo siadzie. powiedzial ze jak bardzo ten halas nie przeszkadza to czekac az sie rozleci i całe sprzegło wymienic.
Anonymous - 23-12-2006, 01:07

Cześć jak możesz to daj mi namiar na tego fachowca od galantów p. Michalaka Mam parę pytań do niego. pozdro
JZ Zbrodniciel,

Anonymous - 23-12-2006, 10:20

telebyte napisał/a:
Cześć jak możesz to daj mi namiar na tego fachowca od galantów p. Michalaka Mam parę pytań do niego. pozdro
JZ Zbrodniciel,

Prosze bardzo numer do JAPANAZE 0422154402

swees - 23-12-2006, 16:42

tylko, że panowie Michalak i Malik (Japaneze) to dwie różne osoby, prawda?

pozdr

ps. mi też szumi to łożysko w EA5, tak jak jest to opisane w pierwszym poscie.

Anonymous - 28-12-2006, 21:45

Witam wszystkich mam podobny problem z chuczeniem po wciśnięciu sprzegła wszystko ok ale po odpuszczeniu jest neprzyjemny dzwięk jakby miał suche łożysko które obciera .Problem jest w tym iż ostatnio pękła mi łapa sprzegłowa oddałem gala do warsztatu i przy okazji wymieniłem tarcze,docisk,płyn i łozysko no i znowu to samo mało tego jak chodzi na ssaniu to przy wrzucaniu biegów 2,3 musze sie niezle napocic żeby nie usłyszeć operacji dentystycznej na mojej skrzyni :? .I co mam jechać do mechanika i go zje...ać???